Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Infractionalitatea, un fenomen în scãdere

• asa reiese din bilantul activitãtii Politiei Neamt pe anul trecut • cele mai multe infractiuni contra persoanei sînt loviri si alte violente • anul trecut au avut loc si douã cazuri grave - crime urmate de sinucidere • un unchi si-a ucis nepoata care i-a refuzat avansurie sexuale, apoi s-a spînzurat • el mai avea la activ o tentativã si o crimã • în alt caz, un bãrbat si-a omorît mama, apoi si-a luat viata •

Bilantul activitãtii Politei Neamt pentru anul trecut relevã faptul cã în judet infractiunile contra persoanei au scãzut cu 12 procente, comparativ cu 2015. Cele mai multe fapte de acest fel, 78,5%, sînt loviri sau alte violente, si acestea scãzînd comparativ cu intervalul de comparatie, cu circa 9,5%. Sesizãrile din sfera criminalitãtii contra patrimoniului au înregistrat scãderi de aproximativ 25%, diminuarea fiind determinatã în principal de reducerea semnificativã a infractiunilor de furt, cu 32,6 % mai putine. Si furturile din locuinte au scãzut cu 27%, iar furturile din firme sînt mai putine cu 30%. „Relevant si de retinut este faptul cã, la nivelul IPJ Neamt, infractionalitatea sesizatã se aflã pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2016 a fost cel de-al treilea an cu scãderi consecutive“, a declarat Elena Bulgãrea, purtãtor de cuvînt al IPJ Neamt. Dincolo de cifrele oficiale, chiar dacã fenomenul în sine este în scãdere, anul trecut au avut loc douã fapte de o violentã fãrã precedent, crime urmate de sinucidere.

Unchiul si nepoata

Una dintre fapte a fost descoperitã pe 21 august, în Traian, comuna Zãnesti, unde un sexagenar si-a ucis nepoata care-i refuza avansurile si apoi s-a spînzurat. Cei doi, nepoata de 32 de ani si unchiul de 61 de ani, locuiau aproape unul de altul, ea în casa ei, iar bãrbatul într-un imobil din curtea unei rude. Nu au mai fost vãzuti de multã vreme, iar Adina Avãtavului, fusese datã dispurãtã. Pe Neculai Budurcã nu l-a cãutat nimeni pentru cã lãsase pe usa exterioarã a imobilului un bilet prin care anunta faptul cã este plecat la Piatra Neamt, dupã cardul de sãnãtate si cã rugase pe nepoatã sã încuie usa. Proprietarul imobilului a gãsit usa încuiatã si nu si-a pus prea multe întrebãri pînã nu a mai suportat mirosul de cadavru. Cînd anchetatorii au fortat usa l-au gãsit pe Budurcã spînzurat de tocul usii. ÃŽn camerã, pe pat, era cadavrul nepoatei, dezbrãcat, cu capul înfãsurat într-un prosop, apoi legat cu o curea. Ulterior s-a stabilit cã omorul urmat de sinucidere ar fi avut loc în jurul datei de 4 august, cadavrele fiind într-o avansatã stare de putrefactie. Lîngã ucigas a fost gãsit un alt bilet, Neculai Budurcã notînd înainte de a-si lua viata: „Nu mi-a trebuit sã o violez cã m-a dat dracului. Sã mã iau sã plec de aici. Nepotu gelos sãrea la mine. Eu eram un sclav, argat. Cu regret n-am mai putut suporta“.

Si-a ucis si tatãl

Dacã ar fi trãit, Budurcã ar fi fost acuzat de omor calificat, avînd în vedere cã el mai avea fapte similare. În 1990 a fost gãsit vinovat de tentativã de omor si a fost condamnat la 4 ani. Nu a stat mult dupã gratii, a revenit acasã iar în 1998 si-a ucis tatãl, faptã pentru care a primit 22 de ani de detentie. Nici de aceastã datã nu a executat pedeapsa în întregime si s-a întors din penitenciar în 2012 cu un rest de 2.536 de zile. Crima a avut loc pe 16 septembrie 1997, pe cînd Budurcã avea 43 de ani, iar tatãl 69 de ani. Totul s-a întîmplat în satul Ruseni, comuna Borlesti. Tatãl si fiul locuiau în aceeasi curte, dar în locuinte separate. Între cei doi era o stare de tensiune generatã de alcool. În acea dimineatã, fiul a plecat prin sat si în jurul orei 11 a cumpãrat douã sticle de rom. Împreunã cu concubina a mers la locuinta tatãlui, unde au consumat alcoolul. Stiind cã bãtrînul tocmai luase pensia cu o zi înainte, fiul i-a cerut împrumut bani, dar a fost refuzat si dat afarã din camerã. Pe un hol a gãsit un topor si a încercat sã-si loveascã tatãl, dar acesta a reusit sã evite loviturile si chiar sã-l dezarmeze. Din nefericire, pe plitã se afla o secure mai micã si, cu o singurã loviturã în zona capului, bãtrînul a fost omorît. Apoi ucigasul a plecat în sat si i-a spus unui unchi cã si-a gãsit tatãl plin de sînge si în stare de inconstientã. Judecãtorii l-au tratat ca recidivist si a primit una din cele mai mari pedepse de la acea vreme.

Si-a ucis si transat mama, apoi a bãut insecticid

S-a întîmplat la Doljesti, unde un sãtean si-a omorît mama, iar cînd si-a dat seama cã anchetatorii sînt pe urmele lui a bãut insecticid. Cînd a fost chemat de oamenii legii la audieri i s-a fãcut rãu, nu si-a mai revenit, iar în scurt timp a intrat în comã si a decedat. Totul s-a întîmplat la finele lunii mai 2016, însã Frãsina Perju, de 88 de ani, nu mai fusese vãzutã de pe 14. Femeia împãrtea casa cu fiul, Petru, de 55 de ani. Între cei doi scandalurile erau de notorietate, în principal din cauza lipsurilor materiale, dar si din cauza consumului de alcool la care se deda fiul. Pe 18 mai s-a înregistrat un dosar penal de disparitie si chiar dacã Petru Perju nu a reclamat disparitia mamei, oamenii legii au demarat cercetãrile. La cîteva zile distantã de la înregistrarea dosarului politistii din Doljesti l-au chemat pe Perju la post, dar înainte de a fi audiat i s-a fãcut rãu, a fost dus la spital dar a murit pe 27 mai. Dupã deces oamenii legii au trecut la cãutãri în gospodãrie, pãrti din cadavru bãtrînei fiind descoperite îngropate în gunoiul din spatele locuintei, la fel ca si un cutit de mari dimensiuni. Cel mai probabil crima a avut loc în casã.

Articol afisat de 1203 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective