Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ex-directorul Apa Serv, iatã ce zice

• „Apa Serv nu poate avea rezultate financiare pozitive dacã este condusã haotic pe baza comenzilor politice“, sustine fostul director Dughir • desi pe pierdere, Apa Serv face plãti în avans? • încã mai asteptãm rãspunsurile de la conducerea companiei • la Roman, primarul Lucian Micu acuzã cã Apa Serv nu-si face treaba cum trebuie •

Situatia de la Compania Judeteanã Apa Serv, despre care se spune cã a ajuns într-un timp relativ scurt de la profit la pierderi, în loc sã fie clarificatã, se complicã. Un motiv este si întîrzierea cu care actuala conducere a societãtii rãspunde unor solicitãri de informatii fãcute în baza legii. Oricum, pînã cînd actualii sefi ai Apa Serv vor catadicsi sã rãspundã, am adresat aceleasi întrebãri fostului director Ionut Dughir (foto), în încercarea de a afla totusi cum e posibil si care sînt cauzele pentru care într-un interval scurt s-a ajuns de la profit la pierderi si dacã balanta negativã ar putea afecta accesarea unor viitoare fonduri europene. Si mai interesant, Dughir a confirmat ceea ce apãruse anterior ca informatie pe surse si anume cã ar fi fost fãcutã o platã în avans cãtre o firmã de consultantã, în conditiile în care se înregistrau aceste pierderi. ÃŽn consecintã, sînt unii, nu putini, care se întreabã dacã banii respectivi nu puteau fi folositi pentru a finaliza proiecte deja începute. „Probabil dupã gîndirea unor semidocti din conducerea actualã, de vinã pentru pierderi e «greaua mostenire» lãsatã de vechea conducere, adicã profit de 1.854.499 lei si un sold de 22.798.056 la sfîrsitul lui 2016, respectiv un sold de 23.539.891 lei la 12.03.2017. De fapt, compania Apa Serv nu poate avea rezultate financiare pozitive dacã este condusã haotic pe baza comenzilor politice. Probabil cã anul financiar 2017 va fi încheiat pe minus, iar riscul de a nu obtine fondurile europene este major. Avansul cãtre firma de consultantã de 1,2 milioane lei trebuia folosit pentru încheierea POS Mediu. Nu era cazul plãtii avansului înaintea semnãrii contractului de finantare europeanã pentru consultantã. A fost în interesul cuiva anume, iar cel mai priceput la «tumbe» le-a executat fãrã sã ia în calcul interesul companiei. Cît priveste situatia mea, sînt patru procese în derulare si nu stiu ce voi face dupã cîstigarea lor. Acum lucrez la RAJA Constanta, cel mai mare operator de apã-canal din tarã, pe care îl respect, unde criteriul de selectie este performanta nu obedienta fatã de «conducatorul iubit». Am sã analizez la vremea respectivã. Vom vedea în ce situatie e compania mai ales cã stiu ce înseamnã repararea unei situatii dezastruoase în implementarea fondurilor europene ISPA cum a fost cea lãsatã de Pãcalã în 2008 cînd am venit în Apa Serv (fapt uitat de multi din actorii politici de azi)“, a rãspuns Ionut Dughir întrebãrilor adresate de Monitorul de Neamt si Roman. Rãspunsul acestuia, unul extrem de tãios, ridicã alte mari semne de întrebare privind deciziile majore luate la nivelul conducerii Apa Serv. ÃŽn principal legate de achitarea în avans a acelei sume deloc neglijabile de peste 1 milion de lei. Prin urmare, adresãm public pe aceastã cale o serie de noi întrebãri conducerii Apa Serv:
1. Care este situatia accesãrii fondurilor europene POIM (Programul Operational Infrastructurã Mare)?
2. Care este situatia contractului semnat cu firma de consultantã? Cine a decis achitarea avansului din banii companiei? De ce s-a acceptat plata avansului la Tahal în loc sã se finalizeze POS-ul (Programul Operational Sectorial)?
3. Cînd va fi înaintatã spre aprobare cererea de finantare pentru POIM?
Rãspunsurile, desi ne-am obisnuit sã fie eludate legea si interesul public, ar trebui sã parvinã cît mai rapid. Si poate sînt si alte institutii care ar putea sã devinã interesate de clarificarea unei situatii cel putin ciudate: o firmã pe bani publici care înregistreazã pierderi decide sã plãteascã un avans la un contract de consultantã înaintea semnãrii contractului de finantare europeanã pentru consultantã, dupã cum sustine fostul director al Apa Serv. E de vãzut dacã în acest caz în discutie se pune doar oportunitatea acestei plãti. Despre ce a scris presa din toatã România despre Tahal, dar si despre „mutãri de personal“ la respectiva firmã, cu un nume binecunoscut în peisajul din Neamt, gravitînd de multi ani în jurul banilor din proiectele derulate de Apa Serv, vom publica mai multe dupã finalizarea unei documentãri aflate în derulare. Se vorbeste chiar de o demisie determinatã de dorinta de a nu „da cu subsemnatul“ mai tîrziu. Pînã atunci asteptãm cu interes, dar si cu din ce în ce mai putinã rãbdare, rãspunsurile conducerii Apa Serv. Care nu e pe mosia proprie, ci pe bani publici. Nu putini.

Dispecerat Apa Serv trebuie si la Roman

Cantitãtile însemnate de precipitatii care au cãzut în Roman la finele sãptãmînii trecute si proasta gestionare de cãtre compania de apã a retelelor de canalizare au condus la inundarea mai multor demisoluri din vilele 1 si 2 din Bulevardul Republicii nr. 37, în locuintele mai multor romascani refulînd apa menajerã. Cu acest prilej a reapãrut necesitatea reînfiintãrii unui dispecerat al Apa Serv în oras. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã a intervenit în noaptea de 2/3 septembrie pentru a ajuta cetãtenii, însã responsabilii de la compania judeteanã nu au oferit nici un sprijin, motivînd faptul cã nu au echipe de interventie pe timp de noapte. ÃŽn aceste conditii, primarul Lucian Micu va purta o discutie cu directorul Apa Serv, pentru reînfiintarea dispeceratului si asigurarea, în regim de consemn la domiciliu, a unei echipe de interventii si pe timp de noapte. „Am discutat cu mai multi cetãteni si mi-au reclamat faptul cã nu pot comunica cu angajatii de la dispeceratul de la Piatra Neamt, în sensul cã problemele lor nu sînt rezolvate, sau nu se intervine cu prioritate la apelurile venite din Roman. ÃŽnteleg preocuparea managerilor companiei de a scãdea costurile, dar consider cã reînfiintarea dispeceratului este obligatorie. ÃŽn acelasi timp, lipsa unei echipe de interventii pe timp de noapte mi se pare o gresealã de management, avariile netinînd cont de orã. Nu putem sã-i lãsãm pe oameni cu dejectiile peste noapte în casã! La primãrie existã o echipã care, la orice orã din zi sau noapte, intervine în caz de nevoie. Asa s-a întîmplat si de aceastã datã, dar între Primãrie si Apa Serv trebuie sã existe o colaborare si nu sã facem noi treaba pentru serviciile pe care ei le factureazã. Am încredere cã voi gãsi întelegere la conducerea Apa Serv, pentru ca romascanii sã fie tratati cu acelasi respect ca ceilalti locuitori ai judetului“, a precizat primarul Lucian Micu.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C, FILIP, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective