Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Seful CJ, posibilã plîngere la DNA

• primarul Laoreanu a declarat cã se lucreazã la o plîngere împotriva presedintelui CJ Neamt, acuzat de abuz în serviciu si alocare discretionarã de fonduri • cel mai probabil, reclamatia va fi semnatã de consilierii judeteni PNL si primarii liberali • edilul este revoltat cã la rectificare Romanul a primit 2.000 de lei, dar au existat comune conduse de liberali care au primit si zero lei •

Conducerea Consiliului Judetean si, în spetã, presedintele Ionel Arsene sînt amenintati cu reclamatii la Directia Nationalã Anticoruptie, de cãtre consilierii judeteni si primarii PNL care se considerã, alãturi de comunitãti întregi, victimele unei vendete politice dupã alegeri. Aceasta, în conditiile în care la recenta rectificare de buget, Romanul a primit doar 2.000 de lei, situatia repetîndu-se si în cazul majoritãtii localitãtilor unde sînt primari liberali. Primul care a luat atitudine împotriva presedintelui CJ a fost primarul Laurentiu Leoreanu, acesta precizînd cã vor fi plîngeri pentru abuz în serviciu si alocare discretionarã de fonduri. „ÃŽn sedinta Consiliului Judetean au fost mai multe proiecte prin care s-au alocat sume pentru acoperirea arieratelor sau sustinerea programelor de dezvoltare localã ori proiectele de infrastructurã de orice tip, care necesitã co-finantare. Vrem sã mergem în instantã. Avem toate documentele fãcute, prin care am solicitat sustinerea cofinantãrii pentru apã-canal si nu am primit. Am solicitat sustinerea echilibrãrii bugetare si iatã cît am primit, 2.000 de lei. Asta, probabil, au dat-o pentru romascanii care au votat PSD. ÃŽn Roman trãiesc oameni care sînt neutri, iar altii au simpatii politice. La alegerile de duminicã s-a vãzut o simpatie, prin votul dat, mai mult cãtre PSD. ÃŽn sedinta de marti, a fost «rãsplãtitã» aceastã simpatie de cãtre CJ. S-au mai dat «trei lei» cãtre Bicazul Ardelean si Ceahlãu, zero cãtre Cordun si Costisa, «doi lei» cãtre Moldoveni si «trei lei» cãtre Tãmãseni. Acestea sînt comunele unde a cîstigat PNL. Practic, prin aceastã repartizare a sumelor defalcate s-a fãcut o mitã electoralã cãtre comunitãtile care au sprijint alegerile, la douã zile: votati voi duminicã, noi plãtim marti. Sã nu fie martea neagrã, pentru cã asta miroase a abuz în serviciu si alocare de fonduri în mod discretionar. Consilierii nostri au cerut în sedintã criteriile dupã care s-au alocat sumele. Pe vremea fostilor presedinti Pruteanu si Tãrâtã erau adunati în sedintã primarii si parlamentarii, alãturi de presedintii de partid, unde se luau decizii privind criteriile prin care erau aprobate de majoritatea primarilor, iar cu ele se intra în sedinta de consiliu si se aproba. Se luau în considerare numãrul de cetãteni, arieratele si contributiile proprii pentru proiectele cu bani europeni. Nimic numai existã acum, decît pîrjolul, ca în timpul tãtarilor“, a declarat primarul de Roman.

Sedinta de CJ

Consilierii judeteni liberali sînt de pãrere cã modul în care se împart banii la nivelul CJ este unul bazat exclusiv pe criterii politice. Si au fãcut cunoscut acest lucru în sedinta de pe 13 decembrie. Dupã ce au au criticat împãrtirea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru 2016, au mai apelat la un exemplu similar. Astfel, au arãtat cã pe ordinea de zi sînt mai multe proiecte ce prevãd alocarea de fonduri pentru manifestãri, actiuni sau lucrãri în colaborare cu o serie de primãrii din judet: Tîrgu Neamt - 3 proiecte, Bicaz si Alexandru cel Bun, cîte un proiect. Aceasta, au sustinut liberalii, în conditiile în care o solicitare similarã a venit în urmã cu aproximativ o lunã si de la Primãria Roman. Dar nici mãcar nu a fost trecutã pe ordinea de zi. Faptul cã primarul de Roman e liberal si în conflict deschis cu presedintele CJ sînt informatii de notorietate si pe care oricine le poate interpreta dupã cum doreste. Cert este cã, verbal, liberalii au primit asigurãri cã solicitarea Primãriei Roman va prinde ordinea de zi, într-un viitor neprecizat. Asigurarea a venit de la vicepresedintele ALDE Ion Asaftei, care a condus sedinta în conditiile în care a lipsit seful social-democrat al CJ Neamt.

„Pînã la Dumnezeu te mãnîncã sfintii“

Primarul Romanului a opinat cã locuitorii nu pot fi tratati ca populatie second-hand, de oameni care nu au atins un grad ridicat de perceptie civicã si administrativã prin care sã înteleagã cã tratamentul trebuie sã fie egal fatã de cetãtean. Ediul a mai reprosat conducerii CJ cã nu a dat banii promisi la un moment dat pentru Spitalul Roman si nici nu s-a uitat la solicitãrile de sprijinire a manifestãrilor de la final de an, în conditiile în care anumite comunitãti ar fi fost tratate preferential. „O sã cerem prin lege sã se explice de ce aceste fonduri au fost repartizate spitalului din Tîrgu Neamt - foarte bine cã s-a dat - si de ce nu si spitalului din Roman. O sã explice si, dacã e corect, nu avem nimic împotrivã. Nu mai cerem explicatii la CJ, ci direct institutiilor. N-am semnat în viata mea o reclamatie, n-am fãcut nimãnui asa ceva. De data asta voi semna denunt cãtre DNA, pentru cã nu-i pentru mine, e pentru Roman si romascani. Ãsta e respectul de care se bucurã romascanii dupã ce au votat PSD. Asta ati dat, asta ati luat“, a acuzat Leoreanu. Nici decizia CJ Neamt de alocare a fondurilor pentru biserici nu a scãpat fãrã critici: „Vin si se alocã 10 miliarde la biserici. Dom'le, asa e, nici o faptã bunã nu trebuie sã rãmînã nerãsplãtitã. ÃŽnteleg, trebuie banii acestia si stiti cã am fost întotdeauna aproape de bisericã si credintã. Rãmîn în continuare aproape de credintã, cã nu esti nimic fãrã Dumnezeu, dar e adevãratã vorba aia cã «pînã la Dumnezeu te mãnîncã sfintii»“.

Rãzboi deschis

Primarul Leoreanu a recunoscut cã la indicatiile sale consilierii judeteni PNL au suntat proiectul pe deseuri pe zona Tîrgu Neamt, dar se aratã deschis la dialog. „Asta e, cînd dai palme, mai si primesti. Ãsta e rãspunsul nostru. Cineva a declarat rãzboi si trebuie sã-l ducem. Punem în balantã toate sumele de care aveau nevoie comunitãtile, cu un proiect european care este de mai multe milioane de euro. Cum a zis domnul presedinte cu spitalul? Sã vinã domnul primar sã discute, nu? Sã vinã domnul presedinte sã discutãm si gãsim solutii, corect? Nu e un rãzboi politic, e un rãzboi administrativ. Proiectul pe deseuri nu e în pericol! S-au fãcut licitatii? Dar zona 2, Roman, e rezolvatã? Sîntem deschisi sã colaborãm, dacã domnul presedinte vrea. Tot ce se poate discuta va fi fãcut sub abordarea echidistantã a fiecãrei zone a Neamtului. Cum ati vrea? Sã stau cã cãciula în mînã si sã fac pantofii, iar Romanul sã-l las pradã tãtarilor? Ca sã se înteleagã foarte clar, nu facem ambitie, sîntem de acord sã dialogãm si sã gãsim solutii comune pentru binele întregului judet. Eu am felicitat PSD pentru victorie, au avut o campanie pragmaticã, curatã. Nu înjur, nu scuip pe nimeni, îmi apãr sãrãcia si neamul aici la Roman si trebuie sã sustin aceste lucruri. Nu putem sã ne predãm oricum“, a mai sustinut primarul. De criticile sale nu a scãpat nici organizarea serbãrilor de Crãciun numai la Piatra Neamt din banii întregului judet. „Cum faci cãsute cu cinci miliarde cînd lemnul ti se dã gratis de la Romsilva, sã mã ierte Dumnezeu... Stiti cu cît am produs cãsutele din parc? 40 de milioane bucata, fãcute de noi, cu tot cu lemn cumpãrat. Hai sã spunem lucrurile în fatã! Se lucreazã acum la sesizarea cãtre DNA, de cãtre juristi, consilierii judeteni, am adunat materiale... Va fi fãcutã pînã la finalul anului. O semnez în calitate de primar, alãturi de consilierii judeteni si alti primari nemultumiti. Inclusiv primari PSD sînt nemultumiti“, a conchis edilul.

Articol afisat de 1681 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective