Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iarna din primãvarã, mari necazuri au fost

• drumul Piatra Neamt - Roman a fost închis timp de sapte ore • peste 11.000 de gospodãrii nu aveau curent la prînz, mai multe cu 1.000 decît în zori • o casã a luat foc de la centrala termicã atunci cînd s-a întrerupt curentul • meteorologii anuntã vreme mai bunã •

Iarna din miezul primãverii a dat multe bãtãi de cap si cu toate eforturile autoritãtilor judetul a fost puternic afectat. Ieri, la ora 14 drumul Piatra Neamt - Roman a fost redeschis circulatiei, dupã ce politistii au avut instituite filtre atît la iesirea din resedinta de judet, cît si la Horia - Roman. Asta pentru cã vîntul a bãtut cu putere, au fost rupti copaci si era destulã zãpadã pe carosabil. ÃŽn schimb, DN 15 Piatra Neamt - Tîrgu Neamt si DJ 156A Dobreni - Cãciulesi au fost deblocate de la ora 11.30. La prînz, Sectia Neamt a CNADR actiona cu 20 lucrãtori si 14 utilaje pentru rãspîndire de material antiderapant pe DN 15B, DN 15C, DN 15D si DN 2, fiind stocuri de 534 de tone de sare, 904 tone de nisip si peste 31 de tone de clorurã de calciu. DRUPO actiona pentru deszãpezirea drumurilor judetene cu 44 lucrãtori si 19 utilaje pe 28 de sectoare de cãi de rulare. Dacã la primele ore ale diminetii, în judet, erau 10.235 de consumatori nealimentati cu energie electricã, la ora 14 numãrul acestora crescuse la 11.235, principalele avarii fiind din cauza arborilor îngreunati de zãpadã si care au cãzut pe liniile de tensiune. Erau 213 de puncte de transformare nealimentate din 24 de localitãti, printre ele fiind Oantu, Hangu, Ruginesti, Potoci, Stejaru, Crãcãoani, Bãltãtesti, Grumãzesti, Piatra Soimului, Luminis, Rediu, Oglinzi, Rãucesti, Gîrcina, Vînãtori Neamt, Tasca, Brates, Cazaci, Ion Creangã, Valea Ursului. Partial nealimentate cu energie erau zone din Piatra Neamt, Bicaz, Poiana Largului si Tîrgu Neamt, conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã. Din cauza „cãderii“ curentului electric o locuintã din satul Dolhesti, Pipirig, s-a aprins din pricina centralei termice pe lemne. S-a întîmplat pe 20 aprilie, în jurul orei 17, iar la fata locului au intervenit pompierii de la Tîrgu Neamt. Pînã la final flãcãrile au fãcut scrum 300 mp., din acoperisul casei si o anexã, plus camera centralei de 30 mp. Pompierii au intervenit si pentru degajarea a sute de arborilor doborîti de vînt si de greutatea zãpezii apoase, dar si pentru transportul la spital a pacientilor ce necesitau dializã.

Desi e zonã de ses, a fost greu si-n zona Roman

ÃŽn zona Roman, ieri a fost închis drumul national cãtre Vaslui, pe la Dealul Mãrului, din cauza sulurilor de omãt si a crengilor cãzute pe carosabil. Mai mult, la 6.14 dimineata, pe E85, la Tetcani, comuna Gherãesti, a avut loc un accident cu trei victime: o femeie de 43 de ani si doi bãrbati, de 23 si 50 de ani, primii doi ajungînd la CPU Roman. ÃŽn Roman, sub greutatea zãpezii, mai multi arbori s-au prãbusit, intervenindu-se pentru degajarea lor. Necazuri au fost si în localitãtile învecinate orasului, unele drumuri sãtesti sau comunale fiind, diverse perioade de timp, impracticabile. Icusesti, Valea Ursului, Oniceni, Boghicea, Stãnita, Ion Creangã, Pâncesti, Vãleni si zona Trifesti - Secuieni - Fãurei au fost cele mai afectate, în numeroase sate fiind sistatã alimentarea cu energie electricã. Din fericire, cu exceptia unui caz al unei persoane dializate de la Slobozia, nu au existat urgente medicale majore. „Nu am avut zãpadã toatã iarna aceasta, cît am avut acum. Vineri dimineatã, a trebuit sã închidem drumul DC Poienari-Dagîta, pentru a putea intra cu utilajele de deszãpezit. Vîntul care a bãtut tare a adunat multã zãpadã pe carosabil. ÃŽn noaptea de joi spre vineri a fost întrerupt si curentul electric. Echipe de interventie au remediat defectiunea vineri dimineatã, a functionat un pic, dupã care s-a întrerupt din nou. Dar cu asemenea joc de-a «uite lumina, nu e lumina» ne-am obisnuit. Sperãm sã creascã putin temperaturile si sã nu mai ningã...“, a mentionat Constantin Augustin Holmanu, primarul comunei Pâncesti. ÃŽn acelasi timp si pompierii militari au fost solicitati pentru situatii similare, motofierãstraiele acestora lucrînd aproape non-stop în cursul zilei de vineri. Inclusiv în parc, crengile multor copaci au cedat sub greutatea zãpezii, în conditiile în care arborii, porniti în vegetatie, erau plini de sevã. ÃŽncã de la primele semne ale înrãutãtirii vremii, chiar dacã este vacantã, Primãria Roman a reluat furnizarea agentului termic în unitãtile de învãtãmînt. Cel mai greu a fost în cursul noptii de 20 spre 21 aprilie, cînd operatorul de salubritate, care asigurã si deszãpezirea, a intervenit, la solicitarea primãriei, la degajarea zãpezii de pe strãzile municipiului si de pe arterele ocolitoare.

Cicã vremea se îndreaptã

Dupã episodul de iarnã autenticã în mijlocul primãverii vremea dã semne cã-si revine. Chiar dacã în acest moment în judet sînt zone cu peste 70 de centimetri de nea, de acum înainte vremea se îndreaptã. Ieri, la ora 10, cel mai mic strat de zãpadã, 14 centimetri, era la Roman, la Tîrgu Neamt erau 27, iar la Piatra Neamt, în conditii ferite de vînt, 36 de centimetri. Cel mai consistent strat era în vîrf de munte, pe Toaca - 76 de centimetri. Nici prea cald nu era ieri, la ora 10, cu 0 grade la Roman, 1 grad la Tîrg, 2 grade la Piatra si -10 pe Toaca. Pentru astãzi este anuntat cer acoperit, cu 1 grad la amiazã si o minimã nocturnã de -1. Duminicã, 23 aprilie, vremea va fi mai bunã, ceva soare, dar nu mai mult de 3 grade la prînz. Noaptea cerul se degajeazã complet, motiv pentru care va fi cea mai rece din întreg intervalul cu -3 grade. Începînd de luni, 24 aprilie, se tot încãlzeste. Este anuntat cer variabil, cu ceva ploi rãzlete si o maximã de 7 grade. Noaptea va fi cam 1 grad în zori. Dacã meteorologii au dreptate, marti 25 aprilie, va fi o vreme spectaculoasã comparativ cu intervalul anterior. Soarele prinde putere si vor fi cam 14 grade. Cu toate acestea noptile sînt reci si rãmînem la o minimã de 1 grad. Mai bine va fi miercuri, circa 18 grade ziua si aproximativ 6 grade noaptea. Cam la fel va fi vremea si joi, 27 aprilie. Nu se schimbã nimic în aspectul vremii nici pentru vineri, 28 aprilie. Ceva schimbãri ar putea fi sîmbãtã, 29 aprilie, cînd sînt anuntate ploi sporadice.

Articol afisat de 1226 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective