Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amenzi mari si acuze la politist

• un tînãr din Piatra Neamt acuzã cã a fost lovit si încãtusat fãrã motiv de un politist • el si sotia au primit amenzi record • a fost demaratã o anchetã pentru a stabili dacã omul legii a procedat corect • Politia sustine cã pietreanul nu avea vestã refectorizantã, nu a oprit la semnal, a refuzat sã se legitimeze si a fost agresiv în atitudine, motiv pentru care a fost încãtusat si condus la sediu •

Un tînãr de 36 de ani din Piatra Neamt sustine cã a fost victima unei agresiuni comise de un politist de la Ordine Publicã. Aflat pe bicicletã, acesta ar fi fost oprit de un echipaj de politie în noaptea de 1 spre 2 iunie si un om al legii, fãrã a-l legitima si fãrã a avea vreun motiv întemeiat, l-a lovit, încãtusat si i-ar fi dat cu spray lacrimogen în ochi. „Eram în centrul orasului cu bicicleta, sotia mã însotea, tot pe bicicletã. E drept cã nu aveam vestã reflectorizantã si am încercat sã plec spre casã. Vãzînd cã masina de politie vine dupã mine, am oprit dupã aproximativ 150 de metri. Nici nu am apucat sã mã dau jos de pe bicicletã si sã mã întorc spre politisti cã am fost lovit, trîntit la pãmînt si încãtusat. Socat de ce mi se întîmplã, am încercat sã protestez, considerînd cã nu este normal sã fiu supus unui astfel de tratament. Atunci politistul a strigat sã aducã spray-ul, iar eu am protestat din nou, spunînd cã «nu cred cã vreti sã-mi dati si cu spray, dupã ce cã sînt imobilizat». N-a contat, am fost bãgat în masina de politie si dus la sediu. Acolo am dat o declaratie în care am povestit în prezenta unui sef ce mi s-a întîmplat. Politistul nu a recunoscut agresiunea, însã eu am mers a doua zi si mi-am scos certificat medico-legal. ÃŽntre timp, la sediul Politiei a ajuns si sotia cu tatãl ei. De asemenea, au cerut explicatii pentru cã am fost agresat, dar s-au ales si ei cu o amendã. Nu am avut în trecut probleme cu respectivul politist, nu îl cunosc. Nu e normal comportamentul, le-am si zis «puteati sã-mi dati ce amendã considerati, dar nu aveati nici un motiv sã mã agresati». N-am semnat procesul-verbal si mi s-a spus cã voi primi amenda prin postã. Nu mã voi lãsa si voi apela la toate mijloacele legale pentru ca politistul sã fie tras la rãspundere pentru comportament“, a declarat tînãrul.

Ce spune Politia

Din rãspunsul oficial al Politiei Neamt rezultã cã incidentul este cunoscut si cã se efectueazã cercetãri pentru a se stabili dacã a fost vorba despre purtare abuzivã: „ÃŽn noaptea de 01/02.06.2017 o patrulã de sigurantã publicã din cadrul Politiei Piatra Neamt executa serviciul de patrulare pe b-dul Republicii si a efectuat semnal regulamentar de oprire în trafic a unui biciclist, care nu era echipat corespunzãtor. ÃŽntrucît nu a oprit, acesta a fost interceptat pe strada Calistrat Hogas. ÃŽn momentul efectuãrii de verificãri pentru stabilirea identitãtii bãrbatului, care a refuzat sã se legitimeze, acesta a devenit agresiv în atitudine, fiind încãtusat si condus la sediu. Dupã stabilirea identitãtii, bãrbatul a fost sanctionat contraventional cu amendã de 2.320 de lei pentru un cumul de fapte contraventionale la OUG 195/2002, respectiv faptul cã a circulat pe bicicletã fiind sub influenta bãuturilor alcoolice, fãrã a purta îmbrãcãminte cu elemente fluorescent reflectorizante si fãrã a avea asupra sa actul de identitate. Totodatã acesta a mai fost sanctionat pentru nerespectarea normelor de convietuire socialã, respectiv pentru faptul cã fiind sub influenta bãuturilor alcoolice a tulburat linistea si ordinea publicã prin tipete si larmã, a refuzat sã-si decline identitatea, iar la sediul unitãtii a adresat amenintãri si jigniri organelor de politie. ÃŽntrucît contravenientul a refuzat semnarea celor douã procese verbale, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001 comunicarea proceselor verbale se va face la domiciliul acestuia în termenul legal, de la care persoana în cauzã poate face contestatii la judecãtoria competentã în 15 zile de la luarea la cunostintã. ÃŽn timpul desfãsurãrii acestor activitãti, prin sistemul unic de urgentã 112 a fost primitã sesizarea precum cã biciclistul a fost victima agresiunii organelor de politie. ÃŽn temeiul acestei sesizãri au fost efectuate primele verificãri de cãtre o echipã operativã condusã de un ofiter de politie. Totodatã la sediul Politiei Piatra Neamt s-a mai prezentat sotia si tatãl contravenientului, care au refuzat sã se legitimeze, iar femeia a provocat scandal, adresînd cuvinte injurioase la adresa politistilor. S-a luat mãsura sanctionãrii cu amendã (7.000 de lei, respectiv 250 de lei) a celor doi pentru nerespectarea normelor de convietuire socialã. Nu a fost aplicatã sanctiune contraventionalã cu amendã pentru apelare abuzivã a numãrului unic 112, fatã de nici o persoanã implicatã. Cercetãrile sînt continuate pentru a se stabili dacã cele sesizate privind modul de interventie a politistilor întruneste elementele constitutive ale infractiunii de purtare abuzivã. Totodatã la nivelul Biroului Control Intern sînt efectuate verificãri sub aspect disciplinar, urmînd ca în functie de rezultatul acestora sã fie dispuse mãsuri“, se aratã în rãspunsul primit de la IJP Neamt.

Cine are dreptate?

Tînãrul care sustine cã a fost agresat are cîteva precizãri fatã de comunicatul Politiei: recunoaste cã nu avea vestã reflectorizantã, dar sustine cã nu agresat sau înjurat oamenii legii, doar dupã ce a fost lovit si încãtusat a protestat fatã de tratamentul la care a fost supus. Mai sustine cã nu a refuzat sã se legitimeze ci pur si simplu nu avea la el actele de identitate. Cît priveste acuza cã era bãut, afirmã cã nu a fost supus unei testãri pentru a se stabili acest lucru si cã el a fost cel care a spus la Politie cã în ziua respectivã consumase o bere. Pînã cînd va fi dat un verdict oficial în acest caz, fiecare parte are dreptul sã-si sustinã propriul adevãr. Cîteva observatii pot fi însã fãcute: din ce în ce mai multe voci sustin cã nu existã, sau nu sînt cunoscute la nivel public, niste norme clare care sã stabileascã modul în care trebuie sã intervinã politistii în astfel de cazuri. ÃŽn asa fel încît nici cetãtenii sã nu fie abuzati, dar nici politistii sã nu ajungã victime sau sã poatã impune respectarea legii. Pentru cã unii vor spune cã e totusi anormal sã fii oprit pentru cã nu ai vestã reflectorizantã în timp ce mergi pe bicicletã si apoi sã te trezesti în cãtuse la sediul Politiei. Basca avînd urme ale unei agresiuni. ÃŽn plus, si tu si sotia sã fii amendat cu suma record de aproape 12.000 de ron, de parcã ati fi devenit inamicii publici numãrul 1. Altii vor sustine cã politistii trebuie sã aplice legea indiferent de situatie si persoanele implicate si cã e normal dacã n-ai vestã reflectorizantã sã fii oprit. Adevãrul e undeva pe la mijloc, însã lipsa unor reglementãri clare, riguroase, lasã loc de multe ori la abuzuri. Care se produc de ambele pãrti, în general vorbind. Ca un element ce ar putea sã fie hazliu, dacã situatia în sine n-ar fi una gravã, e si ceea ce a mai povestit tînãrul în cauzã referitor la actiunea politistilor din noaptea cu pricina: „Cînd am fost bãgat în masina de politie, au vrut sã punã si bicicleta în portbagaj, dar n-a încãput. Au legat-o de un gard si am plecat. Cînd am ajuns la Politie, i-am zis sefului lor cã e o bicicletã totusi valoroasã si cã e posibil sã fie furatã. A trimis un politist sã o pãzeascã. L-am gãsit lîngã bicicletã cînd mi s-a dat drumul de la sediu si m-am dus sã o recuperez“. Sigur cã unii se vor gîndi cã respectivul politist putea fi folosit mult mai eficient pentru ordinea si linistea publice decît „sã stea de sase“ lîngã bicicleta cuiva care a fãcut greseala sã circule pe ea fãrã vestã, pînã la urmã una minorã. Dacã de aici s-a ajuns la o situatie mult mai complicatã, se naste întrebarea dacã oamenii legii n-ar fi trebui sã actioneze tocmai pentru a preîntîmpina acest lucru. Poate cu amenzi record si cãtuse la final, dar fãrã certificat medico-legal.

END

Articol afisat de 2635 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective