Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2017
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iunie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ev mediu: „iobagi si mosieri“ la Apa Serv

• „Sîntem tratati ca niste iobagi pe mosie de cãtre unii sefi“, sustine un lider de sindicat • el mai afirmã cã s-a interesat de conditiile ocupãrii unui post, dar a fost dat afarã din birou de seful de la resurse umane • sindicalistii acuzã angajãri „pe ochi frumosi“ • s-a produs minunea: sefii Apa Serv au rãspuns solicitãrii de informatii si resping acuzele sindicalistilor •

Modul în care se fac angajãri la compania Apa Serv este criticat dur de membrii sindicatului EPCAN Piatra Neamt. Sindicalistii vorbesc despre lipsa organizãrii de concursuri si apelarea la „numiri directe“, dar si, în general, de proceduri netransparente si posibil chiar ilegale de ocupare a posturilor. Si mai sustin sindicalistii cã în momentul în care se intereseazã cineva de conditiile de ocupare a unui post, unii sefi chiar se enerveazã teribil si îi dau afarã din birou pe curiosi. Dupã ce ar da „explicatii“ de genul cã va fi numitã persoana „pe care o vrem noi“. „Deoarece mai multi colegi avînd studii de specialitate si fiind calificati în domeniu sînt interesati de a ocupa acest post (sef de turã la Statia de Epurare Piatra Neamt n.r.) m-am prezentat la Biroul de Resurse Umane pentru a cere informatii legate despre un eventual concurs si am solicitat fisa postului si conditiile de studii necesare pentru cei interesati. Domnul Paraschiv Mugurel, în calitate de sef de departament, s-a simtit ofensat de aceastã rugãminte, spunîndu-mi cã nu mã priveste acest aspect si cã se va numi o persoanã pe care o vor dori dînsii si nu pe bazã de concurs, dîndu-mã afarã din birou pe un ton nepoliticos. (...) Considerãm cã în toate situatiile de locuri de muncã vacante ar trebui organizat concurs, oferindu-se astfel sansa persoanelor celor mai competente si calificate de a-l ocupa si nu pe baza unor numiri directe, asa cum se procedeazã de obicei. (...) Vã rugãm sã analizati cu celeritate modul în care se desfãsoarã activitatea în cadrul Biroului de Resurse Umane, avînd în vedere si cererea noastrã anterioarã formulatã în legãturã cu personalul insuficient din Statia de Epurare Piatra Neamt, în cauzã existînd multe locuri vacante nescoase la concurs, iar în cazul celor care sînt luate în calcul pentru ocupare (cum este cazul postului de sef de turã), se refuzã orice procedurã transparentã si legalã de ocupare a postului“, se aratã într-un memoriu formulat de reprezentantii Sindicatului EPCAN Piatra Neamt.

„Minune“: sefii Apa Serv rãspund

Si minunea s-a produs, sefii Apa Serv au rãspuns solicitãrii noastre de informatii, respingînd toate acuzele sindicalistilor. Prezentãm integral rãspunsul primit.
„1. ÃŽn data de 26.05.2017 salariatul Martole Eduard-Lorimer s-a prezentat la Biroul Resurse Umane din cadrul companiei pentru a solicita informatii privind numirea unui angajat pe postul de Sef de turã în cadrul SEAU Piatra Neamt.
Monitvul pentru care a fost poftit afarã de cãtre seful Biroului Resurse Umane a fost legat de atitudinea nepotrivitã cu calitatea de salariat a acestuia: provocatoare, nerespectuoasã, sfidãtoare si amenintãtoare, aducînd în discutie, fãrã legãturã cu tema declaratã, chestiuni din sfera litigiilor de muncã si a activitãtii avocatului care reprezintã membrii de sindicat, fãrã legãturã cu tema declaratã initial.
ÃŽn ceea ce priveste postul de «sef de turã» precizãm cã Apa Serv nu scoate la concurs si nu angajeazã sefi de turã, acestia fiind numiti din rîndul salariatilor la propunerea coordonatorilor de activitate.
2. Conform monitorizãrii GPS, autoturismul NT-38-APA nu a fost folosit în interes personal.
3. Întrucît contractul de muncã al salariatului cu atributii de fochist din cadrul SEAU Piatra Neamt a fost suspendat pe o perioadã de 1 an de zile la cererea acestuia, s-au fãcut demersuri necesare pentru instruirea unui numãr de 5 salariati din cadrul SEAU Piatra Neamt, acestia urmînd a fi autorizati ISCIR PTA-1, ca fochisti la SEAU Piatra Neamt pînã la sfîrsitul lunii septembrie 2017.
4. În ceea ce priveste activitatea sindicalã, precizãm cã în companie activeazã trei sindicate: Apa Serv Neamt, EPCAN Roman si EPCAN Piatra Neamt (începînd cu luna martie a anului curent). Pînã la începutul acestui an, exista un sindicat reprezentativ, Apa Serv Neamt, care era partanerul de negociere al Angajatorului, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011.
Odatã cu înregistrarea sindicatului EPCAN Piatra Neamt, o parte dintre membrii din Sindicatul Apa Serv Neamt, au trecut la noul sindicat, astfel încît reprezentativitatea acestuia este pusã sub semnul întrebãrii.
De altfel, la aceastã datã existã pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt o cerere depusã de sindicatul EPCAN Piatra Neamt prin care contestã reprezentativitatea sindicatului Apa Serv Neamt, care este în curs de solutionare, conform informãrii nr. 10902/27.04.2017 a sindicatului EPCAN Piatra Neamt“.
Fiecare poate stabili de partea cui este dreptatea, sindicalistii avînd propria concluzie: „Sîntem tratati ca niste iobagi pe mosie de cãtre unii sefi“. Care sefi mai sînt datori Monitorului cu un rãspuns legat de cine mai e, sau nu, în consiliul de administratie al companiei. Cît priveste situatia de la Statia de epurare unde nu existã fochist, întelegem cã ea va fi rezolvatã pînã la sfîrsitul lunii septembrie 2017. Pînã atunci am putea sã ne rugãm cu totii sã nu se întîmple ceva rãu.

Articol afisat de 1609 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective