Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Serviciile secrete nu au ce cãuta în justitie

• judecãtoarea Gabriela Baltag pare sã-si fi asigurat un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii • într-un interviu, acesta sustine pertinent cã serviciile nu trebuie sã împieteze actul de justitie si cã „devotamentul, buna-credintã, tenacitatea si curajul sînt trãsãturi care nu te pot pierde“ •

Judecãtoarea Gabriela Baltag are sanse mari sã ajungã în noul Consiliu Superior al Magistraturii. Dupã adunãrile generale ale instantelor, care au avut loc joi, 27 octombrie, presedinta Asociatiei Magistratilor din România conduce în preferintele colegilor de la tribunale, fiind urmatã de Dorin Danci, de la Tribunalul Maramures. La Tribunalul Bucuresti vor fi reluate alegerile pentru CSM, nefiind întrunit cvorumul necesar. Urmãtoarea „rundã“va fi miercuri, 2 noiembrie, cînd nu mai conteazã cvorumul. Rezultatul de atunci ar putea sã conteze doar eventual pentru locul doi pe listã, în conditiile în care pietreanca Gabriela Baltag pare cã a adunat suficiente voturi de la tribunalele din restul tãrii. La o numãrãtoare intermediarã, judecãtoarea de la Tribunalul Neamt avea peste 700 de voturi, avînd majoritate zdrobitoare în Moldova si Ardeal. Ceea ce ar trebui sã îi confere un avans suficient, dat fiind cã la precedentele alegeri postul la nivel de tribunale în CSM a fost adjudecat cu putin peste 400 de voturi. Vã prezentãm un interviu realizat cu judecãtoarea Baltag în perioada în care „lupta“ pentru un loc în CSM era în toi.

„Nu sînt omul nimãnui, apartin
colegilor si sistemului judiciar“

Reporter: Ati criticat în numeroase rînduri prestatia doamnei ministru Prunã. Credeti cã a fost pur si simplu o alegere gresitã sau e vorba despre o persoanã numitã ministru al justitiei pentru cã avea de rezolvat cîteva „teme“. Dacã da, care ar fi aceste teme?
Gabriela Baltag: Scriam în urmã cu ceva timp pe un site de specialitate, care abordeazã subiecte din interiorul sistemului judiciar, atunci cînd m-am referit la actualul ministru al justitiei cã, fãrã sã bãnuiascã „forta sistemului în fruntea cãruia s-a asezat, din întîmplare, fiindcã numai asa poate fi explicat blestemul ce s-a abãtut asupra justitiei, admiratoarea dictonului milenar „Divide et impera“ este pe cale sã ardã zilele acestea tot ce îi iese în cale. Recunosc cã am avut îndoieli cã poate reusi sã aducã un suflu bun, reformator, cã poate avea succes din functia pe care o ocupã. Prima impresie conteazã... Am sperat sã mã însel, asi fi fost bucuroasã sã se întîmple acest lucru; din nefericire nu a fost asa! Este unul dintre cei mai slabi ministri de justitie pe care i-am avut în ultimii ani. Pentru noi, tot ce a fost dupã profesorul Valeriu Stoica tinde sã se raporteze la acesta! Din pãcate, nu a mai fost nici unul la înãltimea domniei sale. Ar fi existat o posibilitate, în perioada 2012-2013, dar cele cîteva luni au fost prea putine! ÃŽmi puteti spune cã nici acum nu avem prea mult, pentru comparatie, dar acum este altceva. Avem mult dispret fatã de corpul de magistrati, mai ales fatã de judecãtori, fiindcã acestia îi sînt „antipatici“ doamnei Prunã si multã diversiune, mult neadevãr! A dovedit cã maniera dînsei de întelegere a fenomenului judiciar este diferitã de tot ce implicã sistemul. Cunoscînd bine succesiunea evenimentelor care au privit justitia, în ultimul timp, dar mai ales continutul, finalitatea multor demersuri, am fost uimitã sã descopãr cã de multe ori sub un aparent zîmbet, cu intentii de ironie, lucrurile erau rãstãlmãcite, prezentate deformat, fãrã nicio remuscare. Am fost socatã de comportament! Este usor sã invoci o agendã publicã, dar în realitate sã exploatezi alte tinte! Ce am primit în tot acest timp? Declaratii neprincipiale, scandaloase, rusinoase pentru pozitia pe care o onoreazã; ordonante de urgentã incalificabile, opacitate la solutii. Lista poate continua! Uneori, dacã închid ochii si o ascult am sentimentul cã vorbeste altcineva... Altã figurã cunoscutã a sistemului judiciar! Nefericitã întîmplare! Sã nu-i facem o radiografie fiindcã sigur are grijã istoria de acest lucru! Rãmâne „la colt“ pentru „reusitele“ acestui mandat! Sper sã nu mai încurce mult timp sistemul judiciar! Ar fi timpul...

„Nu m-am înscris în cursã ca sã pierd“

Rep.: Candidatura pentru Consiliul Superior al Magistraturii v-a aruncat într-o luptã ce se poartã în marea ei parte în „culise“. Cum credeti cã veti reusi sã contracarati aceste manevre din umbrã si cine sînt cei care încearcã sã tragã sforile în Justitie?
G.B.: Este o luptã pe care am mai purtat-o si acum sase ani! Nu pot spune cã experienta de atunci mã ajutã categoric în prezent. Fortele si mijloacele sînt diferite! Cum voi reusi sã merg înainte? ÃŽn primul rînd cu dorinta de a învinge! Nu m-am înscris în cursã ca sã pierd. Un lucru este clar: nu sînt omul nimãnui, apartin colegilor si sistemului judiciar. Atît. Fireste si familiei mele, chiar dacã ea „m-a avut“ cel mai putin în ultimii ani. Am reusit sã dovedesc, sã probez cã poti înainta, poti rãzbate, dacã vrei cu adevãrat, indiferent dacã esti din Capitalã sau din provincie, tînãr sau trecut de prima tinerete, numai dacã esti sincer cu tine si cu acei pentru care ai pornit la drum! Devotamentul, buna-credintã, tenacitatea si curajul sînt trãsãturi care nu te pot pierde. Vã spuneam nu cu mult timp în urmã cã mã simt ca un soldat. Asa este. Cînd m-am aruncat în luptã, cu mult timp în urmã, nu mi-am cîntãrit cîstigurile, nu am evaluat riscurile. Nu am fãcut niciun calcul de acest gen. Am dus cu mine, la fiecare drum pe care l-am fãcut în interesul sistemului, neîmplinirile si sperantele lui. Mai putin lucrurile bune fiindcã ele au fost floare rarã, în ultimul timp. S-a întîmplat sã pierd uneori! Sînt un om peste care se abat si astfel de lucruri. Un om normal care s-a sprijinit pe el si pe încrederea pe care i-au dat-o totdeauna cei pentru care a luptat. Desigur, sã nu uitãm si ajutorul divin! Mã simt de multe ori binecuvîntatã. Totdeauna... Vã spuneam de multe ori, în timpul dialogurilor noastre, cã nu sînt perfectã si... chiar asa stau lucrurile. Cum ar fi fost pentru mine o zi în care nu as fi avut ce sã mai fac, pentru ce sã mã preocup, sã mã îngrijorez, de ce sã mã bucur? Ar fi trist, iar acest lucru nu-mi este potrivit.

„Sistemul judiciar este astãzi slãbit întrucît loviturile fatale au venit tocmai din interiorul lui“

Rep.: Amestecul sau neamestecul serviciilor secrete în Justitie, ceea ce presa a numit generic „cîmp tactic“ dupã declaratia generalului Dumbravã, rãmîne o chestiune neclarificatã încã. Credeti cã vom obtine vreodatã un rãspuns ferm? De ce e atîta opacitate cînd vorbim despre astfel de subiecte?
G.B.: Pare a fi cel mai bine pãzit secret din ultimul timp, chiar dacã sentimentele noastre diferã. Dar ce putem face? Sîntem judecãtori, obisnuiti sã „examinãm“ probele, iar acestea nu prea existã sau, mai corect spus, nu au reusit sã ne convingã. Nu e timpul pierdut, iar tema nu e una închisã, oricît de mult s-a strãduit actualul CSM sã o „ascundã“ pripit, temãtor si, mai ales, lipsit de orice transparentã. Nu stiu cum arãtã viitorul, din acest punct de vedere, dar pînã nu vom afla cine sîntem, cu adevãrat, nu poate fi liniste în sistem. „Cîmpul tactic“ trebuie dezlegat de mistere. De noi depinde cîtã vointã existã pentru acest lucru. Eu am plãtit deja un pret si nu am fãcut un pas înapoi. ÃŽntr-un timp am fost numai cîteva voci, dar stiu, cunosc cã ele deja nu mai sînt unele izolate. Existã multã nemultumire în justitie din cauza acestei teme, indiferent cît se vor strãdui sã ne distragã atentia „fortele din umbrã“. Sã avem încredere în noi si mai ales în viitor. Adevãrul este aproape, trebuie sã ne dorim numai sã-l descoperim.
Rep.: S-a tot vorbit despre o serie de mãsuri ce ar recredibiliza Justitia. În opinia d-voastrã care sînt aceste mãsuri si de cãtre cine ar trebui adoptate?
G.B.: Cînd mã uit la dezastrul din ultimii ani, firesc, mã întreb cît timp urmeazã sã alocãm pentru reconstructie? Dupã actualul CSM multi dintre noi se simt ca dupã un rãzboi mondial sau ca dupã un cutremur devastator. Nu avem prea mult timp de pierdut fiindcã sînt atîtea lucruri care nu au fost niciodatã atinse. Despre cele distruse ce sã mai spunem? Justitia a pierdut pentru cã a tolerat comportamentele care au dezamãgit-o de la început. A pierdut din imagine, din credibilitate, fiindcã nu a fost suficient de fermã si nu i-a trimis acasã, pînã la capãt, pe cei care au trãdat-o. Din pãcate, au fost multe episoade de acest gen, sistemul judiciar este astãzi slãbit întrucît loviturile fatale au venit tocmai din interiorul lui. Fãrã politicã. Politicã am vãzut în ultimii ani, exersatã la nivel înalt, în sistemul judiciar, cel mai adesea de cãtre „garantul independentei“ care pîndea fiecare declaratie venitã de la celelalte douã puteri, pe care o examina, pe toate pãrtile, pînã la epuizare. Mare gresealã sã nu te preocupi de cei care ti-au arãtat încredere, aflati lîngã tine, în schimbul vînãtorii obsesive de himere, prin „curtile“ altora. Toate aceste aspecte au obosit sistemul judiciar care a tot asteptat sã se întîmple ceva bun legat si de el. Implementarea de proiecte reale, actualizate, care sã serveascã bunei functionãri a justitiei, care sã împlineascã, în bine, actul de justitie. Dupã atîtia ani sîntem plini de rapoarte, statistici, de recomandãri deontologice venite de pe filiere controversate, cu drepturile si libertãtile fundamentale nesocotite datoritã reformelor aberante, confirmate deja a fi astfel, pentru care nimeni nu are nicio responsabilitate, nicio emotie, prevederi necorelate si acte normative scoase „peste noapte“ din sertare, numai de unii cunoscute. ÃŽn tot acest timp, cei implicati, cu adevãrat, în înfãptuirea actului de justitie, sînt coplesiti de neregularitãtile amintite, cu strãduinta de a deslusi adevãrul, ca mai apoi sã-l enunte. Trãiesc în fiecare zi, cu modestie, fãrã a avea faima celor de la „centru“, necunoscuti, cu preocupãrile care le sporesc îngrijorãrile, pînã într-o zi cînd, dupã o viatã plinã de dãruire, devotament, vor pleca asa cum au trãit, în liniste, încercînd sã supravietuiascã timpului. Pînã într-o zi. ÃŽmpreunã cu acesti oameni adevãrati este posibilã reconstructia si recredibilizarea sistemului judiciar. 14 membri CSM pot realiza multe, dar numai alãturi de cei pe care îi reprezintã. Pentru acest lucru, important este în primul rînd sã cunoascã neîmplinirile, dar mai ales aspiratiile sistemului judiciar. Este sansa viitorului!

Articol afisat de 1475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective