Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Viscolul: doi morti si cazuri extreme

• episodul cu viscol si ger a fost depãsit în Neamt • n-au lipsit cazuri majore, douã persoane decedînd din cauza frigului • cadrele ISU si ale Ambulantei au intervenit în cîteva situatii critice • un bãietel cu febrã mare a fost transportat la spital, dupã ce pompierii au deszãpezit drumul pînã la Bãlusesti • o senilatã de la ISU Bacãu a fost trimisã pentru a prelua o gravidã din Mesteacãn, Icusesti • gerul se mai înmoaie si sînt asteptate noi ninsori •

Judetul Neamt a iesit din vijelia care l-a cuprins acum cîteva zile si conform datelor furnizate de cãtre Prefecturã, ar mai fi cîteva probleme de rezolvat pentru ca toate inconvenientele majore sã disparã. Sigur, mai rãmîn nemultumiri ale cetãtenilor legate de curãtarea trotuarelor, a strãdutelor înguste ori a drumurilor lãturalnice din sate si comune, dar autoritãtile dau asigurãri cã se vor rezolva si acestea. Au mai fost si cazuri limitã, intervenindu-se pentru transportul la spital al unor pacienti rãmasi blocati prin satele înzãpezite si au fost si douã cazuri de decese provocate de frig. Conform informatiilor transmise ieri de cãtre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã, efectele produse de fenomenele meteo au fost, în cea mai mare parte, remediate. Astfel, din cele 4 unitãti administrativ teritoriale cu 5 localitãti apartinãtoare care au fost izolate în cursul zilei de luni, ieri, doar 400 de persoane din Mesteacãn, din comuna Icusesti mai erau izolate, din cauza blocãrii DC 83 pe o distantã de aproximativ 2 km. „Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã urma sã primeascã în dimineata zilei de marti, 10 ianuarie, un utilaj greu, contractat pentru deszãpezire, astfel încît pînã la ora 12 localitatea Mesteacãn sã fie deblocatã din punct de vedere al accesului auto. ÃŽn ceea ce priveste drumurile nationale si judetene nu sînt portiuni blocate sau închise“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã. ÃŽn continuare s-a actionat pe drumurile nationale cu 15 utilaje pe 14 sectoare de drum pentru mentinerea viabilitãtii, dispunîndu-se de 1.586 de tone de sare, 2.063 de tone de nisip si 50 de tone de clorurã de calciu. Pe drumurile judetene s-a intervenit cu 13 utilaje si 50 persoane pe 14 sectoare de drum pentru lãrgirea cãii de acces si mentinerea viabilitãtii.

Prin nãmeti dupã un copil si o gravidã

Un copil în vîrstã de cinci ani, cu febrã mare si o gravidã în 38 de sãptãmîni, ambii din comuna Icusesti - una dintre cele mai afectate localitãti de viscolul din ultimele zile - au fost salvati de militari si autoritãti. Cele douã misiuni nu au fost deloc usoare durînd, fiecare, trei-patru ore. Astfel, în intervalul orar 12.51-17, Detasamentul de Pompieri Roman a intervenit în sprijinul unei autosanitare a Serviciului de Ambulantã, care se deplasa cãtre Bãlusesti pentru preluarea unui copil de 5 ani în stare febrilã. Pentru a putea ajunge în satul dintre nãmeti, s-a intervenit cu trei subofiteri cu o autofrezã din cadrul Detasamentului Roman si cu doi subofiteri cu un autocamion de interventie din cadrul Detasamentului Piatra Neamt. Astfel, a fost realizatã deszãpezirea DC 83 între Icusesti si Bãlusesti cu autofreza, iar pacientul a fost transportat la autosanitarã de cãtre echipajul de pe autocamion. Tot în prima zi a acestei sãptãmîni, în intervalul orar 17.40-20.20, Detasamentul de Pompieri Roman a intervenit în sprijinul unei ambulante care se deplasa cãtre localitatea Mesteacãn, pentru a prelua o gravidã în 38 de sãptãmîni, localitatea fiind izolatã. Militarii au deszãpezit drumul spre sat iar ulterior, din cauza datoritã troienelor de zãpadã foarte înalte, de circa 2,5 metri, a fost solicitat un echipaj cu o senilatã de la ISU Bacãu. Pacienta, în vîrstã de 30 de ani, a fost transportatã în cele din urmã la la spital, în conditii bune. Tot luni, între orele 9.18-10.34 un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Roman a efectuat o misiune de patrulare pentru verificarea viabilitãtii drumurilor pe traseul Roman - Horia - Ion Creangã - Valea Ursului - Oniceni - Bozienii de Jos - Poienari - Gîdinti - Roman. „Luni, 9 ianuarie, la ora 8.25, pe timpul deplasãrii cãtre punctul de lucru Poienari, echipajul de cinci subofiteri cu o autospecialã FRAP a intervenit pentru degajarea unui autoturism iesit de pe carosabil pe raza comunei Gîdinti“, a comunicat ISU Neamt. Drupo Neamt a actionat cu douã utilaje la deszãpezirea unei portiuni a drumului DJ 207C, în localitatea Stejaru, comuna Ion Creangã. Actiunea a fost necesarã pentru a facilita accesul unei ambulante ce se deplasa în localitatea Chilii, Valea Ursului, de unde trebuiau preluati pacienti pentru dializã.

Morti de frig

Din nefericire, frigul a cauzat douã decese în judetul Neamt, unul înregistrîndu-se în comuna Icusesti. Astfel, un sãtean din Bãlusesti a decedat din cauza hipotermiei, în noaptea de sîmbãtã spre duminicã, 7/8 ianuarie. Vecinii lui Vasile S., de 51 de ani, au solicitat o ambulantã, însã aceasta nu a putut ajunge la locul indicat din cauza drumului întroienit. A fost nevoie ca utilajele primãriei sã „deschidã“ calea salvatorilor spre bãrbatul aproape înghetat în casã. Pacientul a fost apoi transportat la Spitalul de Urgentã Roman, însã nemteanul a decedat pe la ora 1 noaptea chiar dacã medicii s-au luptat sã-l resusciteze. „Am stat tot timpul pe baricade, sã putem avea mãcar drumul judetean bun, pentru a putea intra ambulantele. Au fost trimise douã autosanitare, iar una s-a blocat în suluri si nãmeti mari. Cu tractorul primãriei, cu lamã si cîtiva voluntari cu lopeti, am eliberat si a doua ambulantã apoi, tot cu tractorul, am deschis calea spre Bãlusesti. Omul a ajuns la spital, dar, din pãcate, din cauza hipotermiei, a decedat“, declara primarul Vanea Sãbãrel Rosu. Pe 9 ianuarie, un bãtrîn de 84 de ani, de loc din Icusesti, a fost gãsit fãrã suflare, într-o locuintã de la marginea localitãtii Valea Ursului. Cadavrul a fost descoperit de un vecin, care nu-l mai vãzuse. Acesta avea o situatie materialã foarte modestã, trãind din mila localnicilor. Au fost alertate autoritãtile si din primele cercetãri nu sînt suspiciuni cu privire la moartea octogenarului, decesul survenind din cauza expunerii îndelungate la frig. Un alt caz deosebit s-a petrecut tot la Icusesti, în noaptea de 7/8 ianiarie. Pentru un copil de trei luni, care avea febrã mare, a fost chematã o ambulantã în jurul orei 4.30, dar echipajul nu a putut ajunge în satul Bãlusesti. „A sosit o ambulantã, dar nu a putut pãtrunde. A intrat o frezã micutã, n-a fãcut fatã si abia dupã ce a intervenit o frezã mai mare s-a deszãpezit drumul. Pe la 9.30, bebelusul a putut fi preluat si adus la spital“, ne-a mai spus primarul. Luni, 9 ianuarie, la ora 6.28, a fost primit un apel la 112, prin care era anuntat faptul cã unui romascan în vîrstã de 57 de ani i s-a fãcut rãu si nu mai respirã. La fata locului s-a deplasat un echipaj de la statia de Ambulantã, care a constatat cã victima intrase în stop cardio-respirator. Au fost demarate manevrele de resuscitare, care au durat cîteva zeci de minute, însã inima romascanului nu a mai pornit.

Se asteaptã noi ninsori

Vremea deosebit de rece care ne-a dat frisoane de la Boboteazã încoace se mai înmoaie, frigul mai pierde din putere si zilele urmãtoare vor fi temperaturi mai „umane“. Pînã atunci, ziua de ieri, 10 ianuarie, a fost încã deosebit de rece, si dacã în tarã s-au înregistrat recorduri de valori negative, zona noastrã a fost ceva mai feritã. ÃŽncã de la primele ore ale diminetii soarele si-a fãcut loc dintre nori, dar a fost unul cu dinti. La ora 10 cel mai bine din punct de vedere termic era la Tîrgu Neamt, unde termometrele indicau -8 grade, si nu era nici o adiere de vînt, la fel ca la Roman, unde meteorologii înregistraserã -11 grade. La Piatra Neamt erau -10 grade, dar un pui de vînt dusese indicele de rãcire la -13 grade. ÃŽn vîrf de munte, pe Toca erau -14 grade, dar se resimteau -16. Si mai bine era în miezul zilei, la ora 12, cînd la Tîrgu Neamt erau -7 grade, la Piatra -8 grade, iar la Roman era aceeasi valoare ca pe Toaca, -10 grade. Tot -10 grade se resimteau în resedinta de judet, în restul teritoriului vîntul nefãcînd probleme. Cum nu a mai nins, stratul de zãpadã era la aceeasi orã de 12 centimetri la Piatra, 13 la Roman, 19 la Tîrg, iar pe munte erau 53 de centimetri. Meteorologii au fãcut si o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor în intervalul 9 -22 ianuarie, pentru Moldova, iar în prima parte a intervalului temperatura va fi, în general, în crestere, apoi usor variabilã, mentinîndu-se sub normalul climatologic. ÃŽn prima sãptãmînã din intervalul de prognozã vor fi maxime între -13 pînã la 1 grad, si minime între -16 si -4 grade. „Pe parcursul celei de-a doua sãptãmîni, media regionalã va consta în maxime cuprinse între -5 si -3 grade si minime între -12 si -9 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicatã în cea mai mare parte a timpului“, conform ANM. Pentru azi sînt prognozate valori termice de -7 grade, atît ziua, cît si noaptea. Joi, 12 ianuarie, vor fi -5 grade ziua, si doar -4 grade dupã lãsarea întunericului. De vineri, 13 ianuarie trecem la valori termice diurne pozitive, 1 grad, iar dupã lãsarea întunericului va fi un regim termic blînd, de -2 grade. Cam la fel se anuntã conditiile în prima zi de week-end, cînd maxima ajunge la 3 grade, iar minima va fi de 3 grade, dar cu minus.

Articol afisat de 1400 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective