Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Martie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pinalti, achitat de  splãlare de bani în cazul Strong Montaj

Pinalti, achitat de splãlare de bani în cazul Strong Montaj

• Gheorghe Stefan a primit o condamnare modicã în dosarul Strong Montaj • pentru spãlare de bani a fost achitat • pedeapsa a fost contopitã cu cea din dosarul Microsoft si a rezultat 6 ani si 3 luni cu executare • în plus, i-au fost confiscati peste 3 milioane de lei •



Tribunalul Neamt s-a pronuntat ieri, 9 martie 2017, în dosarul în care Gheorghe Stefan a fost acuzat pentru fapte de coruptie. Pe laturã penalã a scãpat destul de blînd pentru cã a fost achitat pentru acuza de spãlare de bani. A fost gãsit vinovat de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o îndeplineste o persoanã, în scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, pentru care a primit 2 ani de închisoare, iar pentru infractiunea de folosirea influentei sau a autoritãtii de cãtre o persoanã care detine o functie de conducere într-un partid, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite a primit o pedeapsã de 2 ani si 3 luni. Acestea au fost contopite cu pedeapsa definitivã din dosarul Microsoft, de 6 ani de închisoare, urmînd ca acuzatul sã execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani, pe care magistratii au sporit-o cu 3 luni. În total, Stefan are deci de executat 6 ani si 3 luni de detentie. Pe laturã civilã judecãtorii au dispus confiscarea de la Stefan a sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obtinuti din cele douã infractiuni pentru care a fost gãsit vinovat. Prin aceeasi sentintã, cele trei firme inculpate în cauzã pentru complicitate la spãlarea banilor, Best GSG, Giga Star, Euromedia TV si Sonic Media, au fost achitate si au fost ridicate mãsurile preventive impuse pe parcursul procesului. Pinalti mai este bune deplatã cu 6.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinta Tribunalului Neamt nu este definitivã si poate fi atacatã la Curtea de Apel Bacãu. Procurorii DNA l-au inculpat pe Pinalti în acest dosar la finele anului 2014. Anchetatorii au arãtat cã din 2009 Stefan a administrat în fapt firma Strong Montaj, fosta Tehnoutilaj, folosindu-se de interpusi. Firma a încheiat si a executat contracte vizînd realizarea unor lucrãri cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii, fãcînd acte de comert ce au implicat circulatia banilor. Procurorii considerã cã operatiunile comerciale în care s-a implicat Pinati erau incompatibile cu functia de primar si au fost menite sã-i aducã bani necuveniti.

Lucrãri la Tazlãu

Parte din sume au provenit de la executarea unor lucrãri în Tazlãu. „Pentru asigurarea alocãrii de fonduri si pentru finantarea cu prioritate a lucrãrilor din care obtinea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Stefan s-a folosit de autoritatea si de influenta conferite de functia de conducere detinutã într-un partid, intervenind la functionari din cadrul Ministerului Dezvoltãrii si ai CJ Neamt“, arãtau anchetatorii. Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se fãcea de CJ Neamt, listele se cumunicau la MDRT, iar dupã aprobare, se fãcea plata. Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati, Stefan a sustinut o anumitã persoanã (martor în cauzã) sã ocupe functia de consilier personal al presedintelui CJ. ÃŽn afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sã completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Stefan. ÃŽn situatia în care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Gheorghe Stefan cu apropiata sa din CJ Neamt, Pinalti lua legãtura cu un functionar din cadrul MDRT, desemnat sã gestioneze relatia cu autoritãtile locale (martor în cauzã) sau cu alti reprezentanti ai ministerului. „ÃŽn aceastã modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificãrilor ori a alocãrilor bugetare anuale, sã directioneze sume de bani, în special cãtre comuna Tazlãu, care avea încheiat un contract cu asocieri din care fãcea parte chiar Strong Montaj“, conform actului de inculpare. Pentru scoaterea banilor de la firmã si ascunderea provenientiei acestora ex-primarul s-a folosit de cele patru firme inculpate. ÃŽn rechizitoriu se mai aratã cã, de la 1 ianuarie 2010 si pînã la 1 februarie 2014 s-au „spãlat“ 4,4 milioane de lei (circa un milion de euro).

Pinalti ar fi vrut muncã în folosul comunitãtii

Avînd în vedere acuzele aduse, în cauzã a fost audiatã ca martor si Elena Udrea, ministrul Dezvoltãrii în perioada vizatã de anchetã. Aceasta a dat o declaratie amplã despre modul în care erau dati banii de la minister, cu aluzii directe la viata politicã de astãzi, similarã cu cea din perioada vizatã de cercetarea judecãtoreascã. Stefan a evitat sã fie audiat, iar acest lucru s-a întîmplat tîrziu, dupã ce a fost arestat în dosarul Microsoft. A dat declaratii pe 22 februarie 2017, prin videoconferintã din Penitenciarul Mãrgineni. Ar mai fi vrut o amînare, dar judecãtorul l-a somat sã se exprime, sau sã tacã. A povestit cã s-a zbãtut pentru a aduce bani în judet, cã nu a avut nici o implicare în firmele inculpate, acestea fiind conduse de copiii lui si cã ar fi fost folosit de unii. „Dacã am gresit, am gresit fiindcã am fost naiv si am fost folosit pentru unii care nu doreau decît sã scoatã bani. M-am zbãtut pentru Neamt sã aduc fonduri de sute de milioane de euro“, a declara fostul primar. Instanta a tinut sã-l întrebe pe Pinalti, la cererea apãrãrii, dacã e de acord cu o sentintã de muncã în folosul comunitãtii, în caz cã va fi gãsit vinovat, iar acesta a spus: „Categoric, decît în puscãrie...“. Stefan a fost inculpat de DNA în sase dosare penale, din care numai Microsoft are sentintã definitivã, iar ieri Tribunalul s-a prinutat si în dosarul Strong Montaj. ÃŽn alt dosar, „Bani pentru partid“, în care este inculpat si Vasile Blaga, a recunoscut faptele si s-a tîrguit cu procurorii pentru o pedeapsã de 3 ani. Instanta si-a dat acceptul, dar Stefan a atacat sentinta. Mai este dosarul obtinerii frauduloase a licentei pentru postul Giga Tv, cel în care a fost acuzat ca a prejudiciat Posta Româna cu o importantã sumã de bani dupã ce a intervenit pentru schimbarea firmei care încasa facturile electronice, iar Pinalti si apropiatii lui ar fi primit circa 135.000 de euro. Ultimul proces este cel în care a fost inculpat recent, tot pentru prejudicierea Postei, unde ar fi primit 230.000 de euro dar a fost nevoit sã restituie banii.

Articol afisat de 1221 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective