Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 10 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Strada vrea motiune pentru România

• protestatarii asteaptã solutii de la presedinte si de la sefii Puterii si Opozitiei • sînt evidentiate 10 mãsuri pentru întãrirea democratiei • „E nevoie de o motiune civicã pentru rezolvarea prezentului conflict politic din România“, sustin membrii PACT •

Cei care au protestat si protesteazã în aceste zile în stradã si-au structurat revendicãrile solicitînd solutii de la presedintele Iohannis, dar si de la liderii Puterii si ai Opozitiei. Revendicãrile, cristalizate sub forma unei „motiuni pentru România“, sînt sustinute si de membrii PACT, al cãrei presedinte, nemteanul Sebastian Burduja, s-a aflat în prim-planul protestelor. ÃŽn motivarea demersului, cei de la PACT sustin cã „în aceste zile se scrie istoria României. Sînt cele mai ample manifestatii civice din istoria noastrã post-decembristã. Dupã mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat si am fost acuzati cã sîntem un popor resemnat, neinformat si divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decît orice ne-am unit în jurul unor valori: libertate, dreptate, decentã, simt civic. Sîntem astãzi un exemplu pentru întreaga Europã si pentru democratiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost România astãzi dacã «Revolutia Luminii» ar fi avut loc mãcar acum 5 sau 10 ani? Mai bine mai tîrziu decît niciodatã: ne-am desteptat si nu existã cale de întoarcere la somnul care a nãscut atît de multi monstri în România ultimelor decenii. E nevoie de o motiune civicã pentru rezolvarea prezentului conflict politic din România si pentru asezarea democratiei românesti pe baze sãnãtoase. Sã facem astfel din criza actualã ocazia perfectã pentru a consolida democratia româneascã, inclusiv în pregãtirea a douã momente vitale: centenarul (2018) si presedintia Consiliului UE (2019). Aceasta este o motiune civicã pentru România“. Sustinãtorii acestei motiuni reclamã solutii de la toti actorii importanti pe scena politicã sau publicã: premierului Grindeanu i se solicitã demisia de onoare „pentru a demonstra cetãtenilor români, partenerilor externi si lumii întregi cã interesele României si necesitatea redobîndirii credibilitãtii actului de guvernare sînt mai presus de orice functie“. Presedintelui Klaus Iohannis i se cere o declaratie publicã prin care sã asigure PSD cã este dispus sã facã o nouã desemnare de prim-ministru cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie. Liderilor Opozitiei - Raluca Turcan, Nicusor Dan, Eugen Tomac si Kelemen Hunor - li se cere de asemenea o declaratie publicã prin care sã îsi ia angajamentul cã nu vor face o propunere de premier. Sefii formatiunilor politice aflate la Putere, Liviu Dragnea si Cãlin Popescu Tãriceanu ar trebui si ei sã facã o declaratie publicã pentru a asigura cetãtenii României cã urmãtorul Guvern nu va face apel la mecanismul ordonantelor de urgentã, iar mandatul sãu va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. „Alãturi de membrii PSD si ALDE, v-ati asumat guvernarea. Acum e timpul sã propuneti un nou Guvern, competent si curat. Aveti resurse umane suficiente, atît în interiorul cît si în exteriorul partidelor dumneavoastrã, pentru a recredibiliza Guvernul României în plan intern si extern“, sînt de pãrere protestatarii.

Decalog pentru democratie

ÃŽn comunicatul de presã amintit se mai face refecrire la un decalog care, respectat, ar însemna consolidarea democratiei în România. Cele 10 mãsuri sînt: „1. Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-coruptie: «referendum pentru toti sã stim dacã sîntem hoti». 2. Efectuarea eventualelor modificãri asupra Codurilor Penale numai de cãtre Parlamentul României si numai în urma unui consens între fortele politice, CSM si reprezentanti ai societãtii civile. 3. Eliminarea posibilitãtii Guvernului de a emite ordonante de urgentã, respectînd astfel principiul separatiei si echilibrului puterilor în stat. 4. Verificarea si confiscarea extinsã a averilor ilicite. 5. Dublarea termenelor pedepselor cu închisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz în serviciu. 6. Sesizarea Curtii Constitutionale a României si la initiativa directã a cetãtenilor.
7. Depolitizarea tuturor functiilor publice si a întregului aparat administrativ, cu exceptia membrilor Guvernului. 8. Limitarea clarã si explicitã a imunitãtii parlamentare doar la declaratii politice. 9. Eliminarea votului secret în Parlamentul României, cu exceptia situatiilor care implicã chestiuni de sigurantã nationalã. 10. Limitarea numãrului de mandate la maxim douã pentru orice functie aleasã. Avînd în vedere cã marea parte a acestor mãsuri necesitã modificarea Constitutiei României, solicitãm Presedintelui, Guvernului si Parlamentului României initierea în termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea si stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constitutiei, cu participarea partidelor politice, a societãtii civile si a reprezentantilor mediului privat. Facem un apel cãtre întreaga presã, cãtre societatea civilã, cãtre clasa politicã si mai ales cãtre toti cetãtenii României sã dezbatã, sã amendeze, sã semneze si sã sustinã aceastã motiune prin orice mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii si valori poate restabili încrederea în noi însine, în cei din jurul nostru si în România. Doar aceastã solutie va duce la rezultate durabile pentru democratia româneascã. Doar împreunã putem fi un popor puternic“. Motiunea pentru România poate fi semnatã la adresa: www.petitieonline.com/motiune-romania.

Articol afisat de 1244 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective