Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cãtãlin Zmãrãndescu, destãinuiri la Piatra

Nemtenii pot asista sîmbãtã 25 noiembrie la un seminar de MMA (Mixed Martial Arts) sustinut la Piatra Neamt de multiplul campion mondial Cãtãlin Zmãrãndescu. Seminarul, o premierã pentru judetul Neamt, este gãzduit de clubul pietrean de jiu-jitsu brazilian CS Lions BJJ, condus de Cãtãlin Cosarcã. Cei interesati pot asista la antrenamente sîmbãtã, începînd cu ora 12, la Sala Ceahlãul. Cititi în continuare interviul pe care Cãtãlin Zmãrãndescu l-a acordat în exclusivitate cotidianului Monitorul. ÃŽn el vorbeste de perioada în care era garda de corp a lui Gigi Becali, de greselile fãcute, de faptul cã a învãtat din ele, cã a fost de multe ori sub Pietricica împreunã cu „seful“, atunci cînd acesta se întîlnea cu Gheorghe Stefan si despre cum s-a împrietenit cu un pietrean, Cãtãlin Cosarcã, la Londra, dupã „tãvãleli“.

Reporter: Pentru prima oarã la Piatra Neamt?
Cãtãlin Zmãrãndescu: Nu, pe vremea fotbalului bun eram la al vostru Pinalti mai mereu, eram cu fostul meu sef, Gigi Becali, deci nu e prima oarã. Însã revin dupã opt-nouã ani si-mi face plãcere.
Rep.: Opt-nouã ani petrecuti mai mult la Londra. Unde ai avut parte de un nou început...
C.Z.: A fost un nou început si ca sportiv si ca om. De-a lungul vietii înveti. Important e sã înveti ceea ce trebuie.
Rep.: Si ce a trebuit sã învete Cãtãlin Zmãrãndescu?
C.Z.: În primul rînd a trebuit sã învãt sã devin din nou un om normal. Pentru cã de multe ori succesul si banii îti iau mintile. Îi multumesc lui Dumnezeu cã mi-a dat o palmã cum se spune si m-a adus cu picioarele pe pãmînt si am învãtat din nou care sînt adevãratele valori. M-am linistit, îmi vãd de viata mea, de familie, de sport.
Rep.: Cît de important a fost cã ai practicat o artã martialã în aceastã linistire, cum o numesti?
C.Z.: Fac sport de foarte mult timp, de la sapte ani, dar e o vreme cînd... Cum sã spun, asa pe româneste. Se zice „ia prostul de la sat si du-l repede la oras cu bani multi si vezi ce face“. Cam asa am fost eu. Si a trebuit sã-mi revin dupã toate lucrurile acestea. Am luat-o de la zero, am reconstruit totul de la zero. Dar cel mai important este cã mi-am reconstruit propriul eu. Caracterul meu. Am redevenit ceea ce eram înainte de a deveni Cãtãlin Zmãrãndescu din spatele lui Gigi Becali.
Rep.: Pare cã vorbesti cu pãrere de rãu despre acea perioadã...
C.Z.: Nu e vorba de pãrere de rãu. Sau poate cã da. Pãrere de rãu prin prisma faptului cã am fãcut greseli pe care nu trebuia sã le fac. Nu regret, niciodatã nu o sã regret perioada petrecutã lîngã el (Gigi Becali n.r.). A fost o perioadã frumoasã, cu bune, cu rele. Asa a fost sã fie, nu încerc sã caut un vinovat, cã el a fost vinovat, cã eu am fost vinovat. Asa a fost sã fie.
Rep.: Acum destinul tãu e legat de Londra. Dar ai si planuri sã revii în România. Mai sînt de actualitate?
C.Z.: Da. Fac o Academie de arte martiale la mine, la Tîrgoviste. Deja am început amenajarea sãlii, e o nebunie totalã. La jumãtatea lunii decembrie vin din Londra si sper ca proiectul sã fie pe la trei sferturi gata. Dacã ar fi fost dupã mine, n-as mai fi plecat, dar fiul meu are un meci de titlu pe 9 decembrie.

„Elevii mã aleg pe mine“

Rep.: Cum e mai greu: sã lupti tu sau sã stai pe margine cî nd luptã fiul tãu?
C.Z.: Spun cã era mult mai simplu sã fiu sportiv decît antrenor. Ca antrenor e mult mai greu. Nu mai e asupra ta presiunea unui singur meci, ci a mai multor meciuri. Pentru cã nu lupti doar tu, ai multi elevi care luptã în multe meciuri. Tu ca antrenor trebuie sã gãsesti cea mai bunã solutie pentru fiecare, pentru a obtine rezultatul dorit de fiecare - sã cîstige. Pe de altã parte si atunci cînd pierd trebuie sã fii lîngã ei si sã încerci sã repari ceea ce s-a gresit. Cînd esti antrenor trebuie sã-ti îmbunãtãtesti mereu stilul de lucru, sã fii la curent cu noutãtile în domeniul tãu.
Rep.: Cînd ai luptat în Londra le-ai cam luat toate titlurile englezilor. Care a fost atuul?
C.Z.: Ca sã fiu cinstit, primii doi ani dupã ce am ajuns la Londra m-au tinut numai în antrenamente. N-am vãzut un meci. Primul meci dupã doi ani de zile n-am sã-l uit niciodatã. E una dintre luptele de care sînt mîndru. A fost pe Wembley Arena. Au fost atunci vreo 6.400 de români care au venit sã mã vadã. Pentru mine a fost foarte important. Veneam dupã o perioadã neagrã, dupã scandalul acela cu masina furatã, o perioadã în care dispãrusem din lumea artelor martiale, din lumea sportului. Aveam nevoie de o victorie. Ceea ce s-a si întîmplat. Într-una dintre cele mai tari divizii din Anglia si Europa. Detin recordul la knock-out. 26 de secunde. Pentru mine a fost si este un meci pe care îl voi tine minte toatã viata.
Rep.: Ca o eliberare...
C.Z.: Ca o eliberare. Dupã care usor, usor au apãrut si alte rezultate. Am avut parte de antrenori foarte buni, de un staff foarte bun.
Rep.: Cum îsi alege elevii antrenorul Cãtãlin Zmãrãndescu?
C.Z.: Mã aleg ei pe mine, ca sã fiu cinstit. Problema e alta, problema e sã reziste lîngã mine pentru cã dacã vrei sã faci performantã trebuie sã gîndesti ca un viitor sportiv de performantã. Nu trebuie sã urmãresti de la început doar cîstigul financiar. Dacã pleci la drum cu gîndul cã te intereseazã banii si doar banii, n-ai sã faci niciodatã performantã. Trebuie sã pleci de la ideea cã vrei sã fii cel mai bun în ceea ce faci. Si apoi o sã vinã si banii. Dacã vrei sã faci performantã trebuie sã muncesti ca un cîine, trebuie sã faci sacrificii. Problema cu noi, românii, e cã vrem rezultate peste noapte. Nu se poate. Si dacã vrei sã urci 10 etaje, trebuie sã urci etaj cu etaj, începînd cu primul. Dacã nu ai aceastã rãbdare, nu poti sã faci performantã. E valabil în orice domeniu nu doar în sport.
Rep.: Pe „leii“ de la Piatra ai apucat sã-i cunosti?
C.Z.: Deocamdatã doar pe unul. Pe Cãtãlin Cosarcã îl cunosc demult. Dar n-as fi crezut vreodatã cã voi ajunge sã tin un seminar de MMA la Piatra Neamt. Bine, nici n-am crezut cã voi ajunge vreodatã sã tin seminarii. E o bucurie mare cã am ajuns aici, pentru cã sînt prieten cu Cãtãlin, tizul meu, de foarte mult timp. E o revedere extrem de plãcutã.
Rep.: Unde v-ati cunoscut? La Londra?
C.Z.: Da. Ne-am „tãvãlit“ prima oarã amîndoi. Cam asa ne-am cunoscut. Si am rãmas prieteni. ÃŽn general, între sportivi se creeazã o altfel de relatie. De prietenie. Cînd sînt caractere si pasiuni apropiate e simplu sã aparã o prietenie de duratã.

„ÃŽmi doresc cel putin un sportiv care sã pãseascã în cea mai puternicã divizie de MMA“

Rep.: Ce-ar mai lipsi din experienta de viatã, dar si de sportiv al lui Cãtãlin Zmãrãndescu?
C.Z.: Stii, am cîteva oferte de a scrie o carte despre viata mea. Ca sã fiu cinstit, nu prea vreau. Dar, pe de altã parte, parcã as vrea. Doar ca sã învete si altii din greselile mele. Ce lipseste? Ca sportiv, cred cã am fãcut ceea ce a tinut de mine. Ca antrenor? Îmi doresc sã am sportivi buni, sã am o echipã puternicã. În momentul în care se va rosti numele echipei sau clubului sã dea fiori adversarilor. Ce-mi doresc cel mai tare este sã am cel putin un sportiv care sã pãseascã în cea mai puternicã divizie de MMA. La momentul actual, sportivul care e cel mai aproape de acest deziderat este fiul meu, Mihai Zmãrãndescu. Dacã îmi ceri sã-l caracterizez...
Rep.: Ca antrenor...
C.Z.: Este un tip pragmatic, dezinvolt, foarte sigur pe el. Total diferit fatã de mine. Mã uitam la meciurile lui, pentru el e ca si cum ai zice „hai sã mergem la o înghetatã“. Vom vedea ce va fi în continuare. Momentan are numai meciuri cîstigate. Pe 9 decembrie, la Londra, are un meci foarte greu, un meci de titlu. Luptã cu un englez. Favoritul lor, dar noi sperãm ca favoritul nostru sã facã un meci mult mai bun. E un mic pas dupã care urmeazã sã semneze cu un promotor foarte mare, la nivel mondial. Sã sperãm cã dupã acest meci va semna si i se vor deschide alte usi cãtre divizii mult mai puternice. Are si avantajul cã e foarte tînãr, abia a împlinit 18 ani. Vom vedea ce va fi în continuare. Sînt foarte bucuros cã a venit si el la Piatra Neamt. Cãtãlin Cosarcã îl va ajuta la partea de luptã la sol. Amîndoi sîntem sportivi de performantã, dar facem lucruri diferite. Eu m-am axat pe MMA, Cãtãlin pe jiu-jitsu brazilian. Chiar azi (ieri - n.r) vorbeam cu el si i-am zis, uite ce bine e sã te mai întorci la „bazã“, la miscãrile de început. Vorba unui fost antrenor de-al meu care spunea: „din cînd în cînd e bine sã faci antrenamente cu începãtorii. Sã te simti si tu din nou începãtor si sã repeti si tu tehnicile de bazã“.

Articol afisat de 1428 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective