Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Recidivist

44 de „Vacante Muzicale la Piatra Neamt“

Ce bucurie !
Ce bucurie sã descopãr în adolescentul delicat, cu chip senin si cu zâmbet afisat, modest si decent îmbrãcat, cu mâini fine, ochelarist cu drepturi depline, pe Andrei, copilul de ieri, care locuia cu pãrintii si cu Irina, surioara mai mare, cu un etaj mai jos decât mine, bãiatul cu pantaloni scurti, care-si sacrifica copilãria pentru a-si însusi arta sunetelor.
În vreme ce alti copii de seama lui bãteau mingea ori se alergau în jurul blocului, el lua de la capãt, neîmpins de la spate, odatã si încã odatã si de zeci de ori, exercitiile pe clapele pianului, spre disperarea vecinului care-i bãtea în perete, sã înceteze cu zgomotul care-i tulbura linistea. Ca persoanã de bine, mai încercam, pe cât posibil, sã intermediez între pãrti si sã mai atenuez disperarea vecinului, si el cu dreptãtile lui.
Andrei Gologan este pietrean get-beget, prin nastere, dar mai ales prin formarea sa ca muzician, în orasul de la poalele Pietricicãi. A început studiul muzicii la o vârstã fragedã, s-a atasat de pian, instrument greu, care te poate trãda dacã nu-l respecti, si a pornit cu curaj cãlãtoria pe claviatura pianului, cea mai fermecatã cãrare a lumii, splendidã în perfectiunea ei, care închide în alcãtuirile sale toatã frumusetea sonorã a universului.
Cu sigurantã, astrele i-au fost favorabile, iar ursitoarele au fost la unison. Sustinerea pãrinteascã, pornitã din dragoste, profesionalismul nedezmintit al dascãlilor Scolii de Arte si din afara ei, dezvoltarea simtului competitiv, în cadrul unui grup de elevi la fel de talentati, dar fiecare cu soarta lui si, nu în ultimul rând sansa de a-l întâlni pe Iulian Trofin, pianistul, muzicianul si compozitorul cu largã deschidere didacticã si concertisticã, devenit principalul mentor al sãu, i-au deschis drumurile cãtre afirmare si perfectionare.
Curând, Andrei Gologan a urcat, tot mai hotãrât si pe deplin îndreptãtit, pe scenele muzicale ale locului, ale tãrii, ale Europei si de dincolo de ocean, a pornit pe drumul concursurilor si competitiilor nationale si internationale, care l-au aureolat cu numeroase premii si disctinctii. A beneficiat de burse, obtinute pe drept, pentru ca, în ultimii ani, sã ajungã sã trãiascã în capitala europeanã a muzicii, Salzburg, unde îsi desãvârseste arta dar îsi obtine si calificãrile care-i conferã consacrarea si locul printre ceilalti muzicieni ai lumii.
Nu mã îndoiesc cã iubitorii de muzicã de pretutindeni se vor bucura de talentul si de arta lui si nu pot decât sã spun: Ferice de pãrintii care zãmislesc asemenea copii!
ÃŽn prima parte a zilei a doua zile a „Vacantelor...“, la Teatrul Tineretului, recitalul lui Andrei Gologan a oferit unei sãli pline si neasteptat de receptive, dovada mãiestriei sale artistice. Mi-am ales locul - strategic - într-o lojã de pe partea stângã, ca sã-i pot urmãri de sus evolutia pe claviaturã. Asteptãrile mi-au fost confirmate. Tânãrul pianist foloseste, fãrã ezitãri si praguri, mâna stângã, la fel de activã, elasticã si mobilã ca si cea dreaptã, posedã o tehnicã foarte apropiatã de perfectiune, se identificã cu instrumentul care vibreazã si se lasã mângãiat si exploatat plenar, are stiinta abordãrii partiturii muzicale si îi conferã interpretarea cuvenitã, fãrã cãutãri sofisticate.
O patã de culoare a recitalului l-a constituit dialogul simplu si plin de afectiune dintre tânãrul pianist si Mihaela Spiridon, muzician, dascãl de primã mãrime si animator al vietii spirituale a Neamtului, care a vegheat la consacrarea a numerosi muzicieni, printre care si cel devenit partener de dialog si pariturã.
Am aflat, cu deosebitã satisfactie cã, gratie Consiliului Judetean si presedintelui Ionel Arsene, a luat sfârsit vremea în care spectacolele muzicale erau compromise din start, de folosirea unui pian depãsit calitativ, impropriu, prin achizitionarea unui instrument adecvat. Muzica si amatorii de muzicã sunt recunoscãtori celor care s-au aplecat asupra acestui detaliu deloc lipsit de importantã.
ÃŽn partea a doua a zilei, în Piata Turnului, a avut loc concertul formatiei „Pop goes jazz“.
ÃŽntr-o traducere liberã (afurisitul ãsta de „to go“ este omniprezent în limba englezã), formatia s-ar putea chema „Pop face jazz“, ceea ce este foarte adevãrat. ÃŽn altã variantã, s-ar spune cã „Pop este în vârful jazzului“ si n-ar fi nici o exagerare. Mai existã o posibilitate: „Muzica popularã se transformã în jazz“ si cine ar îndrãzni sã spunã cã nu este asa?! Nu merg mai departe, fiindcã puzderie de alte variante traductibile este posibilã si ne-am rãtãci cu totul.
Nu mã numãr printre fanii acestui gen de muzicã sau, mai bine spus, al metamorfozelor pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Asta nu înseamnã cã nu am apreciat prestatia întregii formatii, fiecare dintre membrii acesteia dovedindu-se un profesionist de calitate, care stãpâneste tainele instrumentului si care se integreazã în economia ansamblului, dând tot ce are mnai valoros în interpretare. Repertoriul a fost de calitate, reprezentativ pentru numeroasele modalitãti de exprimare ale genului, oferind fiecãrui spectator, partea sa de satisfactie si împlinire.
Cu aceasta, am întors si pagina celei de a doua zile a „Vacantelor muzicale la Piatra Neamt“ si ne pregãtim sã le întoarcem si pe celelalte, cu aceeasi asteptare si bucurie dintotdeauna.

Articol afisat de 1850 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective