Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De-ale istoriei...

Tibi este nepotelul unor fini, mai mare cu câteva luni decât Albãstrelul meu de departe, cu care s-a împãcat de minune în putinele ocazii când au fost împreunã si care, prin ce face si spune, îmi mai ogoieste dorul de cel pe care nu-l pot mângâia în fiecare zi. Trebuie sã mai spun cã nutreste pentru bunica lui o dragoste necomunã. Odatã, când era mai mititel si, cum-necum, ideea mortii îsi gãsise culcus în mintea lui, a alergat la ea si a întrebat-o:
- Cum, Bibi, si tu... ai sã mori?
- Da, dragule, toti oamenii pãtesc la fel... altfel ...
- Da' eu nu vreau, a izbucnit micutul în plâns, nu vreau sã mori..., cum sã stiu cã nu mai esti? Ce-am sã mã fac fãrã tine? Si biata Bibi, ce sã facã, l-a asigurat cã asta se va întâmpla hãt, departe!, peste nu stiu câtã vreme, când o sã creascã mare si o sã fie la casa lui, când o sã aibã si el nevastã si copii, pe care o sã-i iubeascã mai mult decât pe ea, asa cã n-o sã simtã chiar asa de mult nevoia ei. Dar el nu s-a potolit din plâns si a spus, printre lacrimi, cã nu are nevoie nici de nevastã, nici de copii, ba nici sã creascã mare. Cã dacã Bibi ar fi cu el mereu, n-ar mai avea nevoie chiar de nimic. Au plâns amândoi, ca într-o icoanã nepictatã vreodatã de vreo mânã omeneascã, pânã târziu, când bãietelul a adormit cu capul pe pieptul moale si cald al lui Bibi.
...
La o aniversare a lui, i-am dãruit un ceas, numai potrivit pentru mânuta lui. L-am asigurat sã nu-si facã griji, cã un ceas nu e mare lucru si dacã îl pierde sau îl stricã, gãsim altul. Dar el a fost atât de încântat de dar, cã nu s-a mai despãrtit de el. Povestea tãticul lui cã, în drum spre scoalã, dacã, Doamne fereste, se întâmpla sã uite ceasul acasã, îl obliga sã facã drumul înapoi. Cum sã stea la scoalã fãrã ceasul lui? Mi-a plãcut povestea, asa cã, si altã datã, prilejuri câte vrei, i-am dãruit câte un ceas. N-a stricat nici unul, ba le pãstreazã, într-o adevãratã colectie cum, de fapt, devin toate lucrusoarele care i-au însotit copilãria. Cum timpul si-a vãzut de-a lui, nici mai grãbit, nici mai lenes, iatã cã Tibi e gata sã pãseascã în zodia minunatã, fãrã egal, a adolescentei. Frumusel, inteligent si, mai ales, bine crescut - atribut tot mai firav pentru tinerele generatii - a fost învãtat sã nu iasã din cuvântul mamei (cu tata e mai usor de dat la pace), care nu-l lasã în boii lui. ÃŽl tine din scurt, ca sã facã din el un om de ispravã, cum i-au fost bunicii si pãrintii. Asta nu înseamnã cã Tibi nu este sau nu poate sã fie nãzdrãvan ca toti cei de-o vârstã cu el. Nu are secrete dinspre mobil, tabletã si alte asemenea, internetul îi este la degetul mic, îi place sã aibã prieteni (uneori la orizont se mai iveste si câte o prietenã, altfel cum?!?) si când le-am lansat invitatia la o aniversare de-a mea, n-a mai cerut pãrerea celor mari si a hotãrât, cu de la sine putere: „sigur, vom fi prezenti, doar e nanul nostru“. Pentru Tibi, scoala nu este o problemã, ba chiar îi place sã învete, nu trebuie împins de la spate sã-si facã lectiile. Cu toate acestea, oricât ar fi de obositã sau de ocupatã, mama nu uitã niciodatã sã-l controleze si, la nevoie, sã impunã corecturile cuvenite. Numai cã - ce sã faci, asa au fost lucrurile de când lumea si pãmântul, când au sunat aidoma pãrerile celor mari cu ale celor mai mici? - din vreme în vreme, mai are si Tibi unele dorinte ale lui, dincolo de buchea regulilor si canoanelor scolãresti, croite oricum, numai dupã vrerile scolarilor nu. Si dacã „face to face“ nu o poate îndupleca pe mama, prea grijulie ca feciorasul ei sã fie un scolar bun, convins cã în era comunicãrii informatice, drumul ocolitor e la fel de util ca si cel drept, apeleazã si el la sora mai micã a mamei, doar-doar îi va asigura împlinirea vrerilor:
- Nana, roag-o pe mama sã mã lase... sã lipsesc mâine de la ora de muzicã... sau... sã nu mã mai controleze la teme în seara asta... ori cine stie ce altceva care i se pare lui cã i-ar stirbi din drepturile si libertatea de joacã, tabletã sau cine stie altceva. Si nana, iubitoare ca nimeni alta de odrasla din aceiasi spitã cu ea, ce sã facã, intermediazã cu întelepciune si cu tact între cei doi actori, cum se spune în zilele noastre. Uneori cu succes, alteori... fãrã. Dupã caz. Într-una din zile, dupã furtunoase si îndelungate pertractãri, se întâmplã ca si mama si nana sã fie la unison si amândouã, cu forte sporite, încearcã sã descurajeze dorintele scolarului de a-si neglija temele pentru a doua zi, cã... doar n-o fi foc. Dar cum insuccesul pare sã se contureze, din ce în ce mai limpede la orizont, si aproape potopit de gândul cã s-ar putea sã marcheze un esec din ceea ce-si planificase pentru dupã-amiaza aceea, simte cã trebuie sã cedeze. Dar dacã e pe vorba asta, stai sã vezi, o sã dea de cheltuialã (vorba lui Creangã) taberei adverse, asa ca sã le usture, dacã nu sã le învete minte. Asa cã Tibi priveste drept la tintã la potrivnicele de idei si declarã clar si apãsat:
- Sunteti niste... comuniste. Vroiam si eu sã mã duc odatã la scoalã, cu temele nefãcute. Numai în comunism elevii erau obligati sã învete. Chiar asa sã fi fost?!?
... Ca sã vezi cum se scrie istoria!

Articol afisat de 906 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective