Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Teroristul nemtean, „carierã“ de groazã

• romascanul Cristian Bîrzu a fost arestat preventiv sub acuzatii dintre cele mai grave: acte de teorism, trafic de migranti, fals în înscrisuri oficiale • individul are un cazier înfricosãtor cu tentativã de omor, trafic de persoane si proxenetism • în timpul detentiei, s-a convertit la islamism • „ÃŽn ziua de azi, unii devin musulmani pentru cã e «cool». Faptele lui nu au nici o legãturã cu Islamul“, spune liderul comunitãtii de musulmani din zona Roman •

Cristian Bîrzu, romascanul în vîrstã de 40 de ani, sãltat în urma unei spectaculoase actiuni a fortelor speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT Iasi, a fost arestat preventiv în cursul serii de miercuri, 13 septembrie. Acuzatiile care i se aduc sînt din cele mai grave: acte de terorism, initiere si constituire a unui grup infractional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formã continuatã si trafic de migranti. Alãturi de Bîrzu au ajuns dupã gratii si complicii vasluieni Gabriel Pintilie, Cristian Astefãnoaei si Constantin Mandache, ei fiind inculpati pentru constituire a unui grup infractional organizat si fals material în înscrisuri oficiale, în formã continuatã. Fortele de ordine au reusit sã destructureze în acest fel o organizatie care intentiona punerea în scenã a unor atentate cu bombã împotriva trupelor speciale ale MAI si care, între timp, se ocupa de procurarea de documente românesti false pentru cetãteni strãini, de religie islamicã. ÃŽn prezent, anchetatorii trebuie sã desluseascã dacã acest Cristian Bîrzu era terorist prin convingere, autointitulîndu-se convertit la Islam, sau era acelasi borfas arhicunoscut politistilor si procurorilor pentru fapte grave, încã de pe vremea cînd avea vreo 20 de ani. Daniel Cîniparu, presedinte al Asociatiei Românilor Convertiti la Islam, care are si o moschee în satul Rediu din comuna Bâra, a zîmbit auzind despre acest individ si presupusele sale convingeri religioase. „Am aflat din mass-media despre acest caz si acest individ din Roman. Spun oficial cã nu este membru al asociatiei noastre, nu a fost si nici nu l-am cunoscut vreodatã. Opinia mea este cã bãrbatul în cauzã nu are niciun fel de legãturã cu Islamul. Tipul avea la activ multe fapte grave, înainte de a ajunge în închisoarea din Germania, unde chipurile s-ar fi convertit. ÃŽn ziua de azi, unii devin musulmani pentru cã e «cool», desi în cazul lui este posibil sã se fi declarat de aceastã religie în închisoare, pentru a intra într-un grup de musulmani, pentru a obtine protectie. Mã bucur cã organele statului agatã astfel de personaje si este pãcat cã se aruncã o umbrã de îndoialã asupra comunitãtii noastre. La noi, oricine se poate autodeclara musulman, dacã este supus al lui Dumnezeu si recunoaste ultima carte trimisã, Coranul si pe ultimul profet, Mahomed. ÃŽn cartea sfîntã se spune cã o sã venim la judecatã cu faptele, nu cu povestile inventate. El poate spune ce vrea, dar faptele lui nu au nici o legãturã cu Islamul“, a declarat Daniel Cîniparu.

Borfas de tînãr

Cristian Bîrzu, un romascan cunoscut de multi ani ca un individ „periculos“ si-a creat în municipiu un renume care i-a fãcut pe multi sã se fereascã din calea lui. Acesta are la activ mai multi ani de condamnare decît vîrsta sa, începînd de tînãr cu fãrãdelegile si ajungînd, la un moment dat, sã fie considerat drept unul dintre oamenii de încredere al temutului interlop Ioan Clãmparu. ÃŽn decurs de douã decenii a strîns condamnãri pentru tentative de omor, trafic de persoane si proxenetism, plus alte fapte cu violentã, la care se adaugã, în prezent, cea mai gravã acuzatie, de terorism. Romascanul a intrat astfel într-o companie „selectã“, alãturi de Omar Hayssam, bãnãteanul care voia sã arunce o masinã în aer în Timisoara si maghiarii care plãnuiau atentate în Tinutul Secuiesc. Acesta a fãcut puscãrie atît în tarã, cît si în Germania. Una dintre faptele lui celebre dateazã de cînd avea 19 ani, adicã în 1996. Atunci, împreunã cu o altã persoanã, a atacat un bãtrîn, la acea vreme de 67 de ani. Prin violentã si sub amenintarea unui cutit i-au sustras bunuri în valoare de zeci de mii de mãrci germane. Bîrzu, zis „Leahu“, împreunã cu un alt român au pãtruns în casa unui german. Acesta iesise din locuintã, timp în care au intrat cei doi români. Imediat ce victima s-a întors, a fost atacatã cu un briceag. Au legat victima de mîini si de picioare cu cordoane de la halate de baie, dar au renuntat la cãlus deoarece neamtul a afirmat cã este bolnav de inimã. Au cerut bani si bijuterii, iar în timp ce celãlat a trecut la cãutãri, Bîrzu a tinut cutitul la gîtul victimei. Au dat de un portofel cu 1.400 de mãrci si de un card, iar sub amenintarea armei au obtinut codul PIN. Dupã ce au lovit bãtrînul cu pumnii în fatã, au obtinut informatii si despre alte valori. Si-au tras mãnusi pe mîini si într-un geamantan au înghesuit ochelari cu rame valoroase, de 3.000 de mãrci, un inel cu monturã de smarald si briliante de 6.500 mãrci, un alt inel cu 4 briliante estimat la circa 2.500 de mãrci, alte podoabe cu safir de 1.900 de mãrci. Au mai luat o brichetã de marcã de circa 850 de mãrci, bijuterii, o monedã veche cu imaginea tarinei Ecaterina cea Mare, de 2.000 de mãrci, lãntisoare, 10 sacouri si toti pantalonii din dulap si nu s-au dat în lãturi nici de la lenjeria de corp. Parte din bunuri nu au fost estimate, dar pentru cele pentru care s-a stabilit valoarea, paguba este de circa 24.000 de mãrci germane. Nu a fost omisã nici aparatura electronicã, pe care fãptuitorii au smuls-o de la locul ei, dar nu au mai luat-o deoarece nu aveau cu ce sã o transporte. Greseala lui Bîrzu a fost cã a lãsat la locul faptei un pachet de tigãri si un pix. Victima a reusit sã se dezlege abia dupã 7 ore si a ajuns la un vecin, de unde a anuntat autoritãtile. Bãtrînul care urma sã fie supus unei operatii pe cord dupã cîteva zile, a suferit un soc si a ajuns la spital cu un hematom la ochiul drept, plus o tãieturã pe partea stîngã a gîtului.

Proxenet periculos

Cristian Bîrzu a mai fost condamnat de Tribunalul Neamt la 7 ani de închisoare pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vãtãmare corporalã, complicitate la tîlhãrie si viol. Tot atunci a fost obligat la plata a 8.500 de euro cu titlu de daune si s-au dispus confiscãri de 8.900 de euro si 350 de lei. Conform actului de inculpare emis de procurorii DIICOT, faptele au avut loc în 2005, fiind identificate 8 pãrti vãtãmate, 5 dintre acestea fiind minore. Metoda de racolare era una atipicã, adicã Bîrzu îsi punea la bãtaie sarmul personal, cu promisiuni de prietenie si chiar cãsãtorie. Apoi, prin violentã le-a obligat sã întretinã relatii sexuale contracost. Victimele au fost în special din zona Roman. Fetele trebuiau sã meargã acasã la clienti, ori la moteluri din zonã. Cele mai cãutate dintre ele au fost trimise sã exerseze si în alte localitãti din tarã, în special în localuri sau cluburi de noapte din Cluj Napoca. Acolo, aveau sarcina sã racoleze clienti dispusi la partide de sex, pentru care tarifele impuse de învinuit erau de 100 de euro pe orã. Toti banii au intrat în buzunarul lui Bîrzu, care i-a pretins uneia din victime si cei 4.000 de euro încasati pentru prestatia de la un club. Parte dintre ele au fost exploatate sexual în Spania, iar altele au fost vîndute unor bãrbati interesati de cîstiguri rapide. De precizat cã la momentul respectiv existau speculatii cã Bîrzu ar fi fost ajutat de cãtre lucrãtori ai Politiei Roman sã dea de urma victimelor sale fugare, pe una dintre acestea gãsind-o în zona Vrancea, la un club, unde a înjunghiat-o, rãnind si alte persoane.
O altã faptã gravã a acestuia s-a petrecut acum patru ani în Roman, cînd bãrbatul a înjunghiat în gît un tînãr, în apartamentul cãruia fusese gãzduitã o „prietenã“ a sa. Lama a trecut la cîtiva milimetri de vase importante de sînge iar viata victimei a fost pusã în pericol, conturîndu-se o nouã acuzatie de tentativã de omor. Agresorul ar fi declarat cã a lovit cu cheile de la masinã, pe care le avea în mînã, însã acest aspect a fost infirmat. Individul, care va înfunda ani grei la puscãrie, a fost sãltat în plinã stradã, marti, 12 septembrie. „Era cam în jurul orei 12, cînd s-a produs agitatie în zona portii de intrare în Spitalul Municipal de Urgentã Roman. Un ins blond, atletic, a fost încoltit de cagulatii de la Jandarmerie. N-as putea spune dacã erau cei de la Gruparea Mobilã Bacãu sau chiar de la Brigada de Interventii Rapide a Jandarmeriei Române. Cert este cã individul respectiv avea în mînã o sacosã, de care a vrut sã scape. A aruncat-o si atunci s-a vãzut cã avea în ea foarte multi bani si documente. A fost sãltat imediat si apoi luat de cãtre fortele de ordine prezente la fata locului“, a relatat un martor al întregii scene.

Articol afisat de 1192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU; G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective