Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Martie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ministrul Shhaideh si proiectele CJ Neamt

• circa 10 milioane de euro ar fi costurile minime pentru consolidarea sau reconstructia Spitalului Vechi • „Important este ca prin mãsura pe care Consiliul Judetean o va adopta, noi, Ministerul, sã asigurãm siguranta cetãtenilor“, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh • demnitarul s-a întîlnit ieri cu primarii pentru o analizã a proiectelor finantate de Ministerul Dezvoltãrii n

Problema Spitalului Vechi si a Sectiei oncologie, ce functioneazã în clãdiri cu risc seismic ridicat, a fost abordatã în discutiile purtate ieri de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh cu sefii Consiliului Judetean. Pentru cele douã constructii încadrate în clasa a doua de risc, sînt douã variante de luat în calcul. „Sîntem într-o analizã cu cei de la ISU. Avem risc seismic mare la clãdirea veche a spitalului si trebuie sã vedem ce solutii gãsim: de consolidare, sau de a reconstrui un corp nou. Mi-as dori sã gãsim o variantã de a reconstrui o aripã nouã. Dar trebuie sã vedem care sînt solutiile pe care ni le dau si specialistii, si în functie de asta o sã hotãrîm ce solutie adoptãm“, a declarat ieri presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, care a vorbit si de o primã evaluare a costurilor: circa 10 milioane de euro pentru ambele clãdiri-problemã. „Nu e certã suma de 10 milioane de euro pînã nu avem studiul. E vorba doar de o primã evaluare“, a adãugat seful CJ. Sevil Shhaideh a fost pusã în temã cu situatia gravã a clãdirilor si a vãzut la fata locului cum aratã cele douã corpuri subrezite de trecerea anilor. Demnitarul a subliniat cã pînã la alocarea fondurilor, vor trebui sã se pronunte specialistii pentru a alege solutia optimã. „Cred cã cea mai importantã este solutia care oferã sigurantã maximã cetãtenilor. Nu stiu dacã aceastã sumã care s-a avansat o sã acopere fie consolidarea, fie extinderea. Important este ca prin mãsura adoptatã de Consiliul Judetean, noi, ministerul, sã asigurãm sigurantã cetãtenilor. Dacã la aceastã cladire, pe baza studiului si a expertizei de rezistentã, specialistii vor recomanda consolidarea, se va merge pe consolidare, dar sînt anumite situatii cînd nici consolidarea nu mai este posibilã si se recomandã reconstructia, si atunci vom avea o altã solutie de analizat“, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.

Greu cu proiectele de apã-canal, fruntasi la asfaltãri

Vizita viceprim-ministrului Shhaideh în Neamt a început cu o întîlnire cu primarii în cadrul cãreia li s-au prezentat oportunitãtile de finantare din fondurile Ministerului Dezvoltãrii. „Am prezentat prioritãtile ministerului. Prima este asigurarea celor 10 servicii de bazã la nivelul satului românesc: sãnãtate, educatie, apã-canalizare, energie termicã si electricã, inclusiv iluminat public, drumuri, salubrizare, culturã, culte, locuire si sport. Am adoptat deja actele normative care reglementeazã Programul National de Dezvoltare Localã etapa 2, unde pentru perioada 2017-2020 ne-am propus ca la nivel national sã realizãm 5.000 de obiective noi de apã - canal, 2.500 de crese si grãdinite si 2.000 de scoli care necesitã autorizatie de functionare“, a precizat demnitarul. Conform situatiei prezentate de seful CJ Neamt, în judet sînt în derulare 193 de proiecte cu finantare prin PNDL 1, cu o valoare de 571 milioane de lei, din care s-au decontat lucrãri de 315 milioane lei, cea mai mare parte pe asfaltãri si modernizãri de drumuri. Restante sînt însã la proiectele de apã-canal. „La alimentãri cu apã avem 20 de obiective în valoare de 75,3 de milioane de lei, din care am decontat 22 de milioane si mai este un rest de 50. La canalizare avem 15 obiective în valoare de 92,8 milioane lei, din care am decontat 23 de milioane, rãmînînd circa 70 de milioane de decontat. Avem 34 de scoli în valoare de 31,5 milioane lei, din care am decontat 5,9 milioane si alte obiective - sedii primãrii, dispensare, sãli de sport, în valoare de 12 milioane din care am decontat deja 7,5 milioane lei“, a mai sustinut Ionel Arsene. Cel mai bine se prezintã proiectele de reabilitare a drumurilor unde sînt 95 de obiective în valoare de 315 milioane de lei, din care s-au decontat lucrãri de 256 de milioane. „Obiectivul nostru pentru urmãtorii patru ani este sã reabilitãm drumurile judetene prin PNDL, pentru cã în vechiul exercitiu financiar am reusit sã reabilitãm drumurile comunale într-o proportie foarte mare. Drumurile judetene cred cã ar trebui sã fie o prioritate si eu am speranta cã si Ministerul Dezvoltãrii va avea în vedere acest lucru“, a mai adãugat presedintele CJ.

PNL acuzã

PNL Neamt a acuzat ieri conducerea CJ de discriminare politicã, deoarece nu au fost invitati si primarii de la Piatra Neamt si Roman la discutiile cu vicepremierul. „Modul acesta de abordare demonstreazã dispretul pe care îl au cei care guverneazã fatã de cetãtenii care au îndrãznit sã aibã altã preferintã politicã, considerîndu-i cetãteni de mîna a doua“, se aratã într-un comunicat al PNL, unde sînt inserate si declaratiile celor doi edili. „Nu stiu care au fost criteriile dupã care s-au fãcut invitatiile, oricum este inadmisibil ca la o discutie privind dezvoltarea localã sã fie omisi chiar primarii celor douã municipii. Se pare cã nici Piatra Neamt, nici Roman nu reprezintã o prioritate pentru guvernarea centralã sau localã a PSD-ului. O vizitã de lucru presupune discutii aplicate pe probleme care privesc ministerul pe care dumneaei îl conduce, nu o sedintã de partid unde participantii sunt alesi în functie de apartenenta politicã“, a declarat primarul Dragos Chitic. „Suntem primari PNL, dar eu sunt în slujba tuturor cetãtenilor. Romascanii meritã si atentia conducerii PSD a Consiliului Judetean. Cred cã a venit timpul ca practica acesta, în care comunitãtile sunt tratate dupã culoarea carnetului de partid, nu dupã nevoile reale, sã ia sfîrsit! Altfel, nu o sã modernizãm niciodata tara asta! Le reamintesc celor de la conducerea CJ Neamt cã în administratie nu existã localitãti favorite”, a precizat primarul Lucian Micu.

Articol afisat de 1306 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Florin JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective