Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Condamnarea, cauza sinuciderii unui notar?

• masina unei notãrite din Iasi a fost descoperitã pe malul lacului
Izvorul Muntelui, la Buhalnita, Hangu • este foarte posibil ca ea sã se
fi sinucis • • interventia scandrilor este inutilã din cauza apei foarte
tulburi • Lidia Vieru a fost condamnatã în primã instantã la 8 ani de
detentie • dintre toti, numai ea nu a contestat sentinta •

Se adînceste misterul în jurul iesencei care a venit la finele sãptãmînii în Neamt, cu gînd de a-si curma viata. Lidia Vieru, de 56 de ani, este notar public în Iasi, iar vineri, 17 iunie 2016, a venit în Neamt si s-a cazat la unul din hotelurile din Durãu. A doua zi, dimineatã, a pãrãsit unitatea de cazare fãrã sã mai fie vãzutã si între timp familia a anuntat oamenii legii avînd în vedere faptul cã la domiciliu din Iasi Lidia Vieru a lãsat un bilet în care îsi exprima intentia de a-si curma zilele. De marti, 21 iunie, importante forte din cadrul Salvamont dar si a Postului de Politie Ceahlãu au pornit în cãutarea notãritei. Au fost luate la pas potecile de munte, au fost fãcute verificãri si în jurul vîrfului Toaca, la cabana Dochia, au fost „cãrãrile“ montane si drumurile forestiere din zonã, toate aceste demersuri neavînd nici un rezultat. Primul indiciu a apãrut ieri, cînd masina notarului, o Toyota Rav 4, de culoare gri, înmatriculatã IS. 01. LID, a fost gãsitã pe malul lacului Izvorul Muntelui, în localitatea Buhalnita. Din primele cercetãri se pare cã masina a stationat acolo încã de sîmbãtã 18 iunie, dar multi dintre cei care au vãzut-o nu au dat mare importantã, avînd în vedere faptul cã a fost minivacanta de Rusalii si un numãr mare de turisti au fost în zonã pentru a-si petrece timpul liber în naturã. Cert este faptul cã notarul din Iasi nu a fost vãzut, fiind foarte probabil ca acesta sã se fi aruncat în lac. „Masina a fost gãsitã la Buhalnita, pe malul lacului, si ar fi acolo, spun unii pescari, încã de sîmbãtã. Se ia în calcul varianta ca femeia sã se fi aruncat în lac, desi nimeni nu a vãzut acest lucru, dar în acest moment nu se întreprind cãutãri deoarece intervenetia scafandrilor ar fi inutilã avînd în vedere cã din cauza ploilor din ultima perioadã apa este tulbure si plinã de lemne si trunchiuri de copac. Nu este nici o certitudine ca femeia sã fi intrat în apã chiar în zona unde a lãsat masina, malul în zonã avînd 40-50 de metri, cu zone abrupte si izolate“., a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt, institutie de unde s-a dat alerta pentru cãutarea persoanei dispãrute.

De ce a fost condamnatã

Lidia Vieru are probleme serioase dupã ce, în anul 2012, procurorii DNA au inculpat-o, alãturi de mai multe persoane, pentru fapte de coruptie. Sentinta la prima instantã, Curtea de Apel Bucuresti, s-a dat cu ceva mai mult de o sãptãmînã înainte ca Lidia Vieru sã plece de acasã cu gînd de sinucidere, pe 9 iunie 2016. Judecãtorii au condamnat-o la 8 ani de închisoare, dupã ce a fost acuzatã de abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la aceastã din urmã faptã si uz de fals. De pe 13 pînã pe 21 iunie toti ceilalti inculpati din dosar au contestat sentinta primei instante, singura care nu a uzat de calea de atac fiind notãrita. ÃŽn cauzã au mai fost inculpatI Mihai Sabaiduc, fost primar la Dumesti, Iasi, Constantin Butnariu si Constantin Dorneanu, conslieri locali, Orest Oane, fost director la Cadastru Iasi, la data inculpãrii administrator Toposig Expert Suceava, Radu Guzu, fost sef de post si secretarul de la biroul notarial, Elena Matei. ÃŽn perioada 2005 - 2006, au pus la punct mecanism prin care ei si rudele lor au dobîndit illegal mai multe terenuri din Dumesti, în apropiere de drumul european, în scopul vînzãrii investitorilor, pentru importante sume de bani. Toate au fost luate pe mai nimic de la bãtrîni si sãrmani, pe baza unor acte false si cu schimbarea scripticã a amplasamentelor. De mentionat este faptul cã vînzãtorii au fost în eroare referitor la actele pe care le încheiau. Apoi inculpatii redactau în fals, în numele vînzãtorilor, cereri cãtre comisia de fond funciar avînd ca obiect schimbarea amplasamentelor. „Contractele de vînzare cumpãrare erau redactate de inculpatul Vieru Lidia, notar, împreunã cu inculpata Matei Elena, pe baza unor documente falsificate“, conform DNA. 16 pãrti civile au fost prejudiciate cu 1,45 milioane de lei ron (408.180 de euro). Victimele au fost pãrti civile cu 857.190 de euro si 30.725 de lei, daune materiale si morale. Lidia Vieru s-a ales si cu averea sechestratã.

Articol afisat de 2138 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective