Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Sper ca nemtenii sã arate tuturor  cã nu mai merge cu smecheria“

„Sper ca nemtenii sã arate tuturor cã nu mai merge cu smecheria“

• interviu realizat cu Cristian Petrescu, fost ministru al dezvoltãrii

Reporter: S-a tot vorbit despre judetul Neamt ca destinatie turisticã. Am tot investit în infrastructura turisticã, dar lipsesc... turistii. Ce ar trebui fãcut si dacã vreodatã vom ajunge destinatie pentru turisti?
Cristian Petrescu: Mã bucur cã am început cu turismul si nu cu politica. În primul rînd, consider cã este un foarte bun punct de pornire pentru turismul nemtean. Pentru ca un oras, o regiune, o tarã sã devinã destinatie turisticã este nevoie de douã componente: dezvoltare si promovare. Asa cum bine spuneti, în dezvoltarea infrastructurii turistice s-a investit mult în Neamt, chiar si eu personal am ajutat la acest lucru. Urmãtorul pas este promovarea. Dar o promovare profesionistã, de calitate, nu fãcutã de un departament de comunicare al vreunei institutii publice. Solutia cea mai bunã, pe care am propus-o si Bucurestiului, pentru cã se practicã în toatã lumea, este o asociatie de promovare turisticã, din care sã facã parte cît mai multi dintre cei implicati în turism si domenii conexe, finantatã atît de membrii ei, cît si de autoritãtile publice. Cine poate sã stie mai bine ce se poate oferi turistilor si ce atuuri competitive are Neamtul decît cei care lucreazã si investesc în turism? Asa cã nu trebuie sã ne limitãm la cîte un site de promovare cu 2.000 de vizitatori, sau la un centru de promovare turisticã. Centrul este pentru cei care deja au ajuns aici, noi ar trebui sã încercãm sã-i atragem pe cei care încã se gîndesc unde sã plece în vacantã. Dupã care apare discutia despre dinamica sosirilor si înnoptãrilor, dar deja intrãm în aspecte tehnice, pe care
le-as pãstra pentru profesionisti. Ca o concluzie, avem toate sansele sã crestem numãrul de turisti în Neamt, dar trebuie sã-l lãsãm pe mîna celor care se pricep la asta, nu doar a unor functionari din institutiile publice. Eu unul sper sã am ocazia sã ajut cît mai mult, de data asta în calitate de expert în turism, fost presedinte al Asociatiei Profesionistilor de Turism din România.
Rep.: PMP vorbeste despre unirea cu Republica Moldova. Contextul international pare însã unul defavorabil si mã refer nu doar la declaratiile ambasadorului SUA referitoare la viitorul tãrii vecine. Mai sînt si alegerile prezidentiale de acolo, mai e si situatia din Ucraina, ca sã nu mai amintim de problema Transnistriei. Cei care vorbesc în acest context de unire nu sînt „împotriva vremurilor“?
C.P.: Oamenii politici de calibru fac „vremurile“, nu se dau dupã cum bate vîntul. Noi ne dorim cu adevãrat unirea, asa cã facem tot ce depinde de noi pentru asta. PMP este singurul partid care are ca proiect de tarã unirea cu Basarabia. Vorbim de actiuni concrete, cum ar fi sustinerea tuturor actiunilor unionistilor, obtinerea cetãteniei moldovene de cãtre presedintele Bãsescu sau chiar de punerea la dispozitia cetãtenilor moldoveni din Neamt a unui autocar pentru a reusi sã ajungã la sectiile de votare aflate la zeci de kilometri. Doi dintre cei patru bunici ai mei au fost basarabeni. Sînt sigur cã s-ar fi bucurat foarte mult sã redevinã români si în acte, nu doar în suflet.
Rep.: Dacã PMP va intra în Parlament, cu cine va face aliantã pentru a guverna?
C.P.: Cum spuneam si la conferinta de presã de lansare a candidatilor PMP pentru alegerile parlamentare, noi nu facem aliante, ci constituim majoritãti. Asa cum în Consiliul Judetean Neamt si în Consiliul Local Piatra Neamt sîntem „cîinele de pazã al nemtenilor“ pentru a fi siguri cã totul se face corect si cinstit, la fel vom face si dupã intrarea în Parlament. Pentru cã, sã fim seriosi, nu se pune problema sã nu intrãm în Parlament. Propunem oameni de valoare, unii cu experientã, altii care nu au mai fãcut politicã, dar cu sigurantã dornici de a face bine, de a-i reprezenta cu cinste pe români.

„Este guvernul cu cei mai multi ministri demisi“

Rep.: Ca fost ministru al dezvoltãrii în guvernul Ungureanu vã rog sã faceti o comparatie cu activitatea „tehnocratilor“. Si vã rog sã atingeti si subiectul fondurilor europene. Fãrã de care întelegem cã nu prea poate exista dezvoltare...
C.P.: Pînã si termenul ãsta de „tehnocrati“ este fortat, ce sã mai vorbim de performanta lor. Premierul este pe toate panourile plãtite din banii afaceristilor PNL, vice-premierul este PSD, unii ministri sau secretari de stat au demisionat pentru a candida pe listele partidelor. Care tehnocrati? Care performantã? Este guvernul cu cei mai multi ministri demisi. Si nu pe motiv de incompetentã, ci din cauza incompatibilitãtii, a declaratiilor aberante (dovadã a ceea ce gîndesc) sau a dosarelor penale. ÃŽn ce priveste fondurile europene, zero. Zero barat, ca si guvernul Ponta. Degeaba atacã Dragnea actualul guvern, nici cel PSD dinainte nu a fãcut absolut nimic pentru exercitiul financiar 2014-2020. Mai avem putin si intrãm în 2017, nu este posibil sã nu fi început sã atragem din bani. Ba de fapt, este posibil, iatã cã asta se întîmplã. Din cauza PSD care a condus tara pînã acum un an si a guvernului de asa-zisi tehnocrati, cel sustinut pe banii afaceristilor PNL si pe imaginea locatarului de la Palatul Cotroceni. Eu sper cã pe 11 decembrie, românii în general si nemtenii în special, sã le arate tuturor cã nu mai merge cu smecheria, cu vrãjealã ieftinã si cu balivernele spuse de vechile partide. Sã voteze pe cei care sunt cei mai sinceri si au cel mai bun program de guvernare. Adicã Partidul Miscarea Popularã.

A consemnat Cezar FILIP

Articol afisat de 2253 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective