Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 16 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Terorism si democratie

Terorism si democratie

• Interviu cu amiralul Stansfield Turner, fost director C.I.A.

Stansfield Turner (n. 1923) a fost amiral si director al CIA sub administratia Jimmy Carter. A urmat Amherst College si a absolvit U.S. Naval Academy în 1947. În perioada în care se afla în marină a avut o bursă Rhodes la Oxford. În timpul carierei sale navale a fost comandant al fortelor SUA în Japonia si Coreea. A detinut comanda pe zona sudică pentru NATO. Presedinte al Colegiului Naval de Război din 1972 în 1974 si director al CIA din 1977 în 1981. În prezent este “senior research scholar” la Universitatea Maryland, College Park, Scoala de Politici Publice.
Amiralul Turner a scris cîteva cărti dintre care ultima, apărută în 2005, se intitulează: “Arde înainte s-o citesti: presedinti, directori ai CIA sI ai serviciilor secrete”. Una dintre ele, apărută în 2002, vorbeste despre teroarismul nuclear, iar o alta se intitulează simplu: “Terorism si democratie”.

O privire vie, acută, de un albastru intens, un cap leonin, cu părul alb. Amiralul Turner, la 83 de ani, predă “Terorism si democratie” la Universitatea Maryland, Facultatea de Politici Publice. În biroul lui poti găsi o cană albastru cobalt pe care e scris numele unei nave, o fotografie din primele zile de comandă pe mare, un volum de memorii al lui Kissinger, multe cărtI, inclusiv despre Bismark si un pulover bleumarin, Shetland, cu cotiere din piele. Dosare legate gros, pe un raft, au o copertă simplă: “Terorism”.

• “Suntem vulnerabili, aici, acasă...”
Rep: Domnule Amiral, ce s-a schimbat în serviciile secrete din SUA după 9/11?
Adm. S.Turner: Cu sigurantă informatiile n-au fost ceea ce ar fi trebuit să fie la 11 septembrie 2001. Iar asta a dus la o reverificare a serviciilor de informatii, a felului în care lucrează acestea sI, să sperăm, vom fi la post data viitoare. 11 septembrie a făcut ca toată tara să aibă ochii atintiti asupra servicilor de informatii. SI asta înseamnă sI o presiune specială asupra lor, să-sI facă treaba.
Rep: Ce altceva s-a schimbat în SUA de atunci?
Adm. S.Turner: Suntem mai constienti de vulnerabilitatea noastră, cred eu. Tara asta a trăit în spatele oceanelor sale sI a avut sentimentul că îsi controlează soarta, mult mai mult decît alte tări, cu vecini periculosi, îngrijorători. Din 11 septembrie am realizat că lumea s-a strîmtat. Si că suntem vulnerabili aici, acasă, mult mai mult decît am fost vreodată.
Rep: Există amenintări care ar trebui blocate imediat? Sunt bine manevrate acestea?
Adm. S.Turner: Cred că facem fată amenintărilor. Întrebarea e dacă facem asta în cel mai bun mod. Sau dacă o facem cum trebuie. Există amenintarea constantă a atacului terorist, avem o societate atît de deschisă încît, să sperăm, cînd cineva vine cu gîndul de a ne ataca, vom fi capabili să-l detectăm din vreme.
Rep: VretI să spuneti că există amenintări care nu sunt “bine manageriate’?
Adm. S.Turner: Amenintările la care suntem supusi astăzi vin dintr-o multime atît de mare de surse încît trebuie să fim continuu în alertă si te întrebi care, si unde e următorul atac. Sunt atîtea tehnici la îndemînă, atîtea puncte potentiale de atac, încît e foarte dificil de evaluat de unde va veni următoarea lovitură.
Rep: Atacul din 9/11 a fost “evaluat” la 500.000 USD cost pentru teroristi. Ieftin în termenii costului militar…
Adm. S.Turner: Asta e si problema, terorismul este o armă “ieftină” din punctul de vedere al atacatorului. Si ei trebuie să izbutească doar o dată ca să-si atingă scopul, noi trebuie să reusim să îi oprim de fiecare dată.
Rep: Se vorbeste despre “un război global împotriva terorismului” dar am auzit si formulări distincte, care puneau în zone diferite “războiul din Irak” si “războiul împotriva terorismului”. Cîte războaie sunt, pînă la urmă?

• Războiul din Irak: încă 3-4 ani
Adm. S.Turner: Cred că sunt strîns legate. Sunt, de fapt, părti ale aceleasI probleme. Irakul reprezintă un aspect particular pentru că are propriile probleme interne. Din păcate, multă lume crede că, din cauza invaziei noastre, a devenit un teren fertil pentru teroristii care operau în afara Irakului. Asa încît, mai întîi, trebuie să rezolvăm problema irakiană ca să blocăm terorismul răspîndit din Irak în alte părti ale lumii.
Rep: Si care credeti că ar fi solutia?
Adm. S.Turner: Va fi un proces complicat sI de durată. Cei care trebuie să rezolve asta, în mare măsură, sunt irakienii, sprijiniti masiv de noi. Dar aici e nodul problemei: irakienii nu ne vor în Irak! Cum o să îi sprijinim fără să părem o nedorită fortă de ocupatie?! Asta va potenta si mai mult terorismul. Asa încît solutia ar fi să păstrăm un profil discret în Irak. Va trebui să mentinem forte în zonă un timp destul de lung, dar vor trebui să fie cît mai putin vizibile, mai putin implicate în actiuni imediate, să dubleze fortele irakiene, asigurînd stabilitate peste tot în tară.
Rep: Ce întelegeti prin “timp destul de lung”?
Adm. S.Turner: Cred că vorbim de cel putin 3-4 ani.

• Solutie irakiană, cu americanii pierduti în décor
Rep: Sună ca un război de uzură...Spuneati că Irakul este în prezent un teren fertil pentru terorism. Un raport clasificat al serviciilor de informatii, apărut în presă, vorbeste despre faptul că sursa initială a terorismului ar fi chiar declansarea conflictului din Irak.
Adm. S.Turner: E ceva adevăr în asta. În momentul de fată, radicalii islamisti le spun irakienilor: uite, aici sunt americanii, ne invadează tara, ne iau petrolul, pot spune orice. Si prezenta noastră acolo se potriveste cu asta. Asa încît, tactica noastră ar trebui să fie ca, gradual, fortele americane să-i dubleze pe irakieni, cu suport logistic si cu tot ce au nevoie.
Rep: Nu există pericolul ca Irakul să alunece spre război civil în acest context?
Adm. S.Turner: E perfect posibil. Trebuie să echilibrăm lucrurile, oferindu-le fortelor guvernamentale irakiene destul ajutor, destulă munitie, arme, logistică, să îsi poată rezolva problemele. Si să sperăm, si să ne rugăm că sunt în stare să o facă. Pentru că dacă ei nu fac fată, rolul nostru va deveni mult mai activ si ne întoarcem de unde am plecat: cresterea terorismului.
Rep: Peste tot în lume sunt atentate si, de fiecare dată, se vorbeste despre Al Queda, ca autor al acestora. Este o organizatie atît de puternică sau e doar imagine?
Adm. S.Turner: Cred că vreti să spuneti că am putea supraestima Al Queda. Se poate. Al Queda este o sursă de inspiratie si pentru altii. Nu cred că este neapărat în controlul tuturor acelor grupări din difetite tări. Dar poate oferi sfaturi, un anume ajutor. Cred că grupurile răspîndite în diverse locuri pe glob sunt miscări indigene care au legături strînse cu Al Queda. Nu cred că e vorba de o mare organizatie centralizată care coordonează aceste grupuri.
Rep: Si atunci?
Adm. S.Turner: Perceptie…Perceptia care construieste imaginea.
Rep: Si ar trebui să ne temem mai putin în cazul ăsta?
Adm. S.Turner: Nu, cred că avem o problemă adevărată. Si e important să le arătăm teroristilor că nu merge asa, nu pot face toate lucrurile astea si scăpa nepedepsiti. Trebuie să luăm atitudine, să luăm măsuri de fortă, cînd e cazul.

• Un vicepresedinte “responsabil” cu tortura
Rep: În Senatul si în Congresul american a fost o mare dezbatere legată de legea care clarifică statutul si drepturile persoanelor arestate sub acuzatia de terorism. S-a vorbit despre tortură si încălcarea drepturilor omului. Cîtiva senatori republicani au cerut si au obtinut modificarea legii propusă de presedintele Bush. Dvs. personal ati dat o declaratie în Washington Post în care ati spus că sunteti jenat să aflati că “SUA are un vicepresedinte care se ocupă cu tortura”, dl. Cheney. De ce ati afirmat asta?
Adm. S.Turner: Nu putem cîstiga războiul împotriva terorismului dacă nu avem o pozitie morală fermă si clară. Dacă restul lumii nu respectă ceea ce facem si ceea ce încercăm. Dacă suntem la fel de răi ca teroristii, devenind tortionari, nu avem cum să obtinem suport international. Trebuie să fim duri, trebuie să folosim toate mijloacele care pot fi folosite, dar în niste limite, nu devenind inchizitori. Sunt îngrijorat că, dacă acest lucru s-ar întîmpla, am pierde exact ceea ce încercăm să apărăm.
Rep: Legea este modificată în niste puncte.
Adm. S.Turner: Cred că s-a ajuns la un compromis echilibrat, care va permite detentia celor suspectati de terorism, dar nu va da “carte blanche” guvernului să închidă pe oricine pe termen nedefinit. Vor fi proceduri clare în sistemul curtii judiciare prin care cei aflati sub suspiciune să se poată apăra.
Rep: Într-un recent interviu în Financial Times, presedintele Vladimir Putin afirma că Rusia a strîns relatiile cu China si că echilibrul de forte s-a mutat de la Atlantic la Pacific. Îsi exprima, în acelasi timp, si frustrarea că Rusia nu are lobby în Washington. Cum vedeti relatiile americano-ruse?
Adm. S.Turner: Mi se pare că actuala admnistratie a intrat în Biroul Oval avînd sentimentul că noi putem mînui singuri problema terorismului. Că nu trebuie să lucrăm cu rusii, cu chinezii, cu europenii sau cu altii. Si cred că au început să priceapă că nu merge asa si că avem de coperare. Dar asta ne-a scos din circuit pentru o vreme.

• America: singuri acasă
Rep: Presedintele Bush se află la mijlocul celui de-al doilea mandat. Ce fel de presedinte considerati că este?
Adm. S.Turner: Cred că dl. Bush ne-a îngreunat situatia în plan international luînd o abordare mult prea unilaterală. Statele Unite si-au asumat mult prea multe dintre lucrurile care se fac în lume. A mărit astfel distanta dintre noi si aliatii nostri europeni, într-o anume măsură si distanta fată de Rusia. Cred că a scăpat din vedere faptul că astăzi trăim într-o comunitate globală, în care nu mai poti dicta lumii felul în care trebuie să meargă lucrurile. Noi trebuie să ne încadrăm în această comunitate, să cooperăm cu ceilalti si să comunicăm cu ei: avem nevoie de solutii comune.
Rep: Ce efecte sunt asupra SUA?
Adm. S.Turner: Cred că nu suntem respectati în lume asa cum eram. Faptul că administratia Bush a deschis o atît de mare distantă între noi si aliatii nostri sau între noi si tări precum Rusia sau China, cu care avem azi relatii mai bune decît în timpul Războiului Rece, e o mare schimbare. Lumea se miscă în sensul globalizării. Si pentru dl. Bush, întoarcerea la abordarea asta unilaterală, cu Statele Unite încercînd să determine ele singure felul în care arată scena mondială, asa cum s-a întmplat în urmă cu multi ani, imediat după cel de-al doilea Război Mondial, e pur si simplu gresit. E o directie gresită.
Rep: Sugerati că presedintele Bush s-a plasat într-un timp istoric diferit?
Adm. S.Turner: Nu cred că e nerezonabil să vedem lucrurile si asa. Pe cît de puternici suntem astăzi, ca natiune, trebuie să tinem cont de mersul lumii. În ciuda pozitiei noastre dominante pe scena mondială - economic, politic, militar – trebuie să fim mult mai atenti, mult mai cooperanti si mai subtili decît cred că pricepe dl. Bush.
Rep: V-am întrebat de diversele amenintări. Globale, la adresa Statelor Unite etc. Pe dvs., ca persoană, ce vă sperie?
Adm. S.Turner: Terorismul nuclear reprezintă îngrijorarea numărul unu pentru mine. Nu cred că este posibil ca teroristii să obtină arma nucleară. Dar atît de oribil ar fi dacă asta ar deveni realitate, încît acest lucru trebuie să devină prima noastră grijă. O singură armă nucleară în Insula Manhattan, ar schimba tara asta pentru totdeauna.

Articol afisat de 1338 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia Varvara)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective