Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2017
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un politist cu spaga, spovedanie la DNA

• agentul Constantin Neamtu a fãcut un denunt si si-a dat un alt coleg pe mîna procurorilor anticoruptie • asta dupã ce el si alti 12 politisti au fost arestati pentru multiple fapte de luare de mitã • interceptãrile aratã cã Neamtu si colegul de serviciu, Gabriel Negoitã, au luat bani de la un sofer în culpã • „plata“ s-a fãcut în zona podului de la Cãprioara •

Cel mai mare scandal de coruptie din cadrul Biroului Rutier al Politiei Piatra Neamt nu s-a stins la mai bine de jumãtate de an de la izbucnire, iar acum ies la ivealã noi amãnunte. Mai exact, unul din oamenii legii care a fost arestat, apoi eliberat, dar inculpat pentru luare de mitã, si-a turnat unul din colegii care participaserã la faptele penale, dar care nu intrase pe mîna anchetatorilor. ÃŽn cauzã este vorba de Constantin Neamtu, agent în cadrul Politiei Piatra Neamt, Biroul Rutier care l-a denuntat pe colegul Gabriel Negoitã. Cu douã zile înainte de trimiterea în judecatã, Neamtu s-a „spovedit“ la procurorii DNA si a denuntat alte douã fapte de luare de mitã, pentru care nu fusese cercetat, fapte ce avuseserã loc în zilele de 2 si 15 mai 2016, cînd a fost de serviciu pe autospeciala monitorizatã de anchetatori cu colegul Negoitã. A sesizat faptul cã ar fi primit sume de bani de la soferii în culpã pentru a nu le aplica mãsurile legale. „De asemenea, a sesizat fapte de luare de mitã comise de agentii de politie rutierã din cadrul Biroului Permise si certificate de înmatriculare retinute sau retrase“, conform actului de inculpare. De mentionat este faptul cã procurorii DNA monitorizaserã o singurã autospecialã de serviciu a politistilor, iar în perioada 20 aprilie - 19 mai 2016 au fost realizate înregistrãri audio - video. Au fost verificate înregistrãrile si s-a descoperit cã într-adevãr Neamtu si Negoitã ar fi luat 100 de lei de la un sofer imprudent, în data de 15 mai 2016. Omul nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni, iar echipajul format din cei doi politisti l-a tras pe dreapta. Acesta le-a dat de înteles cã-si poate cumpãra greseala cu bani.

C.N.: Si cum sã facem, bre, zi matale?...
G.N.: ... neinteligibil... ce sã fac...
X: Haideti, vin dupã dumneavoastrã undeva.
G.N.: Cu cine esti în masinã?
X: Îs cu un vecin de-al meu, îl las...
G.N.: Lasã-l aicea si vii dupã noi cu masina ... dupã aia vii si-l iei înapoi...
X: da, da...
Echipajul pleacã cu masina, moment în care Neamtu stabilieste sã meargã dupã pod la Cãprioara, iar Negoitã îi dã asigurãri cã soferul darnic îi vede si vine dupã ei. Neamtu nu este sigur cã soferul îi va vedea intentia, drept pentru care înainte de plecare deschide portiera si mai strigã o datã dupã mituitor „Dupã pod la Cãprioara“, apoi pune în miscare autospeciala. Pînã sã ajungã au mai discutat, exprimîndu-si îngrijorarea cã nu pot sta într-un loc anume, deoarece în zonã locuieste seful IPJ Neamt, Paul Tablan, si nu ar da bine sã-i vadã.

„Uite cã-i masina inspectorului sef“

C.N.: Unde întoarce prostu ãsta cu ... tigaia asta a lui...
G.N.:: O sã întoarcã el mai la deal...
C.N.: Da unde ... poa s-o tragã ici, colosa e un colt, e oleacã mai larg, îl pui s-o tragã acolo, tu vezi...
G.N.: Îhî.
C.N.: Vezi, uite aicea îl pui sã o tragã...
G.N.: Da, da, da... da nu prea îi bine acolo, cã uite cã-i masina inspectorului sef si dacã... îl mai vede... lasã s-o tragã si-n spatele nostru, dã-l în (foloseste cuvinte obscene) ... da o venit?
C.N.: N-o venit... pînã se duce si întoarce la piatã, pînã pleacã de pe loc, pînã ... eu stiu unde se duce? ce mai face...
G.N.: Nu face nimica...
C.N.: Nu face cã ãsta-i... În scurt timp vine si contravenientul.
„G.N.: Dã-te aproape mai de geam, sã nu stea lumea sã se uite, sã vadã ce faci matale pe aicisa... La momentul 9.42.57 se observã cum agentul N.G. primeste de la conducãtorul auto o sumã de bani fiind vizibilã o bancnotã de 50 de lei, pe care acesta o introduce în torpedoul autospecialei de politie. (...) Pînã la momentul 9.58.17 în autospeciala de politie nu se mai aflã nici o persoanã. La acest moment revine pe locul de la volan agentul N.C., iar agentul N.G. ocupã locul din dreapta fatã. Acesta din urmã deschide torpedoul si scoate din paginile unei cãrti o sumã de bani, fiind vizibile douã bancnote în cupiurã de 50 de lei. Agentul N.G. îi remite lui N.C o bancnotã în cupiurã de 50 de lei, ambii lucrãtori pun apoi sumele de bani în buzunarul de la piept al uniformei. ÃŽn acest timp între cei doi are loc urmãtorul dialog:
C.N.: Dã încoace... Nu mai tine acolo cã nu are rost
G.N.: Stai sã nu se uite ãstia...
C.N.: Ei, da bravo...“.

Dupã ce s-a „spovedit“, a uitat

Procurorii au cãutat în baza de date a Politiei si au constatat cã soferul în culpã nu fusese amendat în acea zi. El a fost identificat si audiat si a recunoscut remiterea banilor. La finele anchetei, Negoitã s-a prevalat de dreptul de a nu da declaratii. „Inculpatul Neamtu Constantin, desi a formulat denunt cu privire la faptele din 15.05.2016 comise împreunã cu colegul de echipaj Negoitã Gabriel, pentru a beneficia de reducerea de pedeapsã, în cursul urmãririi penale a declarat cã nu îsi aminteste detalii cu privire la fapta de luare de mitã de la conducãtorul auto Pavãl Ioan si nu poate preciza suma de bani împãrtitã cu colegul de echipaj imediat ce a fost primitã de la conducãtorul auto“, au mai arãtat procurorii în actul de inculpare. Cu toate acestea, cei doi subofiteri au fost inculpati pentru luare de mitã, iar soferul s-a ales cu acuze de dare de mitã. Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Neamt, însã pentru fapte similare Neamtu mai este inculpat într-un alt dosar, aflat la Curtea de Apel Bacãu. Acolo au mai fost deferiti justitiei Viorel Andronic, comisar sef, la data faptei avînd atributii de conducere a activitãtii Biroului Rutier si agentii Iulian Ciolpan, Marius Laurentiu Greaca, Bogdan Eugen Miziligeanu, Dragomir Loredan Covasan si Ionut Alexandru Berbec, precum si Alexandru Gãluscã, Ioan Inimosu-Botcã, Marius Ioan Munteanu, Ionut Popescu, Vasile Lucian Chifu si Adrian Ovidiu Zaharia, agenti la Birourile Rutier si Ordine Publicã de la Politia pietreanã. Alãturi de politisti mai rãspund penal pentru dare de mitã 53 de soferi care au „cotizat“. Faptele au avut loc între 22 aprilie - 18 mai 2016, cînd au primit între 50 si 400 de lei, în total 12.980 lei si 40 euro. Pe 25 si 29 aprilie 2016, Greaca si Neamtu au promis si remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mitã de la conducãtorii auto verificati sefului Viorel Andronic. „Din mijloacele de probã administrate rezultã cã luarea de mitã se desfãsura ca o activitate repetitivã (115 acte materiale). ÃŽn acest context, lucrãtorii de politie, în legãturã cu neîndeplinirea atributiilor de serviciu privind constatarea si sanctionarea contraventiilor la regimul circulatiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei si 400 lei de la mai multi conducãtori auto opriti în trafic pentru depãsirea limitei de vitezã sau alte abateri de la regimul rutier“, conform DNA.

Articol afisat de 2807 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective