Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PSD este iarãsi jupîn în Neamt

• prezenta la vot a fost dezastruoasã: 36,94% la Neamt, 39,49% la nivel national • PSD a cîstigat detasat si la Neamt, si la nivel national • liberalii au pierdut usturãtor • ALDE si PMP, rezultate neconcludente în judet • Romanul, considerat a fi un fief liberal, a votat cu PSD •

Analiza nepãrtinitoare politic a alegerilor parlamentare duce la o concluzie dureroasã pentru sãnãtatea sistemului democratic din România: multi, prea multi români, nu au iesit sã voteze. Practic, la procente de prezentã de putin peste 36% la Neamt si putin peste 39% la nivel national, rezultã cã peste 60% dintre români, prin neprezentare, au transmis cã nu legitimeazã scurtinul parlamentar. Si, pe cale de consecintã, nici „democratia“ din România. Motivele sînt probabil diferite de la caz la caz si nici nu mai prezintã mare importantã. Fie cã e vorba de dezinteres si pînã la un asa-zis vot de blam la adresa întregii clase politice. Acesta ar trebui sã fie cel mai important subiect ce ar trebui abordat, pentru cã e clar cã nu poate exista democratie fãrã cetãteni. Aici întelegînd cã un cetãtean se deosebeste de un simplu locuitor al unei tãri mãcar prin faptul cã întelege sã-si exercite dreptul de vot. Revenind la procentele obtinute de partide, un lucru este evident: PSD a obtinut o victorie zdrobitoare, iar PNL un esec usturãtor. Pentru a prezenta si procentele - partiale -, PSD are la nivel national aproximativ 46%, iar judetul Neamt depãseste media nationalã cu un scor de aproximativ 52%. PNL la national are 20%, iar în judetul nostru a obtinut putin peste media nationalã. Pentru cã abia acum începe „ruleta“ distribuirii mandatelor, am prezentat un procent comun pentru Camera Deputatilor si Senat. Revenind la aceste date, de remarcat cã ALDE si PMP au reusit sã facã pragul la nivel national, însã în Neamt au avut mai degrabã rezultate neconcludente. Au trecut cu greu peste prag la Senat, dar s-au situat sub pragul de 5% la Camera Deputatilor. De retinut si scorul Uniunii Salvati România în Neamt undeva în jurul unui procent de 4,5%, dar si rezultatul bun obtinut de candidatii independenti Sebastian Burduja si Andrei Carabelea. Chiar dacã în procente s-au situat sub pragul de 5%, cele 6.430, respectiv 6.773 de voturi sînt extrem de multe în contextul politic actual. Cu o legislatie electoralã care „omoarã“ partidele mici si în special independentii.

„Ruleta“ mandatelor

Dincolo de aceste procente, care eventual pot sustine sau dãrîma orgolii exclusiv politice, în ceea ce priveste mandatele de deputat si senator la Neamt, un singur lucru este sigur în acest moment. Biroul Electoral Judetean Neamt va distribui în prima etapã 5 mandate de deputat si un mandat de senator. Care vor fi 4 mandate de deputat si unul de senator la PSD si un mandat de deputat la PNL. Adicã sînt siguri parlamentari în acest moment: de la PNL - Mugur Cozmanciuc, de la PSD - Ioan Munteanu, Dãnut Andruscã, Ciprian Serban, Alexandru Rotaru si Emilia Arcan. De aici încolo, în acest moment, nimeni nu poate pretinde cã poate face predictii definitive despre cum se vor distribui celelalte functii de deputat si senator la Neamt. Si asta pentru cã urmeazã o a doua etapã, „ruleta distribuirii“ dupã cum o numesc specialistii, si care presupune o distribuire a mandatele în baza unui clasament la nivel national, în acest moment cu rezultat imprevizibil pentru Neamt. Apoi va avea loc o a treia etapã, „de împãrtire a restului resturilor“, de asemenea cu un rezultat la fel de greu predictibil în acest moment. Ca un exemplu, dupã derularea celor douã etape se poate întîmpla ca PSD, la Neamt sã aibã si douã mandate de senator si cinci sau chiar sase de deputat, în vreme ce PNL Neamt poate avea un mandat de senator si unul de deputat sau un senator si doi deputati sau chiar douã mandate de deputat. De asemenea, e la fel de posibil ca ALDE, PMP sau chiar USR sã obtinã cîte un mandat de parlamentar la Neamt. Pînã cînd aceastã ruletã va fi jucatã la nivel central, sã spunem doar cã ar putea fi trasã o primã concluzie: legislatia trebuie schimbatã pentru a reduce acest hãtis din care omul simplu - si chiar politicienii - nu numai cã nu înteleg mare lucru, dar le întãreste convingerea cã nu prea conteazã ce au votat ei, important e cine „trage mai bine“ la ruletã. Politicã.

Explicatii posibile

Revenind la procentele la nivel national si central, pot fi trase cîteva concluzii si fãcute cîteva analize. Victoria zdrobitoare a PSD are ca ingredient si o realitate a sistemului politic din România. ÃŽn mãsura în care acceptãm cã existã un electorat si partide de stînga si de dreapta, vedem cã pe partea stîngã PSD a reusit sã se pãstreze ca singura optiune. Cu un bazin electoral ce fluctueazã între 40 si 50%, dintre cei aproximativ 40-45% dintre românii care mai voteazã. ÃŽncercãri de divizare a acestui electorat de stînga au existat, însã au rãmas la nivel de „almanahe“, dacã e sã ne referim doar la tentativa de partid a lui Geoanã si Vanghelie. ÃŽn schimb, pe dreapta, înghesuiala e aprigã: PNL, condus prost si tocat mãrunt la imagine dupã fuziunea cu fostul dar si mult hulitul PDL, nu a reusit sã-si certifice pretentia de campion al dreptei. Asa cã a „sîngerat electoral“ abundent, pierzînd voturi la alte formatiuni ce se revendicau de la dreapta, chiar dacã unele cochetau si cu centrul politicii: USR, ALDE, PMP. Ba chiar si independentii „au furat voturi“ tot din segmentul de dreapta al electoratului. De precizat cã în aceastã analizã am preluat sintagmele „de dreapta“ si „de stînga“ din ceea ce în mod curent se întelege astãzi cã înseamnã „a fi de dreapta“ si „de stînga“, de multe ori departe de ceea ce ar presupune o analizã strict doctrinarã. Revenind la esecul PNL, el mai are cîteva ingrediente: o campanie electoralã extrem de proastã de cele mai multe ori axatã exclusiv pe încercarea de a transfera un iluzoriu 40% încredere de care ar fi beneficiat Dacian Ciolos cãtre formatiunea liberalã. Nu am crezut în sondajul cu 40% încredere Ciolos - poate exclusiv în diaspora - dar chiar si dacã datele ar fi fost reale, transferul de încredere cãtre PNL a esuat lamentabil. Apoi, majoritatea electoratului ce ar fi putut vota cu PNL a stat acasã: tineri, studenti, locuitori ai marilor orase etc. Ceea ce înseamnã în principal o incapacitate organizatoricã a formatiunii politice amintite de a-si mobiliza electoratul favorabil. Unul cãruia i-ar fi trebui acordatã mult mai multã atentie pentru a iesi la vot, el fiind în mod traditional mult mai putin disciplinat decît electoratul de stînga. Si un ultim comentariu: legislatia este una extrem de favorabilã pentru marile partide. Evident favorabilã PSD, dar distrugãtoare pentru PNL care s-a crezut - si s-a înselat evident - cã este si el un mare partid. ÃŽnsã a cãzut victimã acestei legislatii la fel ca toate celelalte partide si partidulete înghesuite pe partea dreaptã a politicii. Pentru sãnãtatea democratiei în România, aceastã legislatie considerãm cã se cere imperios si imediat modificatã. Cã altfel ne putem trezi iar cu „partidul unic“. De pe stînga, sau de pe dreapta, n-are mare importantã.

Declaratiile combatantilor

Marele cîstigãtor al alegerilor din 11 decembrie, PSD, îsi face în acest moment planuri de guvernare. Cu ALDE si reprezentantii minoritãtilor, altele decît cea maghiarã. Care s-a oferit de altfel pentru a guverna, ca mai mereu, dar se pare cã de aceastã datã va fi refuzat. „Vom guverna alãturi de ALDE si celelalte minoritãti, fãrã UDMR. Varianta cea mai probabilã pentru premier va fi Liviu Dragnea si ca sã rãspund si altor speculatii nu cred cã va fi refuzatã de presedintele Iohannis si, prin urmare, nu se va ajunge la o eventualã suspendare a presedintelui. Nu va fi cazul. Cît priveste rezultatele, sînt foarte multumit, organizatiile noastre s-au implicat mult în aceastã campanie, au muncit mult, ne-am prezentat programul de guvernare si nu am avut treabã cu oponentii nostri, ceea ce a contat. Eu un rezultat bun pe care trebuie sã-l folosim pentru a reclãdi si acele organizatii unde rezultatele nu au fost atît de bune“, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu. Reprezentantii PNL Neamt sînt de pãrere cã situarea la nivel national între primele 10 filiale ar însemna cã pot miza, dupã redistribuire, pe douã mandate de deputat si unul de senator.
Liderul PMP Neamt, Laurentiu Dulamã, a declarat cã s-ar fi asteptat sã treacã pragul de 5% si la Camera Deputatilor la Neamt. „Ne-am fi asteptat sã depãsim pragul si la Camera Deputatilor, însã nu s-a realizat acest lucru în contextul prezentei reduse la vot, a legii care defavorizeazã clar partidele mai mici. Acum sîntem în analize, iar rezultatul e la cald» si nu facem alte declaratii. ÃŽnsã pot sã spun cã la PMP consilierii locali nu si-au fãcut treaba în unele comune si vom vedea ce decizii vom lua dupã aceste analize“, a declarat Laurentiu Dulamã, care nu a exclus posibilitatea unor sanctiuni pe linie de partid. Cît priveste un eventual mandat de parlamentar, la fel ca si ALDE, PMP Neamt asteaptã „sã vorbeascã“ ruleta. Politicã, nu ruseascã.

Pînã si romascanii au votat cu PSD!

Rezultatele scrutinului au adus o spectaculoasã rãsturnare a ceea ce se stia anterior referitor la Roman - un fief al liberalilor, care s-au impus categoric la locale si de unde mai toatã lumea credea cã primarul Leoreanu va pleca lejer cãtre Parlament, aducînd un plus important si formatiunii pe care o reprezintã. De aceastã datã, locuitorii, care au înregistrat o prezentã la urne de 37,51%, au arãtat mai multã încredere pentru PSD pe care l-au creditat cu 9.200 de sufragii (43,37%) la Camera Deputatilor. PNL, pe listele cãruia edilul sef a fost al doilea, cu sanse reale de a prinde un loc în Parlament, a acumulat 6.733 de voturi (31,71%), pe liste mai figurînd ALDE, cu 893 voturi (4%), PMP - 780 voturi (3,5%), USR - 1.283 voturi (5,7%), Sebastian Burduja - 635 voturi (2,8%) si PRU - 688 voturi (3%). Victoria social-democratilor a fost si mai clarã la Senat, acolo unde PSD a primit 9.803 voturi (46,32%), PNL - 5.510 voturi (26,03%), USR - 1.439 (6,4%), ALDE - 1.054 (4,7%), PMP - 1.052 (4,7%), Andrei Carabelea - 901 (4%) si PRU - 770 (3,4%). Liderul romascan al PSD, Dan Manoliu, a recunoscut cã deznodãmîntul a fost peste cele mai optimiste asteptãri si a promis cã social-democratii nu îsi vor dezamãgi electoratul. „Am obtinut un scor neasteptat de bun, iar acest lucru înseamnã o recunoastere a faptului cã PSD a avut un program de guvernare real, fezabil. Am stiut sã-l prezentãm, am stiut sã coborîm între cetãteni, care ne-au primit si ne-au înteles, ne-au dat sfaturi. Multumesc tuturor cetãtenilor din Neamt pentru încrederea acordatã. Ne bucurã cã echipa PSD a obtinut, dupã cum se pare, cinci deputati si doi senatori“, a declarat Dan Manoliu, candidat cu sanse la redistribuire pentru Senat. Alexandru Rotaru, care a candidat la Camera Deputatilor, a mentionat cã va face declaratii dupã ce rezultatele finale vor fi publicate de Biroul Electoral Central. Dezamãgirea era evidentã în cealaltã tabãrã, la PNL. Primarul Laurentiu Leoreanu a declarat cã simte nevoia de a se odihni, dupã efortul unei campanii si cã abia azi va lua o decizie în ceea ce înseamnã traiectoria sa politicã ulterioarã, la Roman sau Bucuresti: „Stau deocamdatã cu familia si nu doresc sã dau declaratii. De marti, 13 decembrie, voi lua cea mai nimeritã decizie în ceea ce priveste viitorul meu politic“.

Articol afisat de 1956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, C. FILIP, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective