Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Legea sã fie pentru toti, nu cu dedicatie“

• interviu realizat cu Sebastian Burduja, presedinte PACT, fost candidat independent pentru Parlament în Neamt

Reporter: Ati apãrut în prim-planul protestelor împotriva gratierii. V-a scos în stradã cineva sau ceva?
Sebastian Burduja: Recunosc cã da. M-au scos din casã constiinta, principiile si demnitatea. M-a scos din casã gîndul cã fetita noastrã va creste într-o tarã în care existã lege pentru cetãtenii de rînd si tocmealã pentru smecherii de la butoane. M-a scos din casã indignarea acumulatã în 27 de ani de minciunã, hotie si incompetentã. M-am sãturat sã fiu un cetãtean abuzat de cei cãrora le-am tot încredintat, o datã la patru ani, votul si încrederea. Mi-as fi dorit sã fie milioane de români treziti „din somnul cel de moarte“ de aceste nedreptãti. Din pãcate, am fost adusi la stadiul de „zombies“ de o presã plãtitã si controlatã în mare parte, iar epoca post-adevãr în care trãim înseamnã - nu doar în România - o tragicã relativizare a valorilor si-a faptelor. Aceastã ordonantã aflatã în dezbatere publicã, pentru cã nu a putut fi trecutã pe furis, este un urias abuz si un atac la statul de drept. Nu se poate sã fii om rezonabil, informat si bine-intentionat si sã sustii o asemenea initiativã, care se remarcã, dincolo de efectele dezastruoase, doar prin gradul nemaiîntâlnit de nerusinare. Prin aceste proteste tocmai asta fac, alãturi de zeci de mii de oameni în toatã România: particip la dezbaterea publicã lansatã de Guvern si-mi exprim pasnic si democratic (nu cum denatureazã anumite televiziuni) opinia.

„Pentru mine, democratia nu este un exercitiu ocazional“

Rep.: Insist pe ideea de a protesta la comandã, cum spun unii care condamnã manifestãrile de stradã, si vã întreb dacã aveti legãturi cu Soros? De eventuale legãturi cu serviciile secrete nu vã întreb cã, dacã ati avea, nu ati putea vorbi despre ele...
S.B.: De cînd m-am întors în România acum un an nici eu nu mai tin socoteala celor care mã plãtesc si prin ce servicii sînt… Ori SIE, ori SRI, poate CIA, FBI, poate Mossad sau KGB. Este un nivel de intoxicare a publicului larg fãrã precedent, suprapus abil peste un sistem care incitã mereu la urã si la dezbinare. Am mai spus-o, din nefericire, sînt oameni care gîndesc si asa: protestele sînt plãtite de Soros, iar toti cei care au o opinie diferitã sînt cumpãrati sau securisti. Sînt aceiasi oameni care considerã cã dreptul de a manifesta pasnic ar trebui interzis dupã încheierea campaniilor electorale sau cei care mã atentioneazã în legãturã cu ceea ce fac si mã amenintã public cã voi ajunge dupã gratii. Din pãcate, aceasta este si realitatea trucatã a unor televiziuni. Pentru mine, democratia nu este un exercitiu ocazional. Iar adevãrul este cã oamenii care au iesit sã protesteze sînt români de toate vârstele si din toate categoriile sociale pe care îi uneste un singur lucru: indignarea. Sînt revoltati si vor ceva simplu - legea sã fie pentru toti, nu cu dedicatie. Cînd ai la distanta unui click lista completã, cu nume si prenume, a celor cercetati sau deja condamnati care ar scãpa de aplicarea legii prin adoptarea ordonantei respective, ce scuzã mai poate exista pentru ignorantã? Oare în ce tarã din lumea asta existã cetãteni care, de bunãvoie si nesiliti de nimeni, apãrã cu atîta ardoare (posibili) infractori si vor sã-i scape de verdictul justitiei?
Rep.: Vreti sã dati jos guvernul PSD-ALDE?
S.B.: Protestele sînt îndreptate clar împotriva unei mãsuri a Guvernului, nu a Executivului în sine. Guvernul PSD-ALDE are toatã legitimitatea pentru a se afla la putere, iar faptul cã românii i-au votat ar fi trebuit sã reprezinte pentru acestia o responsabilitate uriasã. Au acum toate instrumentatele necesare pentru a-si îndeplini promisiunile cu care au cîstigat alegerile. Din pãcate, reactia lor a fost exact opusã: prioritatea noului Guvern este scoaterea infractorilor din închisori, inclusiv sau mai ales a colegilor de partid. O mãsurã iresponsabilã, cu consecinte dramatice atît pe plan intern, cît si pe plan extern. Un vot popular nu înseamnã un cec în alb cu care poti încãlca dupã bunul plac legile statului, regulile democratice sau securitatea nationalã. Derapajele trebuie semnalate si sanctionate dur, chiar dacã sînt fãcute de un Guvern legitim, altfel riscãm sã ne întoarcem la dictaturã. Dincolo de toate acestea, am spus-o si public: este o gresealã politizarea acestor manifestãri civice prin scandãri care vizeazã o persoanã sau un partid. Cei mai multi români care au iesit în stradã au manifestat pentru un principiu, nu din urã.

„Acest proiect de gratiere reprezintã doar un pretext pentru eliberarea politicienilor corupti“

Rep.: Se mai spune cã acei care protesteazã nu vin si cu solutii. Personal, v-ati gîndit care ar fi solutiile pentru a scãpa de „iminenta“ sanctiune financiarã de la CEDO pentru supraaglomerarea si lipsa de conditii umane din închisorile din România?
S.B.: Presedintele României a declarat public cã nu se pune problema unei amenzi din partea CEDO, ca sã mai spulberãm un mit. Gratierea trebuie sã fie doar o mãsurã dintr-un pachet mai amplu pentru a solutiona problema penitenciarelor supraaglomerate. Solutiile existã si au fost vehiculate: construirea unor noi penitenciare, utilizarea unor clãdiri deja existente, precum foste unitãti militare sau chiar construirea unor închisori private, dupã modelul american. Dupã ultima gratiere colectivã, în 2002, închisorile s-au umplut din nou dupã un an. Sau pot da exemplul Italiei, unde, dupã gratiere, au avut loc de trei ori mai multe infractiuni. Acest proiect de gratiere nu este o solutie viabilã la problema conditiilor din închisori; reprezintã doar un pretext pentru eliberarea politicienilor corupti. Stiu cã ne trebuie vointã sã acceptãm acest fapt dincolo de toatã propaganda unor canale media, dar mizez pe inteligenta si bunul simt a milioane de români, asa cum s-a demonstrat si prin faptul cã tocmai am avut cele mai mari proteste de dupã 1990.
Rep.: Cum credeti cã se va finaliza acest „conflict“ privind gratierea?
S.B.: România e la rãscruce: dacã toate aceste energii civice sînt ignorate, democratia noastrã este pe moarte; dacã în ultimul ceas cei responsabili vor auzi si mai ales vor asculta vocea oamenilor de rînd, probabil mai avem o sansã. Reamintesc cã împotriva acestui proiect nociv s-au pronuntat deja, cu argumente clare, CSM, DNA, Procurorul General, Comisia Europeanã prin raportul MCV, ambasadele si cancelariile europene, societatea civilã, numerosi experti, iar 90.000 de oameni au iesit în stradã. În orice tarã normalã acestea ar fi motive suficiente pentru ca Guvernul sã renunte la ordonanta de urgentã privind gratierea si modificarea Codului Penal. Întrebãrile importante rãmîn pentru cititori: Ne mai dorim o tarã normalã? Sîntem gata sã luptãm pentru acest ideal? Sîntem gata sã stãm cu fruntea sus în fata abuzurilor celor aflati vremelnic la putere? Sîntem gata sã ne uitãm în ochii copiilor nostri si sã le spunem cã am fãcut tot ceea ce a fost omeneste posibil sã le lãsãm o tarã mai bunã decît cea mostenitã de la pãrintii nostri?

(A consemnat Cezar FILIP)

Articol afisat de 2351 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective