Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sfintii de lîngã noi. Monahul Atanasie de la Petru Vodã

ÃŽncepem un an ce ne dorim sã fie mai bun, care trebuie sã fie mai bun pentru fiecare dintre noi si pentru neamul nostru întreg. Si bine ar fi sã începem cu gînduri bune si ce mijloc mai nimerit este decît a ne aduce aminte de niste oameni ce nu mai fac parte din existenta noastrã, dar cãrora le datorãm neuitare. Despre Alexandru Stefãnescu, monahul Atanasie, era mai potrivit sã vorbim în ziua în care se împlinesc nouã ani de la trecerea sa spre cele vesnice, dar a ales sã o facã într-un 29 februarie care nu va mai fi decît în anul 2020. A murit la începutul anului 2008 la mãnãstirea Petru Vodã, cãreia îi dãruise ultimii sãi ani din viatã. Era cel numit de obste si nu numai „pãrinte-medic“. Pãrintele Iustin Pîrvu a murit si el, la fel si pãrintele Paulin, si-i gãzduieste în continuare mãnãstirea din codrii Stãnisoarei, la fel ca pe marele duhovnic Gheorghe Calciu-Dumitreasa sau pe marele poet al temnitelor comuniste - Radu Gyr - un cimitir care adunã pelerini din toate colturile tãrii sositi sã aprindã o lumînare, sã ridice o rugãciune sau sã murmure cîteva versuri. Pregãtind, cu mai bine de 10 ani în urmã, o tezã pentru un curs postuniversitar dedicat rezistentei anticomuniste, am cerut mãrturie si sprijin pãrintelui Iustin, care mi-a oferit cãrti, amintiri, sfaturi si îndemnul de a mã abate pe la chilia „pãrintelui medic“. Mi-a dat chiar si cartea ce-o primise cu dedicatie de la monahul Atanasie, „Comentar la monografia orasului Corabia - audiatur et altera pars!“ - Ascultati si partea cealaltã! Citez din dedicatia cãrtii: „Bunului, Preabunului, Fericitului si Iubitului nostru Pãrinte Iustin Pîrvu, superiorul Mãnãstirii de la Petru Vodã Arhanghelii Mihail si Gavril, care mi-a acordat bunãvointa, consideratie si dragoste multã, asa cum face de altfel cu toti. Pãrinte cu o aurã care cuprinde toatã tara, ba în trecut si dincolo de hotare vestind cu tãrie credinta strãmoseascã a neamului nostru românesc“.

Arestãri si condamnãri

Si monahul Atanasie încheia dedicatia sa cu versurile lui Radu Gyr: „Nu poate decît sã înfloreascã/ Gruparea în care cei ce o compun/ Dau zilnic pentru binele comun/ Mai mult decît se cade sã primeascã!“. Distinsul monah era iubitor de carte, de versuri românesti pe care le aflase si din temnitele comuniste, pe care îi plãcea sã le spunã sau sã le scrie precum alt vajnic luptãtor anticomunist, Grigore Caraza, ce s-a eliberat de la Aiud cu mai bine de 10.000 de versuri memorate. Avea o culturã vastã, dar nu datoratã unor studii universitare, cum de altfel mãrturisea: „Nu sînt un intelectual, am absolvit Universitatea de la Aiud“, care a durat 20 de ani, învãtînd prin comunicare directã, scoala socraticã de la cei aproximativ trei mii de detinuti cîti erau la Aiud. Tot din spusele sale am aflat cã timp de sase ani s-au exercitat presiuni asupra detinutilor cum n-a mai existat în alte închisori, exceptînd Pitestiul si Gherla. „Aiudul a fost un Pitesti mai rafinat decît Pitestiul din sud, afirmatie fãcutã de mine în fata colonelului Crãciun, comandantul închisorii, afirmatie scump plãtitã cu izolare si bãtaie adminstratã chiar de colonelul Crãciun“. Tot în versuri semna si dedicatia unei cãrti ce mi-a dãruit-o scrisã de dr. Paulescu la 1921: „Mã rog lui Dumnezeu/ Si cer îndurare si-n vis sã vã ningã cu flori/ Sã vã fie cerul numai albastru/ Mereu deschis întru fericire/ Si sã vã treziti în zori/ ÃŽntr-o vesnicã zi/ Ce se cheamã mîntuire...“ Alexandru Stefãnescu s-a nãscut în 1919 la Orlea, în judetul Romanati, urmînd liceul la Corabia, de unde a fost eliminat datoritã apartenentei la FDC. Pozitia sa anticarlistã, mai ales dupã instaurarea dictaturii regale, în 1938, îi aduce prima arestare si o condamnare de doi ani si sase luni, ajungînd la închisoarea disciplinarã de la Chisinãu, de unde este eliberat odatã cu cedarea Basarabiei din 1940.

Lagãrele

Participã la manifestãrile populare, care au dus la detronarea lui Carol al II-lea, dar nici regimul de dictaturã militarã a lui Antonescu nu-i este favorabil, intrînd în conflict cu autoritãtile militare locale (prefectii erau colonei) si ia calea Aiudului pentru 15 ani de muncã silnicã. Are tovarãsi de temnitã pe Constantin Dumitrescu (cel ce va deveni monahul Marcu de la Sihãstria) si dr. Utã de la care deprinde cunostinte medicale consistente, în special, prin practicã alãturi de doctor. Îsi dedicã viata luptei pentru o tarã româneascã si crestinã. Spiritul sãu n-a putut fi înfrînt nici în lagãrele concentrationare. Dovada, ajunge la Canal în 1952. La Poarta Albã se alãturã grupului de grevisti ce cade în cursa securistilor care cãutau sã elimine pe cei capabili de actiune si primeste o nouã condamnare de 20 de ani de muncã silnicã. Dar dîrzenia sa nu a putut fi înfrîntã si îl aflãm între protagonistii celebrei greve de la Aiud din 1956. A fost eliberat printre ultimii, în 1964, fiind apoi arestat de douã ori pînã în 1989, dar este eliberat la scurt timp de fiecare datã. A revenit la Corabia si s-a cãsãtorit. Dupã 1989, cînd statul a oferit detinutilor o pensie reparatorie în functie de anii petrecuti în temnitã, ajutã studentii modesti, dar valorosi, sã se întretinã în facultãti si dintre ei au iesit oameni mari. Asta fãcea, într-un alt colt al tãrii, si pãrintele Iustin Pîrvu. Dupã moartea sotiei sale, pe care o iubea foarte mult, asa cum povestea, ajunge chiar alãturi de pãrintele Iustin, la mãnãstirea din muntii Neamtului. Primeste un semn de la Dumnezeu, îsi pierde verigheta si ca un fãcut, Iustin Pîrvu îl îndeamnã spre monahism.
Socotindu-se nevrednic, refuzã, dar, dupã cum povestea cel ce va deveni monahul Atanasie, cu o siretenie moldoveneascã ca a lui Stefan cel Mare, staretul Iustin Pîrvu îl tunde la monahism profitînd de o boalã ce l-a tinut la pat cîteva zile.

ÃŽn „Anticamera raiului“

I-a spus sã o vadã ca o faptã pe patul mortii. Dar obstea mãnãstirii s-a mai bucurat de prezenta sa binecuvîntatã încã trei ani de zile, acolo în „Anticamera raiului“, cum numea pãrintele Atanasie mãnãstirea Hasca-Petru Vodã. ÃŽndemnãm la citirea cãrtii „Comentar la monografia orasului Corabia“ sau prefata cãrtii „Oameni si fapte din vatra Aiudului“, ori volumul postum, publicat în 2016, „Monah Atanasie Stefãnescu, Fragmente de epistole“, iar pe net, la vizionarea filmuletelor cu pãrintele si înregistrãrile radio, adevãrate mãrturii de credintã româneascã si crestinã. Vã îndrumãm si spre poeziile ce îi plãceau enorm de mult, „Salcîmii“, „Jnepii“, „Cîntec de jale“, „Rugãciune“, „Nu-s vinovat fatã de tara mea“, învãtate în temnite de la Radu Gyr, Ciurunga, Bacu sau Gutã. Se desfãta cu versurile poeziei „Noi n-am avut tinerete“ - „Bãtrîni cu obrazul de ceatã/ Cu pasi nãclãiti de tristete,/ Prin moarte-am trecut nu prin viatã,/ Noi n-am avut tinerete“. Dan Puric, celebrul actor si eseist, l-a cunoscut si l-a iubit. I-a dedicat cartea „Cine suntem“, apãrutã în 2008 cu prefata pãrintelui Iustin, în care a publicat si cuvîntarea de la înmormîntarea pãrintelui, „O minune de om“ si „Luminã de om si suflet de român“. Sînt de luat în seamã sfaturile sale pentru trup si suflet si amintim, „Frica este pe jumate boalã. Uneori chiar mai rea decît boala“ sau „Cine se vaietã nu se vindecã. Sau se vindecã mai greu“. De asemenea, de luat aminte cã „Nu boala îl omoarã pe om. Subalimentarea, munca peste mãsurã, stãrile conflictuale, supãrãrile, nedreptãtile, grijile, neîmplinirile...“ sau „Totu-i otravã, nimic nu-i otravã, doar doza conteazã“. ÃŽncheiem cu spusele unui apropiat mai tînãr al sãu de la mãnãstirea Hasca, monahul Filotheu Bãlan: „Dumnezeu l-a chemat la Sine mai devreme decît ne-am dorit si l-a proslãvit cu sfinte moaste mai înainte de a cere noi vreun semn pentru aceasta. Pînã la proslãvirea sa între sfinti prin hotãrîre ierarhicã, stim cã Pãrintele Atanasie a fost numãrat cu prietenii lui Dumnezeu si avem nãdejde în rugãciunile sale pentru noi“.

Articol afisat de 786 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, Daniel DIEACONU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective