Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2017
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O dramã! Se cautã vinovatii

• unii medici cred cã sotia sefului Clubului Atletic, rãnitã grav într-un accident, nu si-ar fi pierdut piciorul dacã situatia ar fi fost gestionatã altfel • pacienta a fost plimbatã cîteva ore între spitale • nici cauzele accidentului nu sînt clare •

Teribilul accident care s-a petrecut la finele sãptãmînii trecute pe DN2-E85, soldat cu rãnirea directorului Clubului Atletic, antrenorul emerit Traian Macovei, a sotiei acestuia si a unuia dintre fii a lãsat în urmã multe întrebãri si a ridicat o problemã asupra modului în care a fost gestionatã situatia. Au existat trei factori implicati: spitalele din Roman, Piatra Neamt si Iasi, Serviciul Judetean de Ambulantã si SMURD, fiecare sustinînd cã a tratat asa cum se cuvine cazul. Deocamdatã nu existã un vinovat dar existã anchete la fiecare nivel în parte, pentru faptul cã, poate, pacienta de 63 de ani rãnitã , cãreia i-a fost amputat un picior dupã sapte ore de plimbat între spitale, ar fi avut o sansã sã nu ajungã în aceastã situatie. De altfel, nici accidentul nu se stie din ce cauzã a avut loc, ancheta Politiei continuînd prin efectuarea unor expertize. Ce este clar, este faptul cã, pe 21 mai, în jurul orei 13.45, directorul Traian Macovei circula pe E85, spre Roman, cu o autoutilitarã, fiind însotit de sotie si fiul de 36 de ani. În zona Traian, masina a iesit inexplicabil în decor si s-a rãsturnat în sant, cel mai grav fiind rãnitã femeia. Martorii au sunat la 112 si au indicat din cîte se pare o mai mare gravitate a cazului, fapt pentru care la fata locului au fost mobilizate echipaje de la Ambulantã, ISU si un elicopter SMURD de la Iasi. Autosanitarele ajunse la fata locului au preluat rãnitii si i-au dus la spital. Avînd în vedere cã directorul CA si fiul acestuia, desi policontuzionati, erau stabili, numai pentru cealaltã victimã a fost luatã, atentie, de la Spitalul Iasi, mãsura transferului de la Roman la Piatra Neamt, de unde s-a impus abia mai apoi sã fie dusã la Iasi. A fost chemat din nou elicopterul, care nu s-a putut ridica din cauza vremii si abia în jurul orei 21 medicii ieseni au intrat cu victima în operatie, trebuind sã recurgã la o procedurã dramaticã - amputarea unui picior. Între timp, în spatiul public s-au ridicat discutii ample pe aceastã temã, medicul de la Ambulantã explicînd cã a intervenit conform protocolului si la timp, îngrijind victima, SMURD afirmînd cã ar fi putut duce rãnita din prima la Iasi, iar medicii de la spital cã au fãcut tot ce le-a stat în putintã. Oricare ar fi deznodãmîntul, este evident cã urmãrile acestui caz în ceea ce priveste starea victimei pot fi puse, mãcar moral si în cîrca celor care au decis luarea masinii de Terapie Intensivã Mobilã (TIM) - SMURD de la Roman, plus a celor care ar fi putut întreprinde ceva pentru readucerea ei, dar nu au fãcut-o.

Sefii Spitalului Roman: „Iasul a refuzat primirea pacientei“

Conducerea Spitalului de Urgentã Roman nu vrea sã fie tap ispãsitor. ÃŽn opinia managerului Maria Andrici, medicul de la CPU si chirurgii au procedat cum a trebuit, solicitînd transferul pacientei la clinica din Iasi, din cauza gravitãtii situatiei medicale - victimã policontuzionatã, cu o plagã deasupra genuchiului, pînã la jumãtatea gambei, fãrã piele, cu osul zdrobit, cu lipsã de tesut osos, fãrã muschi. „Cazul de duminicã a fost unul care depãsea atît medicii de la Roman, cît si pe cei de la Piatra Neamt. Pentru rezolvarea corectã a acestui caz, era nevoie de cooperea unei echipe de medici, respeciv de un chirurg plastician, un chirurg cardio-vascular si un chirurg ortoped. Chirurg plastician si cardio-vascular nu avem la Roman. Era vorba de politraumã. Singurul centru de politraumã se aflã la Iasi. E drept cã Piatra Neamt are un chirurg plastician, dar acesta nu face de gardã. Era duminicã dupã-amiazã si putea fi plecat din oras. Ce treabã are Spitalul Roman în aceastã decizie proastã, care a fost luatã? Iar s-a gãsit un prilej ca cineva sã se lege de Spitalul Roman si de conducere... Medicul de la CPU a evaluat situatia si a recomandat trimiterea pacientei la Iasi. Chiar a si spus cã merge sã toaleteze plaga cît mai repede, tocmai pentru a reduce riscul de infectie. Plaga se întindea de deasupra genunchiului pînã la jumãtatea gambei, fãrã piele, cu os zdrobit, cu lipsã de tesut osos, fãrã piele si fãrã muschi. Medicul a recomandat transferul la Iasi, a plecat cu pacientul în salã unde a toaletat rana. El a cerut transferul la clinica universitarã. Iasiul este cel care a refuzat primirea pacientei, impunînd a se suna la Piatra Neamt si, în cazul în care cei de aici ar fi spus cã-i depãseste situatia, abia dupã aceea ar fi trebuit ca pacienta sã fie trimisã la Iasi. Transferul la Piatra Neamt a fost fãcut nu pentru cã asa s-a decis la Roman, ci pentru cã Iasiul n-a vrut sã primeascã acest caz“, a precizat Maria Andrici. Aceasta a opinat cã, dacã pacienta ar fi fost primitã de Sectia politraumatologie de la Spitalul Sfîntul Spiridon, probabil nu si-ar fi pierdut piciorul.

Anchetã

Conform presei locale din Iasi, femeia a ajuns la spitalul amintit în soc hemoragic. „Medicul ortoped de la Piatra a trimis-o la Iasi pentru consult la chirurgie vascularã. I s-a fãcut imediat un examen computer tomograf si pacienta a fost diagnosticatã cu traumatism cranio-cerebral, hemoragie subarahnoidianã, observatie traiect de fracturã cranianã, plagã scalpatã, contuzie coloanã cervicalã, contuzie toraco-abdominalã, fracturi costale, fracturã lombarã, fracturã de bazin, fracturã treimea medie superioarã la gamba stîngã cu defect de pãrti moi, prin strivire. Din pãcate, ischemie depãsitã la acest nivel, realizîndu-se amputatia membrului inferior stîng. Asta reprezintã întreruperea bruscã a circulatiei arteriale la nivelul membrului“, a declarat profesor doctor Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iasi. Dincolo de cele relatate mai sus, cert este cã Directia de Sãnãtate Publicã Neamt s-a autosesizat si a dispus o anchetã la Serviciul Judetean de Ambulantã. ÃŽn vizor ar fi medicul Gabriel Popescu, care activeazã la statia Roman, despre care s-a afirmat cã ar fi luat decizia de a nu trimite pacienta cu elicopterul SMURD la Iasi ci a directionat-o la Spitalul Roman. Ceea ce a urmat, se stie.

Articol afisat de 2118 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective