Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Marsul Calistratilor. „Tineri frumosi, entuziasti! Felicitări!“

• „Lăudabilă actiunea celor de la Hogas. Am aflat că nu este prima dată cînd organizează un astfel de mars, dar este pentru prima dată cînd îi văd. Tineri frumosi, entuziasti! Felicitări!“, a declarat o pietreancă referindu-se la actiunea Colegiului Hogas • marsul dedicat Zilei Nationale a ajuns la cea de-a XI-a editie •

„Istoria este cea dintîi carte a unei natii. Într-însa ea îsi vede trecutul, prezentul si viitorul“ (Nicolae Bălcescu); „Un popor care nu-si cunoaste istoria e ca un copil care nu-si cunoaste părintii” (Nicoleae Iorga); „Cei care uită trecutul sînt condamnati să îl repete“ (George Santayana - eseist si filozog spaniol). Am enumerat trei citate celebre pentru a prefata un articol despre o manifestare a unui renumit colegiu pietrean. Nu stim dacă organizatorii au „plecat“ de la ele atunci cînd, în urmă cu ceva ani, au initiat-o. Cert e că demersul este unul lăudabil si arată că mai sînt dascăli dedicati, implicîndu-se si în altceva decît strict „ora“ la clasă. Greu în aceste vremuri să insufli generatiilor de astăzi, aflate într-o goană nebună către „tinte“ nedeslusite, idealuri ale unor generatii de la început de secol trecut, pentru care iubirea de neam si tară pe acest petec de pămînt pe care ne-a fost dat să trăim era un crez. Dar se poate. Revenind în cotidianul urbei pietrene, Colegiul National Calistrat Hogas s-a înscris în rîndul unitătilor de învătămînt care au celebrat 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, atunci cînd toate teritoriile românesti erau cuprinse în ceea ce însemna România Mare. Manifestările organizate la colegiul pietrean au făcut parte din ciclul actiunilor dedicate Sărbătorii Nationale a României, prefigurînd altele, mult mai ample, care se vor desfăsura la anul. Astfel, la sediul liceului a fost un concurs de eseuri pe tema Primului Război mondial, s-a lansat numărul 10 al revistei de istorie „Calistratii“, după care, pe 29 noiembie, de la ora 14, elevi (vreo 450) si cadre didactice au participat la o actiune devenită deja traditională, pentru a marca si cinsti Ziua Natională. Este vorba despre Marsul Calistratilor, aflat la a XI-a editie, care a fost pus la cale de Clubul de istorie Calistratii, la manifestare implicîndu-se si participînd reprezentantii Asociatiei În Muntii Neamtului, al cărui presedinte este Neculai Luca. Sub îndrumarea si coordonarea profesorului dr. Daniela Mătăsaru Ionescu si profesor Irina Gireadă, participantii au străbătut o bună parte din oras, traseul fiind Colegiul Hogas - Muzeul de Istorie - Biblioteca Judeteană - Cimitirul Eroilor - Colegiul Hogas.

O propunere de luat în seamă

„Am participat, alături de colegele mele, elevi si de membrii Asociatiei În Muntii Neamtului la Masul Calistratilor, o manifestare traditională a colegiului prin care se omagiază Ziua Natională a României. Din cele văzute, pot afirma că actiunea a fost pe placul pietrenilor. O doamnă chiar a vrut să ofere o sumă de bani, cu care să se cumpere dulciuri sau sucuri elevilor. A fost refuzată politicos, dar gestul ei arată că actiunea a impresionat-o si a încercat să recompenseze cumva strădania copiilor“, a declarat Florin Irimia, directorul Colegiului Hogas.
În timpul marsului s-au făcut opriri în zona Muzeului de Istorie, Biblioteca „G.T. Kirileanu“, iar la Monumentul Eroilor s-a intonat Imnul National si s-au cîntat cîntece patriotice. Mai trebuie spus că de-a lungul traseului, tinerii care au fluturat zeci de straguri tricolore, au scandat lozinci, printre care si „Trăiască! Trăiască! Trăiască si înflorească, Moldova, Ardealul si Tara Românească!“. Că actiunea a prins la public o atestă si faptul că pe parcursul deplasării participantii au fost aplaudati de trecători si tratati cu ceai. „Lăudabilă actiunea celor de la Hogas. Am aflat de la ei că nu este prima dată cînd organizează un astfel de mars, dar este pentru prima dată cînd îi văd. Tineri frumosi, entuziasti! Felicitări! Sînt fost cadru didactic si consider că astfel de actiuni sînt necesare în actualul context national, cînd accentul se pune, din păcate, pe alte si alte teme care nu au valoare, continut si sustantă. Organizatorilor manifestării Colegiului Hogas le propun ca la anul, cînd se împlinesc 100 de ani de la întemeierea României Mari, să atragă la mars si celelalte licee pietrene sau din judet. Cred că ar fi ceva unic în tară, iar impactul ar fi major“, a declarat o pietreancă în timp ce urmărea în fata Bibliotecii Kirileanu „evolutia“ Calistratilor. Masul s-a desfăsurat ca la „carte“, liceenilor fiindu-le asigurată protectia de echipaje ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi si la Politiei Locale Piatra Neamt.

Articol afisat de 335 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective