Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Madrigal si Orchestra Advahov pe scena Vacantelor Muzicale

Programul Vacantelor Muzicale, editia 43, cuprinde, pentru luni, 4 iulie 2016, a doua zi a evenimentului deschis duminicã seara, douã concerte speciale. Primul se adreseazã iubitorilor muzicii corale, invitat fiind cel mai valoros ansamblu al tãrii, Corul National de Camerã Madrigal. Al doilea eveniment al serii se va constitui într-un regal folcloric oferit de Orchestra Fratilor Advahov, ansamblu foarte apreciat dincolo de Prut. Corul Madrigal va evolua ÃŽn Sala Mare a Teatrului Tineretului, începînd cu ora 19. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat cãtre Renasterea europeanã, creatia bizantinã si muzica contemporanã româneascã si universalã. A fost înfiintat în anul 1963 de cãtre reputatul dirijor Marin Constantin, sustinînd peste 4.100 de concerte pe prestigioase scene din Europa, America si Asia. La numai cinci ani de la nasterea sa, Madrigalul a primit Medalia UNICEF, iar trei ani mai tîrziu prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat Il Saggitario d'Oro, în Italia - 1976, Medaille en Vermeil - Luxemburg 1979, Diploma de onoare si Premiul Grand Duc Adolf tot în 1979, Premiul exceptional al ATM în 1979, Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România în 1985 si 1993. ÃŽn 1992 Corul Madrigal a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar presedintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a tinut un discurs emotionant si i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l'UNESCO. Din 1969, Madrigalul a sustinut permanent concerte în SUA, Canada, Europa si Asia. „Miracolul Madrigal“, cum l-a numit Wilma Vernocchi, membrã a conducerii Operei Scala din Milano, a incitat imaginatia multor poeti si compozitori care au scris special pentru ansamblu. Discografia realizatã de Madrigal numãrã multe LP-uri si CD-uri înregistrate la Electrecord. De exceptie este CD-ul Mysterium, cu soprana Angela Gheorghiu si Orchestra Filarmonicii din Londra dirijatã de Ion Marin, înregistrat la Casa Decca. Au fost realizate filme de scurt metraj si filme difuzate în România, Italia, Belgia, Franta, Germania, Olanda, Japonia si Macedonia. BBC a realizat în 2006 un film cu Angela Gheorghiu si Corul Madrigal la Mãnãstirile din Bucovina, iar Mirel Iliesiu a luat la Festivalul de la Cannes premiul Palm d'Or cu filmul „Cîntecele Renasterii“, în interpretarea Madrigalului. ÃŽn ianuarie 2011, Marin Constantin a trecut în nefiintã. Celebrul dirijor Ion Marin a devenit directorul de onoare al ansamblului, iar bagheta dirijoralã i-a fost predatã dirijorului Voicu Popescu.

Orchestra Fratilor Advahov

Muzica traditionalã a acestei seri va rãsuna, de la ora 21, în Piata Turnului, pe esplanadã, fiind asiguratã de Orchestra Fratilor Advahov. Vasile si Vitalie Advahov, descendenti dintr-o familie de lãutari din sudul republicii, s-au nãscut în Cahul. Ambii pãrinti au fost profesori la Scoala Pedagogicã din Cahul. Tata preda acordeonul si conducea mai multe grupuri de orchestrã. ÃŽn 1978 a absolvit Institutul de Arte din Chisinãu, clasa de acordeon si dirijor de orchestrã. Imediat dupã aceasta, a format o orchestrã în care a adunat toti lãutarii din sud, inclusiv pe Dumitru si Gheorghe Botgros, tatãl si, respectiv, fratele dirijorului Nicolae Botgros, pe Ion Marinovici, Ionel si Toma Acris. Astãzi, orchestra feciorilor sãi este un adevãrat miracol, de care se bucurã toatã lumea. Orchestra municipalã a fratilor Vasile si Vitalie Advahov, care numãrã 30 de instrumentisti, a fost fondatã în 2003. Debutul lor din acel an a fost de mare succes, CD-ul „Lume, nu mã judeca“ fiind înregistrat cu distinsa cîntãreatã de muzicã popularã din Republica Moldova, Zinaida Julea. De atunci încoace, Orchestra fratilor Advahov este solicitatã frecvent de cãtre interpretii de pe ambele maluri ale Prutului. „Cîntãm cu vedete, dar promovãm si tineretul, pentru cã sîntem si noi tineri“, afirma Vasile Advahov. Specialistii în materie caracterizeazã aparitia acestei formatii drept un miracol, ea adunîndu-i în jurul sãu pe cei mai talentati tineri lãutari din Basarabia, majoritatea veniti de pe bãncile Liceului republican Ciprian Porumbescu, unde au învãtat fratii Advahov însisi. Solistii care însotesc orchestra fratilor Advahov pentru spectacolul din seara muzicii traditionale a editiei din 2016 a Vacantelor Muzicale sînt Zinaida Julea, Mihai Ciobanu si Igor Cuciuc.

Articol afisat de 1196 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective