Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Unic în România: drumul de fier din Cheile Sugãului

• alpinistul Ticu Lãcãtusu si compania HeidelbergCement au colaborat la un inedit proiect • este vorba despre Via Ferrata Astragalus, un traseu de aventurã si recreere prin Cheile Sugãului Munticelu • „Prin acest obiectiv muntele nu va apartine numai alpinistilor profesionisti, ci si publicului larg“, a declarat Ticu Lãcãtusu •

Cunoscutul alpinist Ticu Lãcãtusu a inaugurat zilele trecute, la sediul Clubului Montan Român, unul situat în inima Rezervatiei Naturale Cheile Sugãului - Munticelu, în prezenta unor oficialitãti judetene si locale, dar si a unui numãr mare de reprezentanti ai presei, ceea ce numeste Via Ferrata Astragalus. La eveniment au fost prezenti si reprezentantii companiei HeidelbergCement, avîndu-l în frunte pe Bogdan Arnãutu, firmã ce a avut calitatea de partener - finantator în realizarea investitiei de 20.000 euro. Instalatia este o noutate absolutã pentru România - o activitate de aventurã si recreere în naturã, la mijlocul dintre escaladã si drumetie montanã, accesibilã publicului larg. Traseul este primul proiect de acest gen din România realizat conform standardelor occidentale, dupã modelul celor din Austria si Germania. Denumirea provine din limba italianã si înseamnã „drum de fier“. „Inaugurãm acest obiectiv, Via Ferrata Astragalus, ce va deveni o atractie turisticã în aceastã arie protejatã, dar care nu va fi afectatã prin prezenta turistilor. Ne-am asumat acest risc printr-un studiu anticipat si vã spun cu certitudine ca mediul nu va avea de suferit, ba dimpotrivã. Prin acest obiectiv muntele nu va apartine numai alpinistilor profesionisti, ci si publicului larg. Am hotãrît sã realizãm acest proiect din cel putin trei motive. Unul turistic, pentru publicul larg, al doilea pentru a putea ca noi si alti specialisti în cercetarea naturii sã ajungem pe vîrful turnului situat în arealul nostru, pentru a executa direct, la fata locului, studii de cercetare stiintificã privind flora si fauna si alte chestiuni tinînd de comportamentul naturii, iar în al treilea rînd pentru educatia copiilor si tineretului privind ocrotirea naturii, deci dintr-un motiv didactic. Diferenta dintre un traseu de via ferrata si un parc de aventurã este cã aici ne aflãm în mijlocul naturii sãlbatice si nu oriunde, ci într-o zonã spectaculoasã, Cheile Sugãului - Munticelu, un sit Natura 2000“, a declarat Ticu Lãcãtusu, initiatorul proiectului si presedinte al Clubului Montan Român, custodele Rezervatiei Naturale Cheile Sugãului - Munticelu. Referitor la denumirea obiectivului, termenul de astragalus este numele unei plante care creste numai în acest loc si despre care s-a considerat cã meritã sã fie semnalatã în definirea acestui traseu.

Traseu accesibil tuturor, dar trebuie echipament

Cît priveste caracteristicele obiectivului inaugurat, lungimea totalã a traseului de via ferrata este de 600 de metri, dus-întors, incluzînd aproximativ de 400 m de sectiune de micã dificultate si o sectiune de 200 mi de dificultate medie. Peretele de stîncã are o înãltime de circa 170 m, cu plecare de la cota 730 si sosire în punctul culminant, cota 900. Proiectul a presupus o muncã deloc usoarã, amenajîndu-se 5 trasee de cãtãrare pe pereti de stîncã. Pe toatã lungimea traseului este un cablu de otel zincat fixat în roca muntelui, de care se prind sistemele de sigurantã, în unele portiuni existînd trepte metalice pentru o ascensiune mai usoarã. Pentru parcurgerea traseului de via ferrata este necesarã utilizarea unui echipament obligatoriu, însã tehnica de parcurs este simplã, asemãnãtoare celei din parcurile de aventurã. Pe lîngã kit-ul obligatoriu, ce include un ham si o cascã si care se închiriazã de la fata locului, vizitatorii trebuie sã poarte o încãltãminte corespunzãtoare, adaptatã conditiilor de munte si meteorologice. Pentru a putea parcurge traseul nu este nevoie de o conditie fizicã specialã, iar în conditii normale, toatã lumea îl poate parcurge. Accesul cãtre traseu este usor accesibil publicului, acesta fiind situat la 18 km de fabrica de ciment HeidelbergCement de la Tasca, pe drumul spre Lacul Rosu, vizavi de cariera de calcar din Bicaz Chei. Intrarea se face chiar din drumul national (DN 12C), iar baza de plecare este cabana Ecolog, unde e si sediul administrativ al ariei protejate. Traseul va fi deschis tot timpul anului, exceptînd iarna, iar parcurgerea lui costã circa 10 lei/persoanã, dacã se închiriazã echipamentul special de urcare. Investitia Via Ferrata Astragalus este un element de infrastructurã care este integrat într-un proiect mai complex - Management Conservativ pentru o minune a naturii, o activitate finantatã de Uniunea Europeanã. Clubul Montan Român si HeidelbergCement România au încheiat un parteneriat la finalul anului 2015 pentru constructia acestui traseu de via ferrata în interiorul rezervatiei amintite.

Proiect de educatie ecologicã si conservare a biodiversitãtii

Finantarea proiectului de cãtre HeidelbergCement a tinut de responsabilitatea socialã a firmei acolo unde are unitãti de productie. „Parteneriatul reflectã interesul companiei pentru dezvoltarea comunitãtilor prin promovarea zonelor turistice de interes public, protejarea biodiversitãtii locale, prin actiuni de educatie ecologicã si promovare a activitãtilor outdoor de sporturi montane“, a afirmat Florian Aldea, presedinte-director general al HeidelbergCement România. Trecînd la locul de situare a via ferrata, aceasta si-a aflat locul prin decizia pertinentã a initiatorului Ticu Lãcãtusu, în Rezervatia Cheile Sugãului - Munticelu, un adevãrat muzeu natural în aer liber, în vecinãtatea Parcului National Cheile Bicazului - Hãsmas, ce se individualizeazã printr-un peisaj montan unic si un patrimoniu natural exceptional, pe o suprafatã relativ micã (90 ha, conform Legii 5/2000, în realitate circa 300ha, dupã ultimele cartãri, incluzînd zonele tampon). „Caracteristica rezervatiei este datã de densitatea si varietatea speciilor vegetale si animale de interes comunitar si national, respectiv rare, foarte rare si endemice, fenomen favorizat atît de pozitionarea bio-geograficã, cît si de conditiile locale, relief, climã, sol, antropizare scãzutã si reparabilã“, aveam sã aflãm de la gazda actiunii, alpinistul Ticu Lãcãtusu. Activitatea s-a încheiat cu invitarea presei în a strãbate traseul Via Ferrata Astragalus, avîndu-l alãturi pe maestrul escaladãrilor alpine internationale, Ticu Lãcãtusu si pe ceilalti colaboratori ai sãi întru ascensiuni montane.

Articol afisat de 1650 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, F. JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective