Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Cultura nu trebuie sã fie subordonatã politic“

• interviu realizat cu Liviu Timus, directorul Teatrului Tineretului


Perioadã zbuciumatã pentru Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Prinsã într-o luptã în care substratul politic este evident, institutia s-a trezit cu bugetul amputat. Pînã la punerea în pericol a organizãrii Festivalului de Teatru si chiar a functionãrii cotidiene. Conducerea TT a luat atitudine printr-un comunicat de presã. Dinspre conducerea Consilului Judetean, institutia care ar trebui sã asigure banii, a venit mesaj de linistire, cum cã Festivalul va avea totusi loc. S-a vorbit de presiuni politice, neoficial se vorbeste de lucruri mult mai „serioase“, iar pentru a încerca sã clarificãm aceste aspecte am realizat un interviu cu managerul TT, Liviu Timus. Care a rãspuns întrebãrilor cu diplomatie si chiar elegantã. ÃŽnsã sînt cîteva lucruri pe care ar trebui sã le audã cei care au urechi de auzit.


Reporter: Domnule director, Festivalul de Teatru e pus sub semnul întrebãrii din cauza subfinantãrii cronice a institutiei pe care o conduceti. Asa stãteau lucrurile acum cîteva zile. Între timp, s-au mai modificat lucrurile, mãcar la nivel de promisiuni?
Liviu Timus: Dupã cum am citit si în presã, domnul presedinte al Consiliului Judetean a reactionat si a spus cã asigurã pe toti nemtenii cã festivalul de teatru se va tine. Acesta este un lucru extraordinar. Sigur cã noi ne-am speriat cînd am vãzut care este bugetul, pentru cã este cel mai mic buget pe care l-am obtinut de-a lungul anilor si revin la un lucru pe care l-am spus, cred cã acum 10 ani, cînd am cîstigat postul de manager prin concurs. Am spus atunci cã orice manager care nu are bani e un manager prost. Sigur cã managerul trebuie sã atragã fonduri si din alte pãrti, dar noi sîntem o institutie subordonatã unui for superior - Consiliul Judetean. Fiind institutie subordonatã, existã un buget pe care institutia, forul superior, trebuie sã-l aloce pentru bunul mers al teatrului. De-a lungul anilor, m-am luptat foarte mult ca sã atrag fonduri si sã aduc sponsori, sã ne putem întregi activitatea si cred cã s-a observat acest lucru pentru cã am fãcut niste festivaluri de foarte bunã calitate, am avut evenimente în teatru de foarte bunã calitate. Lumea a înteles cã trebuie sã fie alãturi de noi, dar prietenii teatrului si sponsorii teatrului înteleg acest lucru pînã la un anumit punct, adicã ei nu trebuie sã suplineascã si bugetul pe care trebuie sã-l primim de la forul superior. Revin, este bugetul cel mai mic pe care l-am primit de-a lungul anilor, întelegem cã este un an greu - sau cel putin asa ni s-a explicat - si încercãm sã întelegem pentru cã acesta este mersul lucrurilor, dar sperãm într-o revenire si într-o rectificare de buget. În fiecare an se proceda la acest lucru, cu toate cã am fost atentionat cã anul acesta nu vom mai primi bani, dar trecem peste aceastã atentionare.
Rep.: Un manager cãruia nu i se dau fonduri, nu prea are cum sã fie un manager bun. Credeti cã acum sînteti în situatia în care vi se taie din fonduri, tocmai încercînd sã se dovedeascã faptul cã nu sînteti un bun manager?
L.T.: E posibil. Nu stiu. Nu vreau sã cred acest lucru. Cã tãindu-se fondurile, poate sã mi se impute cã nu sînt un manager bun. Va exista o evaluare care se va face si anul acesta, existã un raport de activitate pe care trebuie sã-l prezint, si nu un proiect de management, si vom vedea.

„Singura mea politicã este teatrul“

Rep.: În comunicatul în care ati atras atentia asupra faptului cã vorbim de o subfinantare majorã, ati afirmat cã nu ati cedat si nu veti ceda unor presiuni politice...
L.T.: Nu vreau sã se înteleagã gresit. S-a inflamat mai mult decît e cazul aceastã problemã. De cînd am venit eu, din 2006, s-au schimbat foarte multe puteri politice la conducerea judetului. Eu nu am fãcut parte din nici un partid politic, întotdeauna am declarat cã singura mea politicã este teatrul. Chiar mi s-a propus de cîteva ori, dar am refuzat, spunînd cã independenta institutiei poate creste calitatea actiunilor pe care le întreprinde. Lucrurile de valoare apar tocmai din lupta si independenta culturii. În continuare voi rãmîne la acelasi punct de vedere pentru cã nu trebuie sã fie subordonatã politic cultura. Cultura nu o sã facã niciodatã un compromis politic, ca sã se înteleagã, sã nu se înteleagã cu totul altceva.
Rep.: Îmi aduc aminte, domnule director, cã ati mai fost în conflict, sã-i spunem, cu puterea politicã, în acel moment delicat al modernizãrii clãdirii Teatrului. Atunci ati reusit sã depãsiti, sã spunem, momentul, în sensul cã ati rãmas în continuare la conducere. De data aceasta, conflictul este unul mai acut?
L.T.: Atunci, proiectul nu a fost al Consiliului Judetean. Proiectul a fost al primãriei. Deci, noi nefiind nesubordonati primãriei, nu primãria avea putere de decizie asupra managementului meu.
Rep.: Dar primarul de atunci avea putere de decizie..
L.T.: Avea putere de decizie, dar si eu am îndrãznit sã mã opun si sã lupt pentru acest teatru, pentru ca lucrurile sã fie fãcute ca lumea, ca sã ne putem întoarce cu fruntea sus în teatru si teatrul sã functioneze. Cred cã mi-am fãcut datoria si am rezistat. Ce am avut de spus, am spus, m-am opus, cît am reusit sã opresc din enormitãtile care se întîmplau, din atrocitãtile vis-à-vis de teatru. Sigur cã nici acum nu avem acustica rezolvatã, mai sînt probleme pe partea cu linia de sunet, aparatura, cu dotãrile, dar astea se rezolvã pe parcurs
Rep.: Acum rãzboiul e mai greu decît cel de atunci?
L.T.: Nu e vorba de rãzboi, e vorba de douã lucruri total diferite. Aceea a fost o problemã cînd te bati pentru o clãdire în sine si pentru ca ea sã functioneze din toti parametri. Acuma problema este cea a laturii artistice a institutiei, e cu totul si cu totul altceva.
Rep.: Factorul politic sesizeazã aceastã diferentã?
L.T.: Asta nu stiu. Nu e problema mea. Eu nu pun problema politic. Pe mine mã intereseazã ca acest teatru sã fie functional. E foarte simplu. Si ca în aceastã functionalitate sã îsi poatã desfãsura activitatea. Si, dacã se vrea performantã, ea trebuie sprijinitã financiar, pentru cã un regizor de marcã, la ora actualã, si un scenograf, ca sã-i aduci si sã faci un spectacol pentru a obtine premii si a te duce în frunte, costã foarte mult.

„Nu mã leg de acest scaun“

Rep.: Ati simtit sau simtiti cã e vizatã functia pe care o detineti, cea de director? Vi s-a sugerat sã vã dati la o parte?
L.T.: Nu, nu stiu si nu cred cã ãsta e lucrul care mã intereseazã acum. Pe mine mã intereseazã sã-mi fac treaba. Iar, dacã nu sînt dorit, nimeni nu e de neînlocuit si oricînd (am si spus de-a lungul timpului) poate sã vinã cineva, mult mai bun decît mine si sã continue activitatea. Nu mã leg de acest scaun.
Rep.: Revenind la ceea ce s-a întîmplat în momentul cînd trebuia fãcutã receptia lucrãrilor la TT, atunci s-a remarcat o reactie pozitivã - as îndrãzni sã spun - a opiniei publice, în sensul cã au venit iubitorii de teatru, si nu sunt putini în Neamt si nu numai, alãturi de dumneavoastrã. În conditiile în care e pus sub semnul întrebãrii Festivalul de teatru, mizati sau vã asteptati la o reactie similarã din partea opiniei publice? Sau poate aveti deja semnale în acest sens?
L.T.: Sigur, semnale sînt. Sigur cã oamenii s-au obisnuit cu acest festival. E unul dintre evenimentele cele mai importante pe parcursul unui an si ar fi pãcat ca iubitorii de teatru, de culturã sã fie privati de acest lucru. Ca sã organizezi un festival nu e un lucru usor deloc. Nu e simplu. Poate multi nu stiu cã munca pentru un festival începe imediat cum s-a terminat editia precedentã. Pentru cã deja trebuie sã iei în calcul toate spectacolele care se produc de la acea datã în tarã, trebuie sã-ti gãsesti un selectioner unic care sã poatã urmãri spectacolele, trebuie sã anunti din timp, cel putin cu 6-7 luni de zile, pe cei care doresc sã se înscrie la festival sã-si trimitã optiunile si proiectul cu care vor sã fie prezenti. Selectionerul sã aibã timp sã vadã (anul trecut am avut peste 80 spectacole care s-au înscris, nu e lucru usor sã vizionezi 80 spectacole si din acestea sã alegi 16 sau 18 ca sã poti sã le ai în concursul festivalului). E o bucãtãrie care e mai greu de înteles si de asta trebuie explicatã. Ar mai exista o variantã. Sã se facã un juriu de dinainte si acel juriu sã îl porti prin tarã, sã vadã acest numãr mare de spectacole (ca festivalul sã tinã mai putin la final adicã sã nu mai tinã atîtea zile) Si acel juriu sã vinã în final cu cele 6-8 spectacole care trebuie sã ia premiu. Dar de ce trebuie sã privãm iubitorii de teatru si sã nu aibã parte de spiritul competitiei, sã nu participe la cele mai bune spectacole alese de selectionerul unic? De asta facem festivalul. Trebuie sã ai nominalizãri, sã poti face comparatie, premiul pentru actori, pentru actritã, scenograf, regizor.
Sînt si alte festivaluri în tarã care dureazã o sãptãmînã, dar atunci nu e concurs, vin spectacole, este buget numai pentru spectacole, vin, le prezintã oamenii, le-au vãzut, au plecat acasã. La noi e concurs. Ãsta este telul festivalului si asta e menirea lui. De aceea pledez pentru tineri. Sîntem singurul festival din tarã care se adreseazã tinerilor creatori de teatru si scolilor de teatru. Vã dati seama ce cheltuialã ar fi dacã s-ar face un juriu dinainte ca sã se ducã prin tarã de-a lungul anului, sã vadã atîtea spectacole pe care sã le analizeze, ce cheltuialã cu transport, cazare, cã ei nu se duc pe banii lor. Ar fi o cheltuialã de n-am mai avea bani sã invitãm trupele aici. Deci noi facem economie masivã la bani, avînd un selectioner unic si mergînd pe acest procedeu si concursul trebuie sã existe pentru cã oamenii trebuie sã-si cunoascã valoarea, trebuie sã aibã un box office, sã meargã mai departe cu fruntea sus pentru cã ei se mîndresc foarte tare, participantii, asta s-a demonstrat de-a lungul timpului, pentru premiul pe care-l iau aici. Altfel sînt recunoscuti mai departe în proiectele pe care le fac. Deci Piatra Neamt rãmîne o scoalã de teatru.
Rep.: Pe final, care e pronosticul dumneavoastrã. Anul acesta vom avea Festivalul de teatru?
L.T.: Eu sper. În urma promisiunii fãcute, sper sã avem Festival de teatru si sper sã primim si o sumã de festival pentru ca sã putem da drumul la înscriere si la selectia teatrelor care vor veni.
Rep.: Care ar fi termenul limitã? Bãnuiesc cã e deja depãsit
L.T.: Termenul limitã a trecut. Din aprilie deja trebuia dat drumul, trebuiau anuntate înscrierile, sã trimitã lumea înregistrãri cu spectacole, pentru cã timpul e foarte scurt. Sã zicem cã anul acesta se înscriu 100 trupe. Pãi cînd are timp sã le vadã selectionerul? E si concediul la mijloc, pe care de multe ori îl sacrificãm si de multe ori lumea nu stie. ÃŽn concediu noi muncim, noi tinem în continuare legãtura cu oamenii si se munceste. Trebuie sã ai o garantie pentru cã nu poti sã promiti altora, sã dai drumul la înscriere, oamenii sã munceascã sã-si pregãteascã spectacolele, sã cheltuiascã bani, sã înregistreze, sã le trimitã si dupã aceea sã-I anunti: „stiti, ne pare rãu, din lipsã de fonduri nu putem tine festivalul“. E neplãcut. Totusi am toatã speranta cã se va reveni la normal si cã vom depãsi aceastã perioadã grea.

Articol afisat de 1064 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective