Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Marsul Calistratilor. „Tineri frumosi, entuziasti! Felicitãri!“

• „Lãudabilã actiunea celor de la Hogas. Am aflat cã nu este prima datã cînd organizeazã un astfel de mars, dar este pentru prima datã cînd îi vãd. Tineri frumosi, entuziasti! Felicitãri!“, a declarat o pietreancã referindu-se la actiunea Colegiului Hogas • marsul dedicat Zilei Nationale a ajuns la cea de-a XI-a editie •

„Istoria este cea dintîi carte a unei natii. ÃŽntr-însa ea îsi vede trecutul, prezentul si viitorul“ (Nicolae Bãlcescu); „Un popor care nu-si cunoaste istoria e ca un copil care nu-si cunoaste pãrintii” (Nicoleae Iorga); „Cei care uitã trecutul sînt condamnati sã îl repete“ (George Santayana - eseist si filozog spaniol). Am enumerat trei citate celebre pentru a prefata un articol despre o manifestare a unui renumit colegiu pietrean. Nu stim dacã organizatorii au „plecat“ de la ele atunci cînd, în urmã cu ceva ani, au initiat-o. Cert e cã demersul este unul lãudabil si aratã cã mai sînt dascãli dedicati, implicîndu-se si în altceva decît strict „ora“ la clasã. Greu în aceste vremuri sã insufli generatiilor de astãzi, aflate într-o goanã nebunã cãtre „tinte“ nedeslusite, idealuri ale unor generatii de la început de secol trecut, pentru care iubirea de neam si tarã pe acest petec de pãmînt pe care ne-a fost dat sã trãim era un crez. Dar se poate. Revenind în cotidianul urbei pietrene, Colegiul National Calistrat Hogas s-a înscris în rîndul unitãtilor de învãtãmînt care au celebrat 99 de ani de la înfãptuirea Marii Uniri de la 1918, atunci cînd toate teritoriile românesti erau cuprinse în ceea ce însemna România Mare. Manifestãrile organizate la colegiul pietrean au fãcut parte din ciclul actiunilor dedicate Sãrbãtorii Nationale a României, prefigurînd altele, mult mai ample, care se vor desfãsura la anul. Astfel, la sediul liceului a fost un concurs de eseuri pe tema Primului Rãzboi mondial, s-a lansat numãrul 10 al revistei de istorie „Calistratii“, dupã care, pe 29 noiembie, de la ora 14, elevi (vreo 450) si cadre didactice au participat la o actiune devenitã deja traditionalã, pentru a marca si cinsti Ziua Nationalã. Este vorba despre Marsul Calistratilor, aflat la a XI-a editie, care a fost pus la cale de Clubul de istorie Calistratii, la manifestare implicîndu-se si participînd reprezentantii Asociatiei ÃŽn Muntii Neamtului, al cãrui presedinte este Neculai Luca. Sub îndrumarea si coordonarea profesorului dr. Daniela Mãtãsaru Ionescu si profesor Irina Gireadã, participantii au strãbãtut o bunã parte din oras, traseul fiind Colegiul Hogas - Muzeul de Istorie - Biblioteca Judeteanã - Cimitirul Eroilor - Colegiul Hogas.

O propunere de luat în seamã

„Am participat, alãturi de colegele mele, elevi si de membrii Asociatiei ÃŽn Muntii Neamtului la Masul Calistratilor, o manifestare traditionalã a colegiului prin care se omagiazã Ziua Nationalã a României. Din cele vãzute, pot afirma cã actiunea a fost pe placul pietrenilor. O doamnã chiar a vrut sã ofere o sumã de bani, cu care sã se cumpere dulciuri sau sucuri elevilor. A fost refuzatã politicos, dar gestul ei aratã cã actiunea a impresionat-o si a încercat sã recompenseze cumva strãdania copiilor“, a declarat Florin Irimia, directorul Colegiului Hogas.
ÃŽn timpul marsului s-au fãcut opriri în zona Muzeului de Istorie, Biblioteca „G.T. Kirileanu“, iar la Monumentul Eroilor s-a intonat Imnul National si s-au cîntat cîntece patriotice. Mai trebuie spus cã de-a lungul traseului, tinerii care au fluturat zeci de straguri tricolore, au scandat lozinci, printre care si „Trãiascã! Trãiascã! Trãiascã si înfloreascã, Moldova, Ardealul si Tara Româneascã!“. Cã actiunea a prins la public o atestã si faptul cã pe parcursul deplasãrii participantii au fost aplaudati de trecãtori si tratati cu ceai. „Lãudabilã actiunea celor de la Hogas. Am aflat de la ei cã nu este prima datã cînd organizeazã un astfel de mars, dar este pentru prima datã cînd îi vãd. Tineri frumosi, entuziasti! Felicitãri! Sînt fost cadru didactic si consider cã astfel de actiuni sînt necesare în actualul context national, cînd accentul se pune, din pãcate, pe alte si alte teme care nu au valoare, continut si sustantã. Organizatorilor manifestãrii Colegiului Hogas le propun ca la anul, cînd se împlinesc 100 de ani de la întemeierea României Mari, sã atragã la mars si celelalte licee pietrene sau din judet. Cred cã ar fi ceva unic în tarã, iar impactul ar fi major“, a declarat o pietreancã în timp ce urmãrea în fata Bibliotecii Kirileanu „evolutia“ Calistratilor. Masul s-a desfãsurat ca la „carte“, liceenilor fiindu-le asiguratã protectia de echipaje ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi si la Politiei Locale Piatra Neamt.

Articol afisat de 728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective