Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Liniste si amortealã la parlamentarele 2016

• scrutinul electoral pentru alegerea deputatilor si senatorilor s-a desfãsurat ieri fãrã incidente • vremea a tinut cu lectoratul, dar nemtenii nu s-au înghesuit la urne în prima parte a zilei •

Electoratul din Bicaz n-a rãspuns asteptãrilor candidatilor de a se prezenta ieri într-un numãr foarte mare la vot. Se pare cã miza parlamentarã a lui 2016, lansatã-n campanie de cãtre aspirantii la fotoliile de senatori si deputati, n-a convins îndeajuns. Si asta, în ciuda timpului favorabil, care s-ar fi cuvenit sã-i atragã si sã-i scoatã din casã pe bicãjeni, mãcar cîteva procente în plus fatã de parlamentarele postrevolutionare sau ultimele alegeri locale. Primii nedumeriti de prezenta slabã la urne au fost membrii comisiilor de la sectiile de votare, care pînã spre prînz abia de înregistraserã cîteva procente din totalul celor prinsi în listele de votare. Pînã la orele amiezii, la cele 10 sectii de votare ale urbei de sub baraj, procentul de 10% prezentã la vot, nu dãdea satisfactie, desi postura de lideri înregistratã la sectia Centru, cu un procent de 13%, si cele douã sectii ale cartierului Mãrceni, respectiv sectia 120 - Scoala Mãrceni, cu ceva peste 25%, si sectia 121 - Grãdinita Mãrceni, cu peste 21%, prevedeau un final fericit. Presedintii sectiilor cu scoruri de vot nefavorabile, au tinut sã justfice slaba prezentare la urne prin faptul cã oamenii n-au amînat prezenta la Sfînta Liturghie, avalansa de votanti avînd loc dupã împãcarea cu Divinitatea. Si într-un fel au avut dreptate, între orele 12.00 si 14.00 ritmul prezentei fiind ceva mai intens. Cît priveste pe categorii de vîrstã, cei mai implicati în a-si exercita dreptul de vot au fost oamenii în vîrstã. „As dori sã fie mai bine în tara asta si sã înteleagã cei pe care am pus stampila cã pe primul loc în atentia lor trebuie sã fie poporul român, din care fac si ei parte“, a afirmat unul dintre votantii Bicazului, care cu ani în urmã îsi încercase norocul la localele orasului.

Vot în liniste, la Roman
Romascanii au dat dovadã de spirit civic, la scrutinul pentru Parlament de ieri, 12 decembrie, primii votanti mergînd la urne încã de la momentul în care au fost deschise sectiile de vot, la ora 7. Printre primii care au votat în sectia 102, din strada C. A. Rosetti - Scoala Vasile Alecsandri, corp A, a fost candidatul PMP la Senat, Dorin Antal. La Sectia nr. 94, de la Grãdinita cu program prelungit nr. 5 a existat o disfunctie legatã de modul de iluminare a cabinelor de vot, cu un singur bec, foarte slab ca putere, amplasat deasupra cabinei, care la ora deschiderii nu permitea vizibilitatea numelor înscrise pe buletinele de vot, electorii bîjbîind, efectiv, pentru a putea vota. La ora 8.45 la Sectia nr. 89, din Cartierul Nicolae Bãlcescu, a votat viceprimarul Lucian Micu, la aceeasi sectie, în jurul prînzului, exercitîndu-si votul candidatul PRU, Sorin Dumitru Cazan. Primarul Laurentiu Leoreanu, însotit de sotie si tatãl sãu, Vasile, s-au prezentat pentru a-si exercita dreptul la vot, la ora 9.30 la Sectia nr. 115 din incinta Scolii Alexandru Ioan Cuza votînd, evident, pentru trimiterea în Parlament a unui reprezentant care sã apere interesele „marii familii romascane“. Tot aici a votat si Cristian Petrescu, fostul ministru al Dezvoltãrii Regionale în Guvernul lui Rãzvan Ungureanu, aflat pe listele PMP Neamt, pentru un loc în Camera Deputatilor. Conducerea Spitalului de Urgentã din Roman a solicitat urna mobilã pentru 100 de pacienti, internati în spital, care au dorit sã-si exercite dreptul constitutional. Presedinta Daniela Tãnase, de la Sectia nr. 397, a precizat cã urna mobilã fost trimisã pentru 43 de persoane din satul Ruginoasa , din care 37 sînt bolnavi institutionalizati la Centrul de îngrijire si Asistentã Bozieni, unde sînt îngrijiti si 90 de bolnavi cu afectiuni psihice. S-a apreciat cã cei care au cerut urna mobilã ar avea discernãmînt si, deci, drept de vot.

Alegerile parlamentare s-au desfãsurat fãrã probleme deosebite la Tîrgu Neamt, unde, la cele 13 sectii de votare, erau asteptati 18.180 alegãtori, de pe listele permanente. La ora 15.00, dupã sase ore de vot, prezenta era peste 26,5%, dar spre searã era asteptat al doilea val de votanti. Primarul Daniel Harpa a votat la sectia amenajatã la Clubul Copiilor, unde a venit împreunã cu sotia sa, avocata Nadia Harpa. Era asteptat de Dan Andruscã, candidat pentru Camera Deputatilor si de o echipã formatã din consilieri locali si alti membri PSD. „Am votat pentru o echipã puternicã în judetul nostru, formatã din profesionisti, si pentru un Parlament care sã formeze un Guvern cu adevãrat pentru România, pentru Tîrgu Neamt si pentru judet“, a spus primarul la iesirea din sectie. Dan Andruscã a tinut sã transmitã multumiri sustinãtorilor si a avut un mesaj pentru Diaspora „M-as bucura sã putem sã le putem asigura si românilor din strãinãtate locuri de muncã, astfel încît sã se întoarcã în tarã“. Tot la conationalii din strãinãtate s-a referit si tînãrul Andrei Aciocîrlãnoae, consilier local si candidat PNL pentru Camera Deputatilor: „Am intrat în aceastã competitie electoralã pentru cã îmi doresc ca si noi, tinerii, sã avem un cuvînt de spus în Parlamentul României, sã avem un viitor la noi acasã. Vrem sã-i aducem în tarã si pe colegii si prietenii nostri, plecati sã munceascã peste hotare. Neamtul este pe primul loc în tarã din acest punct de vedere si nu este deloc în regulã“. Scrutinul a fost supravegheat si de Vasile Bãltãtescu, candidat ALDE la Camera Deputatilor. „Sperãm sã fie peste 7.000 de votanti. Mai mult de 8.000 nu au fost nici la parlamentarele din 2008 si 2012. Am candidat pentru cã asa e normal într-o democratie, ca oamenii sã aibã de unde alege. Nu putem lãsa unul-douã partide sã ne hotãrascã viitorul. Cînd sînt mai multi, sînt si idei mai multe si o putem alege pe cea mai bunã. Eu sînt un om de dreapta si cred cã oamenii au receptionat deja mesajul nostru“.

Articol afisat de 1984 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective