Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 26 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Listele la dregãtorii, iatã candidatii finali

• PNL si-a definitivat listele fãrã mari surprize si fãrã scandal • la Senat vor candida Eugen Tapu, George Lazãr si Luminita Moscalu, iar la Camera Deputatilor Mugur Cozmanciuc, Laurentiu Leoreanu, Cãtãlin Drãgusanu, Gabriela Antipa, Vlad Marcoci si Mihai Obreja • PSD a gãsit înlocuitor pentru candidatul care s-a retras: Neculai Iftime, fost sef al Serviciului Arme din Politia Neamt • la ALDE, capii de listã au fost înlocuiti • la PMP, primul la deputati ar fi Laurentiu Dulamã •

Partidele din Neamt si-au definitivat, sau sînt pe punctul de a-si definitiva listele pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Dupã „lupte seculare“, mai mult sau mai putin vizibile, în interiorul sau „exteriorul“ partidelor, se cam cunosc candidatii care vor veni în fata nemtenilor pentru a le cere voturile. Cei mai „discreti“ au fost liberalii, dinspre aceastã formatiune venind cele mai putine informatii legate de lupte interne pentru un loc pe liste. Doar ceva zvonuri legate de pozitia pe liste a primarului de Roman, Laurentiu Leoreanu, însã fãrã prea mare tam-tam. Mai mult niste fumigene de presã. Asa cã listele liberalilor, în forma finalã conform informatiilor neoficiale, aratã astfel, luînd în considerare locurile eligibile în cea mai optimistã formulã: la Senat - Eugen Tapu, George Lazãr, Luminita Moscalu. La Camera Deputatilor - Mugur Cozmanciuc, Laurentiu Leoreanu, Cãtãlin Drãgusanu, Gabriela Antipa, Vlad Marcoci si Mihai Obreja. Fatã de listele care au apãrut initial în presã, se remarcã o serie de modificãri, poate cea mai importantã fiind trecerea lui Marcoci de pe loc neeligibil la Senat, pe loc considerat eligibil la Camera Deputatilor. Zilele acestea urmeazã ca liberalii nemteni sã anunte oficial listele, iar, cum în politicã nu trebuie niciodatã sã spui „niciodatã“, ar putea sã mai aparã modificãri si pe ultima sutã de metri. La PSD Neamt, cel putin la nivel oficial, a fost aproape la fel de liniste. De la bun început au fost cel putin douã nume certe pe primele locuri ale listelor: Ioan Munteanu, la Camera Deputatilor si Emilia Arcan, la Senat. S-a vorbit pe la colturi sau chiar în gura mare cã e o problemã dacã pe liste va fi si presedintele Ionel Arsene. Pînã la urmã nu a fost, si nu au lipsit comentarii de genul cã ar fi avut o problemã de imagine sau si-ar fi dorit sã meargã în Parlament alãturi de o persoanã care însã nu a fost agreatã de primari cu greutate din PSD. Cert este cã a mai apãrut o scurtã „poticnire“: anuntat pe locul II la Deputati, Mihai Bîrliba, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie Neamt, a ales „din scurt“ sã se retragã. ÃŽnsã social-democratii i-au gãsit repede înlocuitor în persoana lui Neculai Iftime, fost sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Neamt. Care nu va fi însã al doilea pe listã, ci va intra pe pozitia a cincea. Astfel, lista pentru Camera Deputatilor propusã de PSD Neamt ar arãta astfel: Ioan Munteanu, Dãnut Andruscã, Ciprian Serban, Alexandru Rotaru, Neculai Iftime, Viorel Stan, Luminita Vîrlan, Vlad Anghelutã, Victor Marghidan si Roxana Iordache. La Senat nu se prefigureazã nici o modificare: Emilia Arcan, Dan Manoliu, Adrian Bourceanu, Ramona David si Gabi Pavãl.

Partide mici, ambitii mari

La ALDE Neamt a fost de departe cea mai înversunatã luptã pentru primele locuri. Probabil cã de aceea si rezultatele au fost cele mai surprinzãtoare. Dupã ce Cãtãlin Drãgusanu, care reclama primul loc la deputati, a fost îndepãrtat din partid, lupta s-a dat între Ion Asaftei si cei care doreau un candidat de la centru. Au cîstigat cei din urmã, astfel cã, asa cum am anuntat în editiile trecute ale Monitorului, primul pe lista ALDE Neamt pentru Camera Deputatilor va fi Daniel Chitoiu, fost ministru al Economiei, cel care va ajunge în Neamt zilele urmãtoare. Marea surprizã s-a produs însã în ceea ce priveste primul loc la Senat. Care nu pãrea a fi atît de aprig disputat, însã pe ultima sutã de metri în locul anuntatului Iulian Luca a apãrut Mihai Alexandru, copresedinte ALDE Neamt. „Nu se va mai repeta scorul destul de slab de la alegerile din varã. Vom face o analizã localitate cu localitate si e posibil sã ne despãrtim de unii colegi cu rezultate slabe. Nu vrem sã mai avem comune cu douã voturi ca la alegerile locale“, a declarat Mihai Alexandru. Nici la PMP Neamt facerea listelor nu a fost treabã usoarã. ÃŽn principal în ceea ce a însemnat locul I pe lista pentru Camera Deputatilor. Pãrea a fi o luptã în doi, între Liviu Harbuz si Stefan Burlacu, însã, în proportie de 99%, se va adeveri vorba: „cînd doi se bat, al treilea cîstigã“. Ieri pînã la închiderea editiei, în procentul mentionat, primul loc era adjudecat de Laurentiu Dulamã, presedinte PMP Neamt. Rãmîne de vãzut dacã vor apãrea modificãri si în ceea ce priveste primul loc la Senat, considerat mai putin sau deloc eligibil care, pe surse, i-ar reveni lui Costache Lupu. Cît îl priveste pe Liviu Harbuz acesta a pãrãsit deja arena declarîndu-se dezamãgit de politica nemteanã, iar Stefan Burlacu se va multumi cel mai probabil cu un loc II la deputati, asteptînd sã vadã, pe de o parte, cum vor vota nemtenii, pe de alta ce va decide seful de partid. Dacã va pleca în Parlament în conditiile în care va strînge voturile necesare, sau îi va face cale liberã, rãmînînd vicepresedinte la CJ Neamt. O „posturã“ destul de ingratã, în conditiile în care e la mîna/votul celor din PSD. Iar unii vorbesc deja de un „nou USL“ dupã alegerile parlamentare. Care ar putea produce modificãri si în teritoriu. ÃŽn ceea ce priveste aliantele.
Nu în ultimul rînd, în judet vom asista la un „experiment“ politic interesant. Nemtenii vor putea sã-si dea voturile si celor doi candidati independenti, Sebastian Burduja si Andrei Carabelea. Primul cu sanse mai mari. ÃŽnsã e greu de cuantificat în acest moment în ce mãsurã nemtenii vor fi convinsi sã iasã la vot pentru un candidat independent.

Articol afisat de 2670 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective