Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O afacere cu peste împutit

Unii comercianti fac orice pentru profit, inclusiv sã punã în pericol sãnãtatea publicã în aceastã perioadã a postului, cînd existã numeroase dezlegãri pentru crestinii care tin rînduiala bisericii. ÃŽn Roman, în urma unei actiuni organizate de Serviciul de Ordine Publicã Neamt, a fost descoperit un asemenea patron iresponsabil. „Politistii de ordine publicã au fost angrenati într-o actiune desfãsuratã la nivelul judetului, pe linia prevenirii si combaterii ilegalitãtilor în domeniul producerii si comercializãrii produselor agroalimentare, verificãrii legalitãtii transportului, vînzãrii, înstrãinãrii de animale vii si a produselor de origine animalã. ÃŽn cadrul actiunii, politistii au constatat în flagrant trei infractiuni si au aplicat 11 sanctiuni contraventionale, majoritatea pentru abaterile de la normele sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, în valoare de 2.200 de lei. Ca mãsuri complementare, politistii au confiscat bunuri în valoare de 6.720 de lei“, a precizat inspector Elena Bulgãrea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt. Astfel, în cursul zilei de sîmbãtã, 9 decembrie, în urma activitãtilor desfãsurate, la un agent economic din Roman a fost gãsitã cantitatea de 200 de kilograme de peste viu, specia pãstrãv, pentru care la respectivul punct de lucru nu existau documente de provenientã. De asemenea, în unitatea comercialã a fost descoperitã si cantitatea de 105 kilograme de hering, decongelat si acoperit cu sare, care urma sã fie comercializat ca scrumbie sãratã. Ca urmare a celor constatate, oamenii legii au solicitat sprijin de specialitate din partea Directiei Sanitar Veterinare Neamt. ÃŽn urma verificãrilor efectuate, inspectorii au constatat cã respectivul sortiment de peste este impropriu consumului uman, fapt pentru care întreaga cantitate a fost confiscatã, sigilatã si predatã în vederea distrugerii. Politistii continuã cercetãrile sub aspectul sãvîrsirii infractiunilor de înselãciune, procesarea fãrã drept de produse obtinute din pescuit si acvaculturã si detinerea, comercializarea de peste fãrã documente legale de provenientã. Totodatã, cantitatea de 305 kilograme de peste a fost confiscatã, parte din aceasta (105 kilograme de hering) urmînd sã fie distrusã.

Carne retrasã din galantare de Protectia Consumatorului

Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au verificat zilele trecute si firmele care comercializeazã produse din carne. Au intrat în filtrul controalelor 27 de firme, la toate fiind depistate abateri. „Pentru nerespectarea prevederilor legale, prin documentele întocmite, au fost aplicate 13 amenzi contraventionale în valoare de 28.000 lei si 8 avertismente. Totodatã s-a dispus mãsura de oprire temporarã de la comercializare a cantitãtii de 167 kg produse din carne în valoare de 2.482 lei, precum si mãsura de oprire definitivã de la comercializare a cantitãtii de 10 kg produse din carne în valoare de 161 lei“, conform Protectiei Consumatorului Neamt. Prin magazine inspectorii au gãsit produse expuse la comercializare în stare congelatã, desi producãtorul recomanda „a se pãstra la temperatura de 2-8 grade Celsius“ fiind vorba de coadã afumatã de porc si scãritã afumatã de porc, dar s-au gãsit si diverse sortimente de preparate din carne expuse la vînzare la temperatura de 12 grade desi producãtorul recomanda „a se pãstra la temperatura de 2-8 grade Celsius“. Cele mai multe abateri erau însã de informare. Este vorba de carne preparatã în amestec, congelatã, preambalatã, la care etichetele nu contineau informatii privind raportul colagen/proteinã si echivalentele nutritionale; expunere la comercializare a unor produse din carne, diverse sortimente, la care s-a constatat lipsa etichetei de produs;
produse din carne de provenientã Italia sau Olanda, expuse la comercializare fãrã traducerea în limba românã a informatiilor utile consumatorilor (denumire produs, ingrediente, componente alergene, echivalentele nutritionale); mai multe sortimente de produse din carne expuse la comercializare (pastramã de porc, bacon afumat, kaiser afumat, pulpe de pui afumate, cîrnati de casã semiafumati) fabricate în unitatea proprie, fãrã a fi etichetate conform prevederilor legale în vigoare (lipsã etichete de prezentare ale produsului, lipsã elemente de identificare-caracterizare-pãstrare a produsului, lipsã informatii cu privire la echivalentele nutritionale si nici însemnele grafice privind componentele alergene); se comercializa produsul „cabanos afumat“ pentru care ingredientul alergen „soia“ nu era evidentiat grafic; se comercializa produsul „parizer traditional“ fãrã a avea atestat de produs traditional; se comercializau trei sortimente de salamuri sub formã de pachet denumit „ofertã specialã“ fãrã a specifica în mod clar în ce constã acest tip de ofertã (perioada si procentul de reducere); la produsele preambalate nu întotdeauna se indica pretul pe unitatea de mãsurã si pretul de vînzare corespunzator cantitãtii preambalate - problemã constatatã la 13 operatori economici. Oficialii recomandã ca la cumpãrarea produselor din carne sã acordati atentie deosebitã aspectului produsului si sã nu achizitionati carne cu suprafatã lipicioasã, deshidratatã, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, sau consistentã nespecificã. Urmãriti modul de etichetare, nu cumpãrati produse preambalate neetichetate si refuzati produsele din carne pentru care aveti îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare. Refuzati produsele din carne preambalatã pe care nu este înscrisã data durabilitãtii minimale sau dacã aceasta este modificatã sau depãsitã. La cumpãrarea produselor din carne solicitati si pãstrati bonul de casã pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriti sã reclamati calitatea/siguranta unui produs. Nu cumpãrati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sã asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casã cu care sã probati tranzactia comercialã si riscati sã achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sã vã afecteze sãnãtatea.

Articol afisat de 1258 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective