Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Septembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãzboi pe paralele de la Apa Serv?

Rãzboi pe paralele de la Apa Serv?

«La Multi Ani, da' cu executare!»“

• directorul Apa Serv a fãcut o sesizare penalã dupã ce s-ar fi fãcut presiuni asupra sa pentru a favoriza clientela politicã la acordarea de contracte • întrebat cine a fãcut presiuni, a rãspuns sec: „Toti“ • nuanta care a stîrnit rumoare a fost cã actuala conducere a CJ nu mai „vine“ la Apa Serv, de cînd a fost fãcutã sesizarea • si presedintele CA a reclamat presiuni pentru a-l schimba pe directorul Ionut Dughir din functie • nu a dorit sã facã nominalizãri • declaratia zilei i-a apartinut lui Dughir: „Ei nu mi-au urat «La Multi Ani», dar eu le spun «La Multi Ani, dar cu executare!»“ •

Rãzboi cu cutitele pe masã pentru controlul Apa Serv, între consiliul de administratie si directorul Ionut Dughir pe de o parte, agamanii si conducerea Consiliului Judetean, de cealaltã parte. Iar cutitele sînt sau pot deveni în viitorul extrem de apropiat penale. Cel putin asa reiese din declaratiile fãcute ieri de directorul Apa Serv, care a vorbit despre o sesizare penalã si chiar a spus cã dacã presiunile asupra sa nu vor înceta e posibil sã mai urmeze si altele. ÃŽntrebat fiind de jurnalisti dacã s-au fãcut sau se fac presiuni asupra sa pentru a acorda contracte pe bani europeni clientelei politice, acesta a rãspuns afirmativ. Sec a fost rãspunsul la întrebarea fireascã: cine face astfel de presiuni? „Toti care au fost la putere“, a rãspuns Ionut Dughir, care apoi a nuantat în mod interesant rãspunsul la o altã întrebare si anume dacã se fac sau s-au fãcut astfel de presiuni si din partea actualei conduceri a CJ. Nuanta ce a stîrnit rumoare a fost cã actuala conducere a CJ „a venit“ în trecut pe la Apa Serv, dar nu mai „vine“ de cînd a fost fãcutã o sesizare penalã. Care, a mai afirmat Dughir, nu a rãmas chiar fãrã urmãri, fiind chemat ulterior de procurori pentru o serie de clarificãri. Cît priveste presiunile, despre acestea a vorbit si presedintele CA al Apa Serv, Vasile Dãscãlescu. „Dupã aproximativ un an de cînd am venit la Apa Serv, s-au fãcut presiuni asupra mea pentru a-l demite pe directorul Dughir. Cînd am refuzat pentru cã nu mi s-a oferit nici un motiv, mi s-a cerut demisia. Pe principiul cã acel care nu executã, zboarã. Eu lectii de zbor nu iau si nici nu accept sã fiu demis fãrã motiv“, a declarat Vasile Dãscãlescu. ÃŽntrebat la rîndul sãu cine a fãcut aceste presiuni, el a refuzat sã nominalizeze spunînd cã la discutia respectivã au asistat aproximativ 14 persoane si va da nume cînd va reusi sã gãseascã dintre martori cîtiva „verticali“ pentru a-i sustine afirmatiile. ÃŽnsã declaratia zilei i-a apartinut directorului Dughir care a spus cã acei care îi vor capul nu i-au urat de ziua lui „La Multi Ani“, dar el le transmite: „La Multi Ani, da' cu executare!“.

Istoria rãzboiului

Pentru a întelege cum s-a ajuns ieri la o conferintã de presã cu astfel de declaratii belicoase, trebuie sã dãm putin timpul înapoi. Timp de mai multi ani, a existat un rãzboi purtat de politicieni, dar nu numai, pentru „subordonarea“ Apa Serv. Mizele erau si sînt multiple, acum partial recunoscute de unii implicati în rãzboi. Astfel, miza principalã: sute de milioane de euro, bani din proiecte europene, accesate sau care urmeazã sã fie, si care se doreste de cãtre unii sã ajungã la „bãietii destepti“ sau, dacã doriti, la clientela politicã. Alte mize, mai mici, dar importante pentru politicienii nemteni: posibilitatea de a-si angaja rudele, amantele sau „lingãii“ în niste posturi cãldute si bine retribuite. Basca indemnizatiile de sedintã pentru agamani, care la un moment dat depãseau 1.700 de ron pe sedintã, în conditiile în care cei mai multi nu fãceau decît sã încãlzeascã scaunele cu „aleselor“ lor dosuri. Cum directorul Dughir, zice el, a ales calea sesizãrii penale în loc de rãspunsul la ordin, a început rãzboiul. Cu declaratii dure, cu miscãri de trupe si de voturi prin CJ, pînã cînd luni, în sedintã extraordinarã, consilierii judeteni majoritari, de la PSD, ALDE, PMP, au decis sã dea mandat agamanilor de la societatea de apã sã revoce consiliul de admninistratie. Zis si votat, chiar dacã a fost fãrã temei legal zic cei ce ar urma sã-si piardã posturile, membrii CA. Miscarea urmãtoare e una extrem de clarã pentru oricine: capul lui Dughir. Asa se face cã, marti, membrii CA, Vasile Dãscãlescu, Gelu Moldoveanu, Radu Marian Monda, dar si directorii Apa Serv în frunte cu Ionut Dughir au convocat o conferintã de presã. ÃŽn care au spus la unison cã revocarea lor nu are nici un temei real, cã „acuzele“ ce li se aduc (extrem de tehnice, legate de neîndeplinirea indicatorilor de performantã, pierderi financiare etc) nu se sustin si cã, în concluzie nu vor sã plece fãrã sã existe motive întemeiate. Nu vor sã plece, au mai nuantat Dughir si Dãscãlescu, si pentru cã nu vor sã vinã în locul lor niste „yesmani“, „unii care poate nu au încheiat nici un contract la viata lor“, „un no name“, etc. Adicã traducem noi unii care sã direjeze fãrã a comenta prea mult banii cãtre bãietii destepti. Sigur cã ne-a apucat nostalgia dupã vremurile în care Monitorul scria despre astfel de posibile practici la Apa Serv, dar nu numai, si eram contrazisi vehement de aproape toatã lumea. „Bunã“, cã „prostimea“ era de acord cu noi.

Toatã lumea vrea-n CA

Revenind la întrebarea cine va rãmîne sef la Apa Serv dupã aceste lupte „seculare“, e greu de dat un rãspuns. Mai ales dacã ne gîndim cã în viitoarea sedintã AGA e posibil ca CA sã fie revocat, membrii lui sã apeleze la instantã si de aici sã te tii procese. ÃŽn acelasi timp, Apa Serv e în plinã procedurã de selectare a membrilor consiliului de administratie, cu o firmã, spun reprezentantii societãtii de apã, expertã în domeniu, dar e foarte probabil ca si agamanii sau consilierii judeteni majoritari sã facã ei o selectie pentru un nou CA. Deci, rezumînd, n-ar fi imposibil sã ne trezim cel putin cu douã proceduri paralele de selectie a membrilor CA, dacã nu chiar cu douã consilii de administratie paralele. Ce se riscã? Dincolo de frecusurile si înjurãturile autohtone, cele peste 100 de milioane de euro europene care ar urma sã fie accesate. Care e miza? Controlul asupra modului în care vor fi împãrtiti acesti bani. Lucru recunoscut într-un final si de directorul Apa Serv. „Se doreste sã conducã cineva care sã facã tot ce i se spune“, a concluzionat Ionut Dughir.

Dar cu pretul la apã cum rãmîne?

Dupã cum puteti lesne remarca, pînã acum nu s-a fãcut nici o referire la pretul la apã. Reclamat ca insuportabil de mare de multi nemteni. Sigur cã, fiind consecventi punctelor de vedere anterior exprimate, am adresat întrebãri legate si de acest subiect si chiar am primit si rãspunsuri. Curiozitatea noastrã era îndreptatã în principal spre viitor. Adicã, dacã se vorbeste de alte fonduri europene, ne putem astepta la un nou calendar viitor de scumpiri? Pe modelul vechi? Rãspunsul directorului Dughir a fost unul... diplomat sã-i spunem. ÃŽn sensul cã ne-a acuzat cã punem în general prea mare pret pe subiectul cu pretul apei, ceea ce poate aduce deficit de imagine companiei, iar în prezent alte teme sînt arzãtoare. Respectîndu-i opinia si nedorind ca oamenii sã nu se mai branseze la retelele Apa Serv, oprim deocamdatã aici acest subiect, rãmînînd doar cu o întrebare: Cum sã stãm linistiti noi cei din presã, dar si oamenii simpli cînd ni se spune cã trebuie sã plãtim scump apa pentru a aduce bani europeni si aflãm cã pe acei care ne conduc îi intereseazã cum sã dreneze acei bani în buzunarele cui trebuie? Adicã sã plãtim noi pentru ca unii ajunsi la putere sã aibã ce împãrti celor care au cotizat în campanie? Apoi asa ceva nu se poate boieri dumneavoastrã! Chiar dacã ãsta ar fi pretul pentru „europenizare“. ÃŽnsã sîntem convinsi, si noi si credem cã si cei de la Apa Serv, cã sînt si alte solutii decît sã deconteze integral cetãtenii din propriile buzunare. Sigur cã nu Apa Serv trebuie sã facã protectie socialã, dar problema e cã nu face nimeni. Pentru cã aflãm cã politicienii sînt ocupati cu presiuni si lovituri de culise. Referitor la aceastã temã vom reveni.

ÃŽn conditiile în care trimiterea cãtre actuala conducere a judetului era lesne de sesizat, am încercat sã consemnãm o declaratie a presedintelui CJ, Ionel Arsene. Din pãcate nu am reusit, desi credem noi am procedat mai mult decît „regulamentar“. Am contactat purtãtorul de cuvînt, am expus doleanta, am primit numãrul de telefon si am apelat. Dupã douã-trei „conversatii“ cu cãsuta vocalã a presedintelui CJ, am revenit cu un telefon la purtãtorul de cuvînt. Care ne-a sugerat sã dãm un SMS în care sã ne prezentãm. Ceea ce am fãcut, dar la urmãtorul apel de pe telefonul fix am dat tot de cãsutã. Rãmînem însã deschisi sã transmitem cãtre dumneavoastrã rãspunsurile lui Ionel Arsene la întrebãrile: A fãcut presiuni asupra directorului Dughir? Dacã nu el altcineva din conducerea CJ? Are cunostintã sã fi fost fãcutã o plîngere penalã împotriva sa? A fost audiat? Doreste sã impunã la conducerea Apa Serv pe cineva care sã-i execute ordinele? Asta dacã vor fi rãspunsuri. Posibil ca domnul Arsene sã fie în concediu, cum au spus unii, sau, cum au comentat unii rãutãciosi, sã-si pregãteascã un discurs pe care ar urma sã-l sustinã „în fata Europei“, la Bruxelles. Ceva cu sprijinul acordat de autoritãti si institutii locale unei ramuri industriale. ÃŽn Neamt. Dacã implicarea e la fel de „mare“ ca în rezolvarea problemelor de la Apa Serv, poate n-ar strica sã facã o economie si sã renunte la deplasarea în Europa.

Articol afisat de 1968 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective