Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cinism! Bani la TT, nu, la tîrguri inutile, da

• conducerea Teatrului Tineretului a anuntat cã din cauza tãierii bugetului institutiei, va fi anulat Festivalul de Teatru • „Teatrul Tineretului a refuzat si refuzã sã facã vreun compromis politic“, a sustinut managerul institutiei • motiv pentru care teatrul a fost condamnat sã „moarã“ în sãrãcie •

Teatrul Tineretului, institutie emblematicã pentru orasul si judetul nostru, a ajuns bãtaia de joc a celor care conduc Consiliul Judetean Neamt. ÃŽn conditiile în care, lunar, se toacã bani multi pentru tot felul de activitãti ce nu au nici un rezultat notabil pentru judet, teatrul din Piatra Neamt e tãiat la finantare. Si nu oricum, ci pînã la limita la care e pusã în pericol supravietuirea, financiarã, a institutiei. Motivul? E partial devoalat într-un comunicat de presã a managerului TT, care a ales, în al doisprezecelea ceas, sã rupã tãcerea: a refuzat sã facã vreun compromis politic. Pentru cã politicienii care conduc judetul dau din ce în ce mai des argumente celor care sustin cã nu fac decît sã treacã totul prin logica strîmbã a politicianismului de cea mai joasã spetã. Adicã, bani multi pentru ai nostri si nimic pentru ceilalti, pentru cã, în mintea lor îngustã, „cine nu e cu noi e împotriva noastrã“. Nu vrem sã ne gîndim nici o secundã cã ar putea sã aibã dreptate si cei care sustin cã aceiasi politicieni dau bani numai sau în majoritatea cazurilor pentru situatiile în care se produce fenomenul denumit popular „parandãrãt“. Adicã îti dau, din bani publici evident, doar dacã se întoarce ceva la mine. Revenind la TT, bãtaia de joc apropos de bugetare este evidentã si cu atît mai rusinoasã cu cît va avea ca rezultat, spun reprezentantii institutiei, anularea a douã evenimente care ar fi adus în mod sigur orasului mai multã faimã decît orice tîrg la care se plimbã angajati ai CJ, revenind doar cu poze. Este vorba de Festivalul de Teatru si celebrarea a 50 de ani de cînd functioneazã Teatrul Tineretului. Si pentru a nu mai da alte exemple, rãmînînd la cheltuielile „modice“, vã amintim cã, în urmã cu doar cîteva zile, consilierii judeteni au votat pentru alocarea a 86.000 de lei pentru ca CJ-ul „sã rupã gura“ unui tîrg international ce se va desfãsura la Munchen. La fel cum s-au alocat bani pentru a rupe gura unui alt tîrg, de data aceasta de turism, la Chisinãu, alti 35.000 de lei. Si tot asa, în vreme ce o institutie emblematicã e lãsatã sã se stingã în mizerie. Si nu e primul atentat la TT al politicienilor aflati vremelnic la putere. Ne amintim cum în urmã cu doar cîtiva ani „modernizarea“ institutiei cu bani europeni a dus la un dezastru din care s-a retinut, pe lîngã schilodirea TT-ului, cã unii politicieni au fãcut tot ce trebuie ca firfireii sã ajungã în buzunarele amicilor politici. Atunci a existat un val de indignare publicã si s-a cerut socotealã. Oare acum mai sînt nemteni cãrora le pasã de viitorul acestei institutii si care îsi doresc sã primeascã rãspunsuri privind subfinantarea criminalã, din punct de vedere cultural, la care e supusã? Pînã se va contura rãspunsul „societãtii civile“, vã prezentãm întegral comunicatul de presã al managerului TT.

„Restrîngerea activitãtii artistice la Teatrul Tineretului“

„Ca urmare a constrîngerilor bugetare invocate de Consiliul Judetean Neamt, care se reflectã în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, sîntem nevoiti sã anuntãm pentru început anularea a douã evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de Teatru si celebrarea a 50 de ani de cînd functionãm sub numele Teatrul Tineretului, marcã înregistratã recent la OSIM în cinstea acestei sãrbãtori. Fãrã îndoialã, publicul, prietenii si finantatorii privati vor întelege cã Teatrul Tineretului a refuzat si refuzã sã facã vreun compromis politic, mai cu seamã în conditiile în care bugetul nostru nu a fost analizat si dezbãtut, ci impus. Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintã cheltuielile de personal, ceea ce acoperã doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentatã si solicitatã de noi, ajustatã dupã cresterile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500 mii lei. Pentru sectiunea de bunuri si servicii, care include productiile si proiectele artistice, dar si cheltuielile pentru functionarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, fatã de un necesar minim de circa 1.775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei.
De la începutul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetitii. ÃŽn programul minimal pentru 2017 erau incluse si douã spectacole de fortã, regizate de Alexandru Dabija si Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evolutie ca institutie culturalã unicat in România. ÃŽn conditiile în care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamt, cã sansele unei rectificãri bugetare real pozitive sînt nule, începem sã ne pregãtim de ce e mai rãu. ÃŽncredintãm publicul larg si autoritatea finantatoare cã depunem în continuare «toate eforturile pentru majorarea încasãrilor din venituri proprii si atragerea de finantãri pentru a putea sustine în mai mare mãsurã cheltuielile sectiunii de functionare», asa cum ne-a solicitat conducerea judetului si cum, de altfel, o facem dintotdeauna.
Din pãcate, nu am descoperit încã sustinitori si parteneri care sã ne achite salariile si utilitãtile.
Liviu TIMUS, director general - manager“.

Articol afisat de 1255 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective