Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Necazuri si bucurii. 100 de ani de viatã

Dumitru Geangalãu, cetãtean al Bicazului de obîrsie din Tulghes, judetul Harghita, un om mic la stat, dar mare cît istoria unui veac, a împlinit sîmbãtã, 14 octombrie 2017, în chiar ziua de Sfînta Parascheva, frumoasa vîrstã de 100 de ani. Pentru proaspãtul centenar, ziua n-a fost una ca oricare alta, deoarece rudele au tinut s-o sãrbãtoreascã într-un cadru festiv la un restaurant din Bicaz. Cu acest prilej, venerabilului bicãjean i-a avut alãturi pe cei cinci copii ai sãi, o parte dintre cei zece nepoti si tot cam asa parte dintre cei doisprezece strãnepoti. Au mai sosit, fiindu-i alãturi si cîtiva din apropiatii din Tulghes, care au tinut sã-l felicite si sã-i ureze multã sãnãtate si „La multi si fericiti ani!“. S-au alãturat rudelor, întru sãrbãtorirea evenimentului, primarul de Bicaz, Nicolae Sãlãgean, consilierul local, Constantin Florea si liderul local al veteranilor de rãzboi, Vasile Chiritescu. Primarul i-a oferit sãrbãtoritului din partea administratiei o diplomã aniversarã, un cos cu flori, un tort personalizat si un plic continînd un modest sprijin financiar. Acestor simbolice daruri, în semn de respect si recunostintã, primul gospodar al urbei le-a mai adãugat si unele vorbe frumos mestesugite, cuprinzînd urãrile sale de sãnãtate, bucurie si liniste sufleteascã: „Pentru mine este un moment unic sã fiu pãrtas la un eveniment cînd unul dintre bicãjeni, domnul Dumitru Geangalãu, împlineste frumoasa vîrstã de 100 de ani. Mã bucur foarte mult cã, în calitate de primar al Bicazului, mã aflu lîngã dumneavoastrã, un exemplu demn de urmat, care cu credintã în Dumnezeu si cu mare vointã în suflet ati trecut prin toate vicisitudinile vietii. As dori ca astfel de evenimente sã fie tot mai multe la Bicaz, dar, din nefericire, sînt extrem de putine persoanele care sã aibã în spate o vîrstã cît o istorie-ntreagã, o vîrstã cu trei cifre. Sigur, aceastã vîrstã a presupus si lucruri bune, si unele mai putin bune. Am în vedere faptul cã ati trecut prin rãzboi, ati fost rãnit grav, dar ati învins. Alãturi, la aceastã aniversare, vã este familia pe care am reusit sã o cunosc si pentru care meritati toate felicitãrile noastre. Sînt oameni minunati si asta dovedeste ca v-au urmat exemplul. Din partea administratiei vã oferim un modest dar din toatã inima noastrã, alãturi de urãrile cele mai sincere de sãnãtate, viatã lungã în continuare si multe bucurii alãturi de cei dragi“.

Plin de emotie, sãrbãtoritul a luat loc la masã, a închinat cu toti cei prezenti un pahar cu vin si a gustat un crîmpei din tortul celor 100 de ani de viatã. Sînt foarte fericit si mã simt foarte bine printre copiii, rude si cunostintele mele. Sînt fericit cã l-am avut alãturi pe domnul primar si îi urez si eu ani multi fericiti, cu noroc înainte“, avea sã spunã centenarul Bicazului. Cu proaspãtul decan de vîrstã al urbei de sub baraj aveam sã dialoghez încercînd sã aflu secretul unei vieti, care desi trecuse destul de repede, cum aveam sã aflu chiar din spusele sãrbãtoritului, nu-si lãsase umbre adînci pe chipul si mai ales pe mintea omului de o luciditate debordantã. Dintre amintirile aduse în prezent spre cunoasterea lor de cãtre generatia tînãrã au fost mai cu seamã cele legate de trecerea prin cea de-a doua conflagratie mondialã, cînd a fost la un pas de moarte. Patru gloante si o schijã i-au trecut prin trup, fãcîndu-l sã creadã cã i-a venit sfîrsitul, dar puterea si vointa de a trãi au învins. „De loc mã trag din Tulghes si o datã cu Dictatul de la Viena, în august 1940, am rãmas în zona ocupatã de Ungaria hortistã. La 21 de ani am fost înrolat obligatoriu în armata ungureascã, unde am fost nevoit sã depun jurãmînt de credintã. ÃŽn vara anului 1941 am trecut granita în România, dezertînd spre a mã alãtura fratilor de sînge din tara mamã, spre care mã atrãgea constiinta de neam, ajungînd provizoriu la Bicaz. Nu bãnuiam atunci cã soarta mã va lega pentru vesnicie de aceastã localitate. Aici eram instruiti în fiecare duminicã alãturi de oamenii mai în vîrstã mobilizati pe loc. Situatia deosebitã a frontului din Moldova, în '44, a fãcut ca si noi, cei aflati în rezervã, sã fim dislocati pe linia frontului. Asa aveam sã ajung la Tîrgu Neamt si Oglinzi, asteptînd noi ordine. La scurt timp s-a dispus trecerea noastrã pe pozitie de unde s-au atacat avanposturile rusesti, dar fãrã succes. Mai mult, aici aveam sã fim atacati de rusi, iar eu am fost ciuruit de gloante si o schijã, care m-au fãcut sã simt moartea în vine. Doborît, dar cu mintea lucidã, aveam sã trãiesc clipe de groazã, salvarea mea fiind o batrînicã. Am avut noroc, Dumnezeu fiind bun cu mine“, a povestit Nea Miticã cu lacrimi în ochi.

A continuat spunînd cã femeia l-a ajutat sã ajungã la un bordei, acolo ablojindu-l cît de cît si dîndu-i o canã de lapte pentru a-si ostoi setea si întãri. Apoi, un camarad l-a dus la spitalul din Tîrgu Neamt, iar de aici la Piatra, Bacãu si mai departe la Timisoara, pentru îngrijiri medicale. Am schimbat registrul pentru a-l scoate pe sãrbãtorit din starea emotivã si l-am rugat sã ne spunã care a fost perioada cea mai frumoasã din cei o sutã de ani trãiti cu bune, cu rele? „Anii tineretii pînã la rãzboi“, avea sa afirme omul. Cît priveste longevitatea si mai cu seamã starea de luciditate a pus-o pe seama genei, „pãrintii trãind peste 90 de ani“, pe seama activitãtii continue si mai ales pe starea sa permanentã de echilibru în relatiile cu Dumnezeu si cu semenii. A trecut prin necazuri cu fruntea sus, a pierdut douã sotii, cu prima avînd cinci copii, toti realizati, iar parte din nepoti si strãnepoti trãind astãzi prin lume, în Canada, Elvetia, Italia, Anglia si lista ar putea continua. „Mã vãd cu ei din cînd în cînd, dar azi mã bucur cã sînt aproape toti lînga mine. Sînt fericit!“, mai aflãm. N-a fãcut exces de mîncare sau bãuturã, dar n-a dus nici o viatã de ascet. „Am stiut sã fiu cumpãtat. Nu-i bine deloc sã întreci mãsura. Dumnezeu ne dã, dar noi trebuie sã primim cît ne este necesar si sã-i multumim“, ne-a spus cu întelepciune omul, acesta fiind si sfatul pe care l-a adresat tinerei generatii, spre pildã. Referitor la modul în care apreciazã a se derula prezentul si viitorul societãtii românesti, domnul Geangalãu e transant. „Ce se petrece azi cu noi nu-i bine deloc. Mergem tot în jos. Dacã nu ne limpezim si nu ne gîndim la generatiile viitoare o sã ne prãbusim. Mãcar de ar fi pace pe pãmînt. Nãdejdea este doar la Dumnezeu!“ a spus Dumitru Geangalãu, decanul de vîrstã sãrbãtorit si cinstit pentru viata sa exemplarã de cãtre cei apropiati lui si autoritãti. Fericirea unui astfel de eveniment am trãit-o si noi, cei de la Monitorul, fiindu-i alãturi pentru cîteva clipe la ceas aniversar. La multi ani, Nea Miticã si multã sãnãtate!

Articol afisat de 1218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective