Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fascinatia puterii

Începând cu 2000, în PSD, PDL si PNL s-a pus permanent problema ca premierul sã renunte la sefia partidului din care s-a autopropulsat. Aceasta pentru a fi limitatã imixtiunea premierului în treburile interne ale partidului, în conditiile în care partidul îl cautioneazã. Când premierul e si presedinte de partid, responsabilitatea acestuia în fata partidului nu poate fi decât formalã. Dispare cenzura partidului asupra nerespectãrii de cãtre premier a programului de guvernare. Cumulul de functii ar impune autocenzura, dar aceasta a fost înfrântã de fascinatia puterii oferitã de un astfel de cumul, care a prevalat de fiecare datã în cariera premierilor Nãstase, Tãriceanu, Boc si Ponta. Fiecare a cãutat sã se ocupe în egalã mãsurã de partid si de guvern, pentru a avea în mânã toatã puterea si a nu se crea alte centre de putere. În timpul mandatelor acestor premieri s-a evidentiat faptul cã partidul aflat la putere a devenit o anexã a guvernului. Prin intermediul acestor partide, care detineau majoritatea în Parlament, guvernele au încãlecat legislativul, legiferând în locul acestuia prin ordonante de urgentã. În perioada acestor guverne, principalele cauze ale pierderilor din economie au fost coruptia si ordonantele de urgentã. Începând cu ultimul mandat al presedintelui Ion Iliescu, s-a pus problema îndepãrtãrii premierului de functia de presedinte de partid. Prestatia Premierului este în responsabilitatea exclusivã a partidului, caz în care puterea în partid trebuie sã fie bicefalã. Adrian Nãstase l-a asigurat pe Iliescu cã va prelua conducerea PSD la terminarea mandatului prezidential. Propunerea a fost sustinutã cu urale la Congresul PSD din 2003. Astfel, premierul Nãstase a rãmas si pretedinte al PSD. Contrar promisiunilor, la urmãtorul congres, Mircea Geoanã i-a tras presul lui Iliescu, preluând conducerea PSD. În 2004 Nãstase a concurat cu Bãsescu pentru Cotroceni si a pierdut lamentabil. La rândul lui, Geoanã a pierdut Cotroceniul în 2009 în fata unui Bãsescu consiliat de pesedistul Dragnea. În final, Geoanã a pierdut si partidul, în favoarea lui Victor Ponta. În 2004, Tãriceanu a cumulat functia de premier cu cea de presedinte PNL, cumul care i-a asigurat spatele în conflictul cu Bãsescu.

Dragnea, prima persoanã de la Revolutie care cumuleazã cea mai mare putere în România

ÃŽn 2009, Boc bazându-se pe acelasi cumul, i-a datorat lui Traian Bãsescu trei mandate de premier, în schimbul unei ascultãri depline, Bãsescu nedorind în PDL un alt pol de putere, pe care îl vâna Vasile Blaga în secret. ÃŽn 2012, Victor Ponta a preluat functia de premier, fãrã a renunta la cumul, care îi asigura spatele în confruntãrile cu Bãsescu. La rândul sãu, Ponta nu a dorit consolidarea unui al doilea pol de putere în PSD, la care aspira Liviu Dragnea. Lovitura de gratie Ponta a primit-o în 2014, când sub presiunea grupului Dragnea din PSD, acesta a provocat spargerea USL, prin preluarea în fortã a candidaturii la presedintia României, împotriva lui Klaus Iohannis, trimitându-l acasã pe Crin Antonescu. Iohannis, la rândul sãu a preluat conducerea PNL, prin îndepãrtarea lui Crin Antonescu. Candidând pentru Cotroceni, indiferent de rezultat, Ponta si-a semnat în alb demisia de la sefia PSD. Tragedia de la Colectiv din 2015 spulberã dintr-o loviturã cumulul lui Ponta, eliberându-se astfel drumul spre Putere al lui Dragnea, care nu a suferit excesiv de grija lui Ponta. Dupã alegerile din 11 decembrie 2016, Liviu Dragnea s-a vãzut oprit de lege de a prelua conducerea Guvernului. ÃŽn acest context avem al doilea caz în PSD, când presedintele partidului nu cumuleazã si functia de premier. Primul caz a fost cu Oliviu Gherman, în perioada 1992-1996, când premier a fost tehnocratul Nicolae Vãcãroiu. Restrictia aplicatã de Legea 90/2001 lui Liviu Dragnea, i-a impus acestuia sã propunã o altã persoanã ca premier, conditionând-o însã pe aceasta, în mod public, sã nu creeze alt pol de putere în PSD, sã nu aibã initiative personale si sã practice ascultarea totalã. Dragnea si-a asigurat cumulul prin compensare, preluând presedintia Camerei Deputatilor. Cumulând functia de presedinte al PSD, cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor, si având controlul personal absolut asupra guvernului, Liviu Dragnea dovedeste cã este prima persoanã, de la Revolutie încoace, care cumuleazã cea mai mare putere în România. Acest lucru va declansa multe pasiuni, care nu sunt de bun augur pentru Dragnea. Klaus Iohannis are de ce sã fie îngrijorat, în perspectiva alegerilor din 2019. Astãzi, Tãriceanu stã mai bine decât Iohannis, deoarece cumuleazã, fãrã nici un complex, functia de presedinte al Senatului cu functia de presedinte al formatiunii ALDE. Iohannis nu cumuleazã nimic, nici mãcar simpatia popularã. Dragnea si Iohannis sunt douã personalitãti ireconciliabile, amândoi având ambitii identice, la fel de mari în zona Puterii. Liviu Dragnea viseazã de ceva vreme sã schimbe România, pentru ca sã rãmânã astfel în istorie. La un astfel de loc în istorie au visat si ceilalti presedinti de partide pânã acum. Dintre acestia, Traian Bãsescu se detaseazã vizibil în „cel mai mare visãtor“. Aceasta este fascinatia Puterii, despre care vom mai vorbi multã vreme.

Articol afisat de 1152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective