Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Sînt frustrat. Hotii care  au furat banii sînt liberi“

„Sînt frustrat. Hotii care au furat banii sînt liberi“

• „Banii nu sînt la mine. Sînt sînt la Gabriel Muraru si la Drãghis. Sînt frustrat pentru cã adevãratii hoti care au furat banii din Microsoft sînt liberi“, a declarat Gheorghe Stefan dupã pronuntarea sentintei de 6 ani de închisoare • fostul primar a mai spus cã dacã ar fi fost condamnat cã a primit banii pentru partid, ar fi fost o condamnare corectã, dar nu s-a vrut • imediat dupã decizia judecãtorilor s-a predat la IPJ Ilfov • Pinalti are acum cazier, deci la o nouã condamnare va fi tratat ca recidivist •

Pe tot parcursul dosarului Microsoft, de la urmãrirea penalã si la proces, fostul primar de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan a evitat comentariile pe acest subiect. Asta pînã pe 3 octombrie 2016, cînd instanta supremã l-a condamnat la cea mai grea pedeapsã dintre toti inculpatii, 6 ani de închisoare cu executare si confiscarea sumei de 4 milioane de euro. Atunci Pinalti a rãbufnit si a sustinut cã banii primiti cu titlu de mitã din afacerea Microsoft nu ar fi la el, ci la altii. „Banii sînt la altii, care au bãut sampanie Cristal la Bamboo, si Stefan... La cine sã fie? La Drãghis si Muraru. Si au bãut sampanie la Bamboo. Cristal. Eu nu am bãut în viata mea Cristal. Banii sînt la Gabriel Muraru si Drãghis, martorul de astãzi... Banii trebuiau sã ajungã acolo. Asa a fost conventia, sã accept banii pentru partid. Am acceptat banii cînd mi s-a propus pentru campania electoralã, sã finenteze campania electoralã, sã se ia materiale promotionale, cum se fãcea. Pentru campania electoralã din 2009. Dacã eram condamnat pentru cã am primit banii pentru partid, era o condamnare corectã prin trafic de influentã politicã si autoritate politicã. Dar nu s-a vrut“, a declarat Gheorghe Stefan. Acesta a mai sustinut cã în dosarul Microsoft sînt 100 de implicati, dar ancheta nu a fost continuatã de procurorii anticoruptie. De ce? „Nu stiu, întrebati-i pe ei. Eu vã spun, sînt frustrat pentru cã adevãratii hoti care au furat banii din Microsoft sînt liberi si, v-am spus, au bãut sampanie Cristal la Bamboo“. ÃŽntrebat de jurnalisti dacã i se pare mare pedeapsa a sustinut cã nu, iar la întrebarea dacã i s-a cerut sã denunte pe cineva a rãspuns cã : „Da, dar nu spun pe cine...“. Condamnarea definitivã în acest dosar de coruptie a venit în dupã amiaza de 3 octombrie 2016, de la completul de cinci judecãtori ai ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie.

Stefan nu va sta prea mult în detentie dupã acest caz

Dacã toti cei patru inculpati, acuzati de trafic de influentã, Pinalti, fostul ministru al comunicatiilor, Gabriel Sandu si afaceristii Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, au sperat în pedepse blînde, acestea au fost mai grele decît la prima instantã. Pinalti are de executat 6 ani, Cocos si Nicolae au cîte 2 ani si 4 luni, iar Sandu, 3 ani cu executare. Toti erau pregãtiti si în scurt timp s-au predat autoritãtilor fãrã sã astepte sã fie luati de acasã. Gheorghe Stefan a venit singur la IPJ Ilfov, deoarece îsi mutase domiciliul în acest judet. Condamnatii au ajuns la Penitenciarul Rahova unde vor sta o lunã în carantinã, apoi vor intra în regim normal de detentie. De mentionat este faptul cã cei patru au mai fost dupã gratii la debutul dosarului Microsoft, în octombrie 2014. Pe rînd, trei dintre ei au colaborat cu anchetatorii si au fost eliberati. Pinalti a refuzat colaborarea si nu a fãcut denunturi, astfel cã a fost arestat de pe 29 octombrie 2014 si pînã pe 15 aprilie 2015. Apoi, timp de cîteva luni, pînã prin iulie a fost în arest la domiciliu, iar mai apoi, pînã la pronuntarea definitivã a fost sub control judiciar. Din pedeapsa de 6 ani el va executa numai o treime pentru cã are mai mult de 60 de ani. Astfel rãmîn de executat 2 ani, din care se scade arestul preventiv dar si arestul la domiciliu. Asa stînd lucrurile, Pinalti ar mai avea cel mult vreo 15 luni de închisoare. Totusi, aceastã condamnare îi va aduce necazuri pe termen lung pentru cã mai are pe rolul instantelor de judecatã alte trei procese penale, din care unul la Tribunalul Neamt, pentru spãlare de bani, iar alte douã la Tribunalul Bucuresti, pentru obtinerea frauduloasã a licentei Giga Tv si cel cu contractele pãguboase pentru Compania Nationalã Posta Românã. Toate sînt la prima instantã, însã primul din procese care se va termina si în care Pinalti va fi gãsit vinovat, îi va aduce o sanctiune si mai mare. Asta deoarece Gheorghe Stefan va fi tratat ca recidivist, avînd deja cazier. Mai vine din urmã ancheta din dosarul cu Vasile Blaga, dar si acuzele de spãlare de bani din dosarul Microsoft, pentru care cercetãrile au fost disjunse. În aceste conditii, o nouã condamnare ar putea face ca fostul primar sã stea mai mult în detentie.

Martorul care nu i-a fost de ajutor

Cel la care spune Pinalti cã sînt banii, Decebal Drãghis, un afacerist din Focsani, a fost audiat ca martor al apãrãrii lui Stefan la ultimul termen al procesului, chiar pe 3 octombrie 2016. El a spus judecãtorilor cã l-a cunoscut pe fostul edil pietrean în 2008 prin intermediul lui Gabriel Moraru, iar acesta din urmã i-a facilitat obtinerea unor contracte la Oil Terminal Constanta. Vrînceanul ar fi înfiintat în 2009 douã firme offshore pentru activitãti în domeniul petrolier. „ÃŽn anul 2009, la solicitarea lui Gheorghe Stefan am acceptat sã folosesc cele doua firme offshore pentru a încheia contracte în legãturã cu servicii IT. Plãtile urmau sã se facã în favoarea lui Gheorghe Stefan. Pe Claudiu Floricã l-am cunoscut dupã ce mi-a fost prezentat de Gheorghe Stefan la hotelul Marshal. Dupã aceastã întrevedere, am stabilit sã mã întîlnesc cu Floricã pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Luminita Mazilu la sediul firmei lui Claudiu Floricã pentru a semna contractele. Mi s-a explicat cã are nevoie de o firmã tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat nimic în baza contractelor, dar au fost efectuate plãti. Banii de la Floricã au intrat în douã transe, în total aproximativ 4 milioane de dolari. Initial, convenisem ca eu sã iau un comision de zece la sutã pe care nu l-am mai obtinut“, a spus Drãghis, adãugînd cã banii de la Floricã ajungeau în baza unor contracte fictive în firmele unui alt intermediar, Toni Rãzvan, acesta îi scotea cash si îi dãdea lui, pentru a-i remite lui Pinalti. „Toni Rãzvan îmi aducea banii în pungi sau în genti ieftine. Banii îmi erau adusi de regulã la birou si în aceeasi zi îi dãdeam mai departe lui Gheorghe Stefan, în diverse locatii, într-un apartament al acestuia din Bucuresti, la hotelul Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocos. Am efectuat plãti si prin virament, inclusiv pentru douã apartamente ale lui Gheorghe Stefan din Piatra Neamt. Banii dati lui Gheorghe Stefan erau în lei, si mai mari si mai mici, de aia plasele erau asa voluminoase“, a declarat martorul care ar fi trebuit sã fie de partea lui Stefan. Cu ani în urmã, Drãghis era acuzat de fals si uz de fals. De asemenea, presa a mai scris, cã în calitate administrator al unei firme din Focsani, a fost cercetat pentru fals, uz de fals si folosirea de CEC-uri fãrã acoperire în tranzactii cu alcool si porci.

Gabriel Muraru, fost apropiat al primarului

Martor în cazul Microsoft a fost si Gabriel Muraru. Ex-patron al firmei Dinasty, a fost un apropiat al fostului primar Stefan si se pare cã acesta din urmã l-a sprijinit sã ajungã director la Societatea Nationalã a Sãrii Salrom. Curtea de Conturi a considerat cã manageriatul pietreanului a fost unul neperformant si a fost depusã o plîngere la Parchetul General. Un control al institutiei amintite arãta cã cei care au fost numiti de Guvern sã administreze firma au fãcut achizitii si contracte pãguboase, prejudiciul ridicîndu-se la 11,5 milioane de euro. Una din nereguli a fost în ceea ce priveste exportul de sare. Preturile, în perioada 2010-2012, pentru livrãri în Ungaria, Serbia si Germania, ar fi fost atît de mici încît nu au acoperit nici mãcar costurile de productie si transportul. Calculele fãcute arãtau cã dacã sarea ar fi fost vîndutã la preturile corecte, Salrom ar fi obtinut 1,5 milioane de euro în plus pentru cele 149.000 de tone exportate. Cît priveste achizitia de echipamente, problemele ar fi la fel de mari. ÃŽn 2011, spunea Curtea de Conturi, Salrom a achizitionat cinci instalatii de ambalat sare, în urma a douã licitatii. Echipamentele ar fi fost achizitionate cu pretul de 110.000 euro/utilaj, „la reducere“, însã auditorii au gãsit în catalogul on-line al firmei furnizoare cã instalatiile costau doar 50.000 de euro, adicã nici mãcar jumãtate din pretul plãtit de Salrom. Pretul de achizitie fusese de 148.500 euro/instalatie, adicã aproape triplu fatã de pretul de catalog. Prejudiciat ar fi fost si bugetul de stat, conducerea uitînd sã plãteascã 6 milioane de euro cu titlu redeventã minierã. Verificãrile mai arãtau nereguli si în ceea ce priveste activitãtile de pazã contractate. Se spune cã ar fi fost achitatã ilegal suma de 1,2 milioane de lei. Auditorii au constatat cã s-au decontat 49.204 ore peste numãrul stabilit în contract si la suprapret.

Articol afisat de 1940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective