Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Baza Hipicã de peste Vale, un Wimbledon al echitatiei

• interviu cu membrii juriului de teren la Cupa TCE 3 Brazi, competitie ecvestrã organizatã în perioada 6-9 iulie la Baza Virgil Bãrbuceanu • presedintele juriului, Mariana Moisei, este singurul arbitru international pentru sãrituri peste obstacole din România • „Dintre bazele cu traditie, din pãcate, cea de la Piatra Neamt este unica rãmasã. Valoarea, caii, se pot compara, dar traditia nu se poate compara“, spune specialista în echitatie •

Rep: Doamna Mariana Moisei, care sînt concluziile dupã cele patru zile de concurs la Cupa TCE 3 Brazi organizate la Baza Hipicã din Piatra Neamt?
Mariana Moisei: În primul rînd, mã bucur cã am avut timp frumos, pentru cã era pãcat de eforturile organizatorilor si de eforturile participantilor; pe ei si transportul, si pregãtirea pentru concurs îi costã, iar dacã plouã foarte mult, noi nu putem sã punem parcursuri la nivelul la care ar trebui, din cauza conditiilor meteo. Trebuie sã tinem seama de acest lucru, si atunci le diminuãm ca valoare. Nici pentru ei nu sînt un motiv de pregãtire, deoarece competitiile reprezintã în acelasi timp si un moment în care caii se pregãtesc, se verificã, s.a.m.d. Chiar am avut noroc: cu o zi - douã înainte a plouat, terenul a fost foarte bun. Pare cã e mai simplu cã suprafata e de iarbã, e naturalã, dar nu-i asa, pentru cã terenul se tunde, se udã... cînd e prea moale terenul caii alunecã. Dacã este prea tare, trebui sã-l uzi si trebuie sã o faci ca lumea, cã dacã-l uzi numai pe de-asupra, caii alunecã...Vedeti, concursul de la Aachen, din Germania, pe iarbã, se mentine de zeci de ani pentru cã existã o traditie. La terenurile de iarbã e mult mai greu, si din punct de vedere financiar, si al eforturilor de a le întretine la nivelul la care se cere. De aceea mã bucur cã am avut noroc de timp frumos, chiar ploile de dinainte ne-au avantajat cumva si la concursuri au putut sã vinã si spectatori. A fost bine si pentru organizatori si pentru sponsori si pentru noi, pentru partea tehnicã, deoarece am putut sã ne facem treaba asa cum trebuia, fãrã sã facem compromisuri legate de starea meteo.

Rep: Care este locul Bazei Hipice din Piatra Neamt în comparatie cu celelalte din regiune si chiar din tarã?
M. Moisei: În ultimul timp au apãrut destul de multe baze moderne cu teren textil si amplasate poate în zone mai apropiate de orase mari, în apropierea Bucurestiului, în apropiere de Brasov...Dintre bazele cu traditie, din pãcate, cea de la Piatra este unica rãmasã. Asa cum spuneam la o sedintã tehnicã recentã, valoarea, caii, se pot compara, dar traditia nu se poate compara. Cînd vorbesti de o bazã de traditie, de 30 de ani, de teren de iarbã, asa cum se alerga atunci si cum se mai aleargã si acum în marile concursuri, este ceva special. Sînt alte baze noi, sigur cã evolueazã solicitãrile, dar ceea ce se poate si aici s-a înnoit: garnitura de obstacole e nouã, dupã noile standarde, deci lucrurile astea s-au modernizat.

Rep: Sînt si alte avantaje oferite de baza hipicã de la Piatra Neamt?
M. Moisei: Sigur, clima de aici ne avantajeazã; gînditi-vã cã în perioada asta, oriunde în Bãrãgan, sau zonele Bucuresti, Lugoj, Timisoara, Sânnicolau Mare, Herneacova, unde sînt baze, temperatura este mult mai ridicatã. Caii agreazã în general temperaturi mai moderate, cam la 10 grade, sã zic. Bine, n-om avea 10 grade, ci 20, dar nu 40 de grade. Probele sînt de dimineata pînã seara, nu se pot programa dimineata la prima orã, sau numai seara. Noi în general proba mai grea am lãsat-o ultima, la ora 18.00, cînd a fost mai rãcoare, dar ai probe de dimineata pînã seara, nu poti sã le desfãsori toate la 6 seara, nu se poate. Vedeti, aici si vara cînd e foarte cald, nu-i acel cald din Bãrãgan, aerul e mai umed, mãcar peste noapte se rãcoreste, caii dorm mai linistiti s.a.m.d. Deci baza din Piatra Neamt are niste avantaje.

Rep: Sînt si dezavantaje?
M. Moisei: Peste tot sînt si plusuri si minusuri. Baza de aici este mai micã decît ceea ce se practicã acum, ca suprafatã mã refer. Dar ce sã facem, ne ducem peste Bistrita, ne urcãm pe dealuri? Asta este, e bine cã s-a organizat competitia, e bine cã n-au pierdut nimic din ea. Atît cît este, e foarte bine, dacã se mai pierdea sã zic o bucatã, era foarte greu. Pentru cã în afarã de ceea ce se vede, grajduri, cãi de concurs, cai, etc, mai este si o zonã administrativã. Cunosc situatia si problemele juridice în amãnunt si de asta spun. Este o bazã mai micã decît unele noi fãcute, mai cochetã, mai compactatã, dar are avantajul cã uite, prietenii mei vin pe jos din oras, din Piatra Neamt, pînã aici si se plimbã. Or' bazele din Bucuresti care sînt, sînt în afara orasului, vin cu masina, cu autocarul, cînd ai timp, pentru copii, sã-i trimiti la un sport.

Rep: Care este situatia actualã a celorlalte baze de traditie din tarã?
M. Moisiei: Vã spun repede, fãrã sã clipesc, o listã de baze care au fost top class si între timp au fost rase: Craiova, Iasi, Lugoj, Mangalia, Piccadilly Tîncãbesti, Corbeanca, Hermes Slobozia - bazã unde s-a tinut Balcaniada, Ploiesti. Au fost baze vechi si toate s-au desfiintat.
S-a fãcut o bazã mare, nouã, modernã, la Adunatii Copãceni, tot lîngã Bucuresti. A functionat doi ani, au fost concursuri, acum gata, s-a închis. Au apãrut alte baze noi, dar nu au traditia. În apropierea Bucurestiului este tot o bazã micã, nouã, cu teren textil, dar ce sã faci acolo? Cã aici cît de cît iarba mai creste si o uzi, e altfel acolo, în Bãrãgan, cît s-o faci sã creascã?

Remus Haralambie (arbitru membru în juriul de teren): O bazã ca aceasta de la Piatra Neamt, pãstrînd proportiile, este un Wimbledon al echitatiei. Nu esti jucãtor de tenis dacã nu ai jucat Wimbledon-ul, asa si aici. Acestea terenuri pe iarbã sînt foarte cãutate chiar si prietenii din afarã se îndreaptã cu pasi repezi spre refacerea bazelor în aer liber si spre un astfel de gazon, ceea ce este extraordinar. E bine sã rãmînã.

MM: Iar aici e altceva: natura calului e legatã de iarbã, de copaci, de pãdure, de naturã, nu de nisip si de textil.

Rep: Domnule Lucian Aprofirei, ati fost director la concurs la ambele competitii ecvestre din Baza Hipicã. Cum ati caracteriza cele douã întreceri si comportarea sportivilor de la CS Ecvestru Piatra Neamt?
L. Aprofirei: Per ansamblu, apropos de traditie, cred cã aici competitia se mentine la cel mai înalt nivel, ca numãr de participanti si ca valoare, atît din partea sportivilor, cît si a cailor, conditii tehnice oferite si rezultate pe mãsurã. Dupã o lungã perioadã de pauzã, am reusit sã introducem si noi sportivi de la clubul nostru. Anul trecut au fost doi, anul acesta au fost 5 sportivi de la CS Ecvestru Piatra Neamt în concurs si cu rezultate meritorii, adicã sînt per total în cele douã competitii - Cupa Municipiului si Cupa TCE 3 Brazi 6-7 locuri I, 5-6 locuri II, 3 clasãri pe locul IV-V, zic eu rezultate promitãtoare. La nivel de copii, de amatori, de debutanti, rezultatele sînt bune, se încheagã un nucleu pe care încercãm sã-l dezvoltãm. Sperãm în cele din urmã sã deblocãm si activitatea de performantã si sã reusim sã participãm în campionatul intern. Altminteri activitãti de initiere, de agrement, sînt în permanentã, dar încercãm sã facem pasi mai mari si în ceea ce priveste cãlãria de performantã.

Articol afisat de 1256 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Florin JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective