Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Octombrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Piata e la Primãrie! Cînd se deschide?

• compromis politic: piata va fi gestionatã de primãrie • votul a fost unanim • problemele tehnice abia de-acum încep • piata ar putea fi deschisã pînã la începutul lui decembrie, sustine primarul Chitic •

Piata Centralã trece direct la Primãria Piatra Neamt, asa au votat ieri în unanimitate consilierii pietreni. A fost al doilea proiect pe ordinea de zi a sedintei de vineri, 6 octombrie, dupã ce primul, cu trecerea pietei în administrarea temporarã a Urban a picat. Consilierii PSD au fãcut un amendament, iar unii dintre cei prezenti nu i-au înteles rostul pentru cã nu fãcea decît sã repete ce spun reglementãrile legale si sã încerce sã stabileascã niste reguli ce vor fi cuprinse într-un viitor regulament de functionare. Ce va fi la rîndul sãu dezbãtut de alesi. Dar chiar si asa, amendamentul a fost votat în unanimitate, ceea ce s-a întîmplat apoi si cu proiectul de hotãrîre. Din acest moment au început sã fie fãcute calcule, pentru a rãspunde la întrebarea cînd va fi efectiv deschisã piata. Primarul Dragos Chitic, secondat de secretarul municipiului, a avansat ca termen probabil sfîrsitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie. Si au explicat care sînt pasii ce trebuie urmati: trebuie realizat un regulament, cel mai probabil sãptãmîna viitoare, acesta trebuie sã stea o perioadã pe site-ul institutiei, în mod normal 30 de zile, în cazuri exceptionale - si se va face apel la aceastã derogare - 10 zile. Dupã alte douã-trei zile, în care eventualele observatii, modificãri, vor fi realizate, regulamentul trebuie votat într-o sedintã de CL. Pentru a încerca sã preîntîmpine eventuale sicane legate de acest regulament, primarul i-a invitat deja pe consilierii PSD si ALDE la discutii ce sã aibã loc înainte de vot, astfel încît regulamentul sã treacã fãrã probleme din prima. Chiar si asa, rãmîne de vãzut dacã nu vor fi încercãri de tãrãgãnare, asa cum consilierii au mai avut cînd a fost vorba de caietul de sarcini pentru licitatia privind administrarea pietei, de exemplu. În paralel, trebuie efectuate toate demersurile pentru constituirea compartimentului special din primãrie care se va ocupa de piatã. Cu detasãri sau angajãri de personal, asadar modificarea organigramei, cu rectificare de buget pentru salarii, etc, asadar cel putin încã o sedintã, cel mai probabil. La aceasta se adaugã obtinerea avizelor necesare si demararea procedurii de ocupare a spatiilor din piatã, prin organizarea de licitatii. Primarul a dat asigurãri cã angajatii primãriei vor face tot posibilul pentru ca toate aceste proceduri sã se deruleze cît de rapid permit termenele legale si a mai spus cã ia în considerare chiar deschiderea obiectivului în douã etape: în prima hala de legume-fructe, în cea de a doua restul spatiilor comerciale.

Probleme tehnice

O analizã obiectivã si fãrã patimã politicã a situatiei duce la identificarea unor probleme tehnice ce ar putea sã aparã. Si care pornesc în principal de la faptul cã nimeni nu poate sti în acest moment cît va fi piata în administrarea directã a primãriei. Reamintim cã licitatia pentru desemnarea administratorului a fost contestatã, în sensul cã a fost trimisã o notificare în acest sens la comisia de licitatie. Aceasta a rãspuns cã totul a fost legal, dar firma care a contestat poate merge mai departe, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Dacã nu, ceea ce e destul de putin probabil, atunci Urban ar deveni noul administrator, iar hotãrîrea de ieri ar rãmîne fãrã obiect. Dacã se merge la CNSC, atunci lucrurile se complicã, indiferent de rezultat putînd exista actiuni în instante despre care nimeni nu poate spune cît vor dura. Concluzia este cã în acest moment sau în cel în care se va ajunge la angajarea personalului, sau la licitatiile pentru spatii, nimeni nu va putea spune pe ce perioadã se vor încheia aceste contracte. Dacã în cazul relatiilor de muncã, se poate apela la detasãri pe o perioadã determinatã dintre angajatii primãriei sau, cel mai probabil, dintre cei de la Urban, cînd vine vorba de contractele de închiriere pentru spatiile comerciale lucrurile se complicã. Unii comercianti vor dori cu sigurantã sã stie pe ce perioadã li se garanteazã accesul în piatã, ca sã-si facã niste calcule financiare minime apropos de investitii, tarife etc. Cum cel mai probabil nimeni nu va putea sã le dea un rãspuns clar, sau sã le ofere garantii, e posibil sã aparã probleme. Sperãm însã cã acestea vor fi depãsite.

PSD-ALDE, spuza si turta

Consilierii PSD si ALDE au reactionat rapid dupã sedinta de ieri, încercînd sã tragã, stîngaci am spune noi, spuza pe propria turtã. „PSD si ALDE Piatra Neamt anuntã cetãtenii din municipiul Piatra Neamt cã în sedinta de astãzi, Consiliul Local Piatra Neamt a votat pentru punerea în aplicare a propunerii fãcutã de grupul PSD ALDE, aceea ca Piata Centralã Agroalimentarã Sf. Gheorghe sã fie administratã direct de Primãria Piatra Neamt pînã la definitivarea procedurilor de atribuire prin licitatie publicã. Din acest moment primarul si institutia pe care o conduce trebuie sã organizeze toate activitãtile care sã ducã la îndeplinire hotãrîrea Consiliului Local. ÃŽncã o datã PSD si ALDE au demonstrat identificarea solutiei optime de deblocare a unei situatii inacceptabile creatã de primarul Dragos Chitic. Reamintim cã aceastã propunere a fost fãcutã de grupul consilierilor locali PSD si ALDE cu multe luni în urmã“, se aratã în comunicatul ajuns la redactie. Un mic comentariu trebuie fãcut din nou: dacã si-ar fi dorit sã treacã piata cu multe luni în urmã la primãrie, cei de la PSD si ALDE puteau initia un proiect de hotãrîre în acest sens. Or', din cîte stim noi, o astfel de initiativã nu a existat înregistratã. Asa cã.. Iar pentru corectã informare trebuie spus cã varianta preluãrii directe a pietei de cãtre primãrie a fost mai mult vehiculatã în presã, constituind chiar subiectul unei întrebãri adresate primarului într-o conferintã care a avut loc cu mai multe luni în urmã.

Sah la primar

Cei de la PSD si ALDE, dacã judecãm doar politic, asa cum se pare cã o fac ambele tabere, au obtinut o victorie. Votul de ieri, amendamentul fiind la fel de neinspirat ca de obicei, reprezintã o primã dovadã de iscusintã politicã. În sensul cã au mutat tot greul acestui scandal în ograda primarului. Dacã nu se miscã rapid, Dragos Chitic va deconta toate nemultumirile celor care vor dori piata cît mai rapid deschisã. Dacã vor fi probleme la închirierea spatiilor si comercianti nemultumiti din motivele descrise anterior, minusul de imagine se va trece tot în dreptul primarului. Sigur cã unii se pot întreba de ce au asteptat atîtea luni cei de la PSD si ALDE sã vinã cu propunerea, nu doar declarativ, de a trece direct piata la primãrie si de ce ministrul PSD al dezvoltãrii a tinut atît timp la sertar un simplu protocol? Unii ar putea sã-si rãspundã la aceste întrebãri punînd în balantã recentele informatii apãrute public cum cã între firma din Bucuresti care s-a înscris la licitatie si Ionel Arsene, seful PSD si al Consiliului Judetean, sau membrii familiei sale, ar exista niste legãturi nu doar de prietenie, cum candid încerca initial acesta sã convingã nemtenii. Dar cum e bine, se zice, sã vedem partea plinã a paharului, sã retinem cã ieri s-a fãcut în sfîrsit un armistitiu politic - pentru cã ambele tabere nu mai aveau pe unde sã o întoarcã, nu din alt motiv - si sînt premise sã vedem piata deschisã cît mai rapid. Cã ajung sapte luni, la care se vor mai adãuga probabil vreo douã, de cînd politicienii au pus interdictie pietrenilor pe piatã. Cu un tupeu fantastic, de parcã ar fi fost fãcutã din banii lor, nu ai amãrîtilor care au cumpãrat si vîndut în tot acest timp în conditii de ev mediu.

Articol afisat de 1262 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective