Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Strada, din ce în mai radicalã

• au apãrut liste cu revendicãri noi la nivel central si local • se doreste înlocuirea Guvernului Grindeanu si depolitizarea institutiilor publice • la nivel local se cere depolitizarea societãtilor din subordinea CL si concursuri pentru directori • în plus, pe o listã scurtã apare solicitarea de demitere a directorilor sau consilierilor care au jignit în aceste zile protestatarii • mai multi nemteni au protestat la Bruxelles •

Liderii nemtenilor care au protestat în ultimele zile împotriva ordonantei de urgentã date la ceas de searã sînt decisi sã continue manifestatiile, chiar dacã actul normativ mentionat a fost abrogat. Ei si-au modificat si lista de revendicãri, apãrînd solicitãri noi atît la nivel local, cît si national. ÃŽntr-un mesaj postat pe o retea de socializare, Andrei Carabelea, unul dintre liderii protestatarilor din Piatra Neamt, anuntã: „Mergem înainte cu protestele. Cerem în continuare: 1. Demisia Guvernului Grindeanu (alt guvern din partea aceleiasi majoritãti); 2. Interzicerea ocupãrii unor functii publice celor cu condamnãri penale; 3. Demiterea Avocatului Poporului; 4. Fãrã imunitate. Nimeni nu e deasupra legii iar justitia sã nu mai fie blocatã de avizul parlamentar; 5. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonantelor de urgentã sã se realizeze si la initiativa directã si neintermediatã a cetãtenilor; 6. Depolitizarea institutiilor publice; 7. Reformarea CNA si modificarea Legii audiovizualului. ÃŽn plus, în urma zecilor de discutii pe care le-am avut în stradã ne îndreptãm atentia si cãtre ce se întîmplã în judetul nostru. ÃŽn aceastã dimineatã am avut o întîlnire cu domnul primar Dragos Chitic si cu doamna viceprimar Luminita Vârlan. Am prezentat o parte dintre cerintele «strãzii» (asa cum le-am primit) si îmi doresc sã dãm o formã finalã în aceastã searã pentru a le putea prezenta într-o petitie. Astãzi le-am comunicat urmãtoarele cerinte: 1. Depolitizarea institutiilor/societãtilor aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamt - concursuri pe bune, nu numiri politice; 2. Demiterea directorilor institutiilor/societãtilor aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamt care au jignit protestatarii; 3. Demiterea consilierilor locali care au jignit protestatarii; 4. Organizarea unei comisii de control a achizitiilor publice, formatã din consilieri locali de la fiecare partid. Vom formula o petitie în oglindã pe care o vom adresa Consiliului Judetean Neamt“. Protestele au continuat si asearã la Piatra Neamt, în traseul participantilor apãrînd, pentru prima datã, si cartierul Mãrãtei.

Cîteva observatii

Fãrã a intentiona sã punem în discutie corectitudinea revendicãrilor, cîteva observatii pot fi fãcute. Parte dintre acestea (cele ce tin de depolitizare) presupun un orizont de asteptare mai lung, fiind problematicã prezenta în stradã a celor ce protesteazã pînã la îndeplinirea lor. Solicitarea de schimbare a Guvernului, chiar cu respectarea majoritãtii rezultate în urma votului la parlamentare, poate fi interpretatã si ca o depãsire a „atributiilor strãzii“. Este evidentã victoria celor care au protestat prin abrogarea ordonantei, însã ar trebui purtatã o discutie extrem de serioasã despre pînã unde se poate implica „strada“ în stabilirea modului în care functioneazã institutiile într-un stat democratic. Problematicã poate fi si solicitarea de a demite consilierii sau directorii care au jignit protestatarii. De la bun început spunem cã sîntem adversarii oricãrui gen de jigniri, din orice tabãrã ar fi formulate. Dacã manifestatia celor din stradã a apãrut însã tocmai ca rezultat al libertãtii de exprimare, consecventã ar însemna si admiterea dreptului la liberã exprimare din partea adversarilor de idei. Demiterea acestora chiar pentru jigniri ar putea fi interpretatã ca o pedeapsã pentru un „delict de opinie“, ceea ce ar putea crea un precedent îngrijorãtor. Mai ales dacã opiniile adverse au fost formulate din perspectivã personalã, în afara „orelor de serviciu“. Sînt alte modalitãti prin care jignirea poate fi sanctionatã, în conformitate cu prevederile legale. De asemenea unii dintre protestatari si-ar dori o grevã generalizatã în România, în perioada 6-10 februarie, cu o crestere gradualã a perioadei de grevã, de la cinci minute initial la întreaga zi, vineri 10 februarie. Interpretabil si acest demers, dincolo de dificultatea de a fi pus în aplicare, mai ales în sectorul privat. E de analizat dacã blocarea întregii tãri ar putea fi acceptabilã pentru atingerea unui deziderat oricît de nobil ar fi el.

Si PACT cere demisia Guvernului

„Simpla abrogare a OUG privind modificarea Codurilor Penale este necesarã dar deloc suficientã pentru a rezolva profunda crizã actualã. OUG 13/2017 nu este singura «eroare» impardonabilã a acestui cabinet. Deosebit de nocivã pentru România este si OUG 9/2017, care a eliminat orice plafon pentru creditele de angajament, dînd practic autoritãtilor locale un card de credit nelimitat. Acestia pot contracta proiecte multi-anuale fãrã nicio acoperire în bugetul propriu, ceea ce va duce la acumularea de datorii si cresterea costurilor asociate împrumuturilor statului pe piata internã si externã. Este doar un nou exemplu al incompetentei si iresponsabilitãtii actualului Guvern, complet decredibilizat atît în rîndul populatiei (inclusiv în rîndul votantilor si membrilor PSD), cît si în rândul partenerilor externi ai României. Singura solutie moralã pentru rezolvarea acestei crize este demisia cabinetului Grindeanu, care si-a asumat în repetate rînduri aceastã ordonantã de urgentã si celelalte mãsuri controversate din ultima perioadã. PACT nu contestã legitimitatea coalitiei PSD-ALDE de a forma Guvernul, întrucît aceasta este cîstigatã în urma votului liber exprimat din 11 decembrie. Ne exprimãm convingerea cã atît PSD, cît si ALDE au suficiente resurse umane în rîndul membrilor lor pentru a prezenta României un nou Guvern, competent si credibil pe plan intern si extern. Protestele din toatã tara nu constituie doar o manifestare de dezaprobare fatã de un abuz al Guvernului României, ci mult mai mult decît atît. Asistãm în aceste zile la o renastere a spiritului civic al românilor, care s-au solidarizat nu pentru revendicãri materiale, ci pentru a apãra principii si valori. Este o oportunitate pentru ca toate fortele politice, alãturi de societatea civilã, sã gãseascã solutii pentru prevenirea unor astfel de situatii pe viitor, pe cale institutionalã. Actuala situatie creatã de Guvernul României a fost posibilã din cauza unui instrument de care toate Executivele din ultimii 27 de ani au abuzat: ordonantele de urgentã. Am vãzut timp de 27 de ani ce merge si ce nu merge în democratia româneascã. Este momentul ca toate fortele civice si politice sã se aseze la aceeasi masã si sã agreeze un proiect de modificare a Constitutiei României. Se poate renunta complet la posibilitatea guvernului de a emite ordonante de urgentã, prevãzutã în articolul 115. Parlamentul trebuie sã legifereze, executivul trebuie sã execute, iar principiul separatiei puterilor în stat trebuie sã fie sacru în orice democratie functionalã“, se aratã într-un comunicat de presã semnat de membrii PACT.

Nemteni solidari cu protestele la Bruxelles

Românii din Belgia, printre ei si nemteni, au manifestat duminicã la Bruxelles, în fata Ambasadei României. Conform presei belgiene, la protest au participat aproximativ 2.000 de persoane care au scandat împotriva Guvernului Grindeanu si si-au exprimat solidaritatea cu revendicãrile românilor care au manifestat la Bucuresti si în alte orase mari ale tãrii. Ca un element de culoare, nemtenii care au participat la protest au sesizat prezenta printre ei si a unui cetãtean german ce purta o pancartã pe care scria „Ich bin Bucharest“ - „Eu sînt Bucuresti“, o formã de exprimare a solidaritãtii devenitã clasicã dupã atentatul terorist împotriva publicatiei Charlie Hebdo, atunci cînd cei care au condamnat atentatul s-au reunit sub sloganul „Je suis Charlie“ - „Eu sînt Charlie“.

Articol afisat de 1438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective