Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dezvãluiri bombã: legãturi periculoase? Cînd deschideti Piata?

• o firmã din Bucuresti a depus contestatie la licitatia pentru administrarea Pietei Centrale • motivul îl reprezintã redeventa ofertatã de Urban • deschiderea pietei poate fi amînatã peste un an • „Asa nu se mai poate“, a declarat primarul Dragos Chitic • acesta spune cã va convoca sedinte de CL în fiecare sãptãmînã pentru a deschide obiectivul • pierderile financiare ar putea fi enorme • existã o legãturã între seful CJ, Ionel Arsene si patroana firmei care contestã? •

Piata Centralã din Piatra Neamt ar putea rãmîne închisã încã un an, sau chiar mai mult din acest moment. Motivul? O contestatie depusã de o firmã din Bucuresti, Ralco Team, care a participat la licitatia pentru stabilirea administratorului. Motivul contestatiei îl reprezintã tocmai valoarea redeventei oferitã de Urban: 68,8% din încasãri, redeventã consideratã prea mare, din informatiile obtinute. Din acest moment, lucrurile se complicã destul de mult si nimeni dintre specialistii cu care am discutat nu a putut sã spunã un termen realist dupã care ar putea fi deschis obiectivul atît de necesar pietrenilor. Pentru cã intervin prea multe variabile în joc. În primã fazã, contestatia va fi analizatã de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care va da un prim verdict. Dacã va admite contestatia, va fi reluatã licitatia si rãmîne de vãzut dacã Urban nu va ataca solutia în instantã. Dacã CNSC va respinge contestatia, atunci e de asteptat ca firma din Bucuresti sã meargã în instantã. Dacã se ajunge în justitie, sînt voci care spun cã pînã la o sentintã definitivã ar putea trece mai bine de un an. Asadar, din datele existente în acest moment - sigur pot sã aparã modificãri majore, inclusiv firma din Bucuresti poate renunta la contestatia depusã pe ultima sutã de metri - intervalul de timp estimat pînã la o eventualã deschidere a pietei este între cel putin trei, patru luni si peste un an, un an jumãtate. Ceea ce este inadmisibil, dar si producãtor de pagube financiare evidente pentru pietreni.

„Sînt sapte luni de cînd vã opuneti în mod constant acestei deschideri, fãrã argumente logice, iar uneori cu motivatii hilare“

Primarul de Piatra Neamt a formulat deja un punct de vedere extrem de tãios, concretizat sub forma unui comunicat de presã: „Este inadmisibil ca din cauza deciziilor politice iresponsabile ale consilierilor locali de la PSD si ALDE Piata Centralã sã rãmînã închisã chiar si dupã sapte luni de la finalizarea acesteia, fãrã a putea estima astãzi un termen în care se va deschide. Luni, 2 octombrie, dupã-amiazã a fost depusã o notificare la licitatia pentru administrarea obiectivului, ceea ce poate face ca piata sã rãmînã închisã alte cîteva luni, dacã nu chiar ani. Domnilor consilieri PSD si ALDE, constat cu surprindere cã nu vã pasã deloc de acest oras si de oamenii care v-au trimis în Consiliul Local. Sînt sapte luni de zile de cînd vã opuneti în mod constant acestei deschideri, fãrã argumente logice, iar uneori cu motivatii hilare. Manifestati în acest mandat dispret total fatã de oras si fatã de pietreni. A venit frigul si prin deciziile voastre faceti ca pentru a treia iarnã consecutiv activitatea din zona pietei sã se desfãsoare în conditii total improprii atît pentru comercianti, cît si pentru clienti.
Voi convoca în fiecare sãptãmînã cîte o sedintã de Consiliu Local în care vã voi cere sã aprobati deschiderea pietei, sã vã asumati si sã dati explicatii pietrenilor de ce acest obiectiv rãmîne închis. Voi informa institutiile statului competente despre faptul cã nu aprobati deschiderea ei de sapte luni, iar pietrenii nu pot beneficia de o investitie fãcutã din bani publici. Primãria Municipiului Piatra Neamt pierde în fiecare lunã bani la bugetul local, iar clãdirea pietei riscã sã se degradeze si sã trebuiascã cheltuiti alti bani pentru a o putea deschide“.

Bombã financiarã latentã?

Dincolo de dispretul pentru conditiile în care vînd sau cumpãrã pietrenii, dincolo de faptul cã primãria nu încaseazã bani la buget din redeventã sau impozit, Piata Centralã dacã mai stã ceva timp închisã ar putea deveni o bombã financiarã pentru municipalitatea pietreanã. Explicatia e relativ simplã si ar putea fi suficientã sau mãcar o parte a rãspunsului la întrebarea: Cine si de ce vrea sã tinã piata închisã? Un obiectiv de acest gen, dacã nu este administrat si întretinut, se degradeazã. Iar acest proces deja a început din informatiile apãrute în spatiul public. Sigur cã se va spune cã eventualele reparatii vor fi fãcute de constructor pentru cã obiectivul e în garantie. Însã aici ar putea sã aparã niste calcule interesante. Termenul de garantie este de doi ani si curge din 15 martie 2017. Dacã se adeveresc previziunile si litigiul va dura peste un an si jumãtate, iatã cã ar putea fi depãsit termenul de garantie. Chiar dacã piata ar fi deschisã pînã în 15 martie 2019, în termen, constructorul ar putea contesta în instantã executarea de reparatii aducînd ca argument tocmai faptul cã obiectivul nu a fost deschis, si logic nici întretinut, atît de mult timp de la finalizarea si predarea lui. Ar putea spune, mai pe sleau, cã nefiind pornite instalatiile atît timp, nefiind fãcutã ventilatie etc, nu poate fi obligat constructorul sã execute reparatiile pe garantie. Ceea ce va duce cel mai probabil la un alt rãzboi în instantã, care nu stim cum se va finaliza, dar va dura, si în tot acest timp pietrenii riscã sã aibã o piatã nefunctionalã. Dupã cum deja comenteazã gura tîrgului, din ce în ce mai multi pietreni fiind de pãrere cã s-au bãgat aproape 12,5 milioane de lei într-o piatã nouã, dar cînd va fi deschisã va fi de fapt o ruinã în care primãria va trebui sã bage din nou bani. Si nu putini, sumele vehiculate putînd ajunge la sute de mii de euro.

Legãturi primejdioase?

Demersul jurnalistic a presupus obligatoriu si o analizã a firmei din Bucuresti, Ralco Team SRL. Dincolo de informatiile tehnice privind obiectul de activitate, numãrul de angajati, cifra de afaceri, profitul etc., ne-a atras atentia numele actionarului principal: Niculae Raluca. Si din acel moment au început surprizele. Pe pagina de facebook a unei doamne cu numele Raluca Dobre Niculae am gãsit o postare din 2 februarie 2016. ÃŽn care se spune: „Angajãm vînzãtoare. SC Ralco Team SRL prezentã pe piatã de peste 10 ani te doreste în echipa ei...“. Am verificat dacã nu e la mijloc vreo coincidentã, sau vreo confuzie, si am descoperit cã datele de nastere (ziua si luna) ale actionarului principal de la SC Ralco Team si cele ale persoanei ce detine pagina de facebook Raluca Dobre Niculae sînt identice. ÃŽnsã surpriza majorã avea sã aparã cînd am cãutat în lista de prieteni: un nume a sãrit imediat în ochi. Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt. Si fotografii în care Arsene este alãturi de Raluca Dobre Niculae la diverse ocazii. Festive. Asadar, investigatia jurnalisticã a dus la urmãtoarele date: între actionarul majoritar de la firma care a formulat contestatia, Raluca Niculae si o prietenã a presedintelui CJ Neamt, care are pagina de facebook cu numele Raluca Dobre Niculae existã similitudini evidente nu doar în ce priveste numele, dar si data nasterii. Sigur cã întrebarea, la care pot gãsi lesne rãspuns institutiile statului, este: e vorba de una si aceeasi persoanã, sau sînt doar „coincidente“? Dacã nu sînt coincidente, atunci mesajul cãtre toti oamenii politici nu poate fi decît unul: lãsati mãgãriile deoparte si deschideti piata!

N.R: Contactat telefonic pentru un punct de vedere al presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene, purtãtorul de cuvînt al institutiei, Nicoleta Husaru, nu a revenit cu un rãspuns pînã la închiderea editiei.

Articol afisat de 2316 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective