Pesta porcinã, eradicatã cu stampile pe carne
• carnea si preparatele derivate bune de comercializare vor fi marcate cu stampile speciale • scopul acestei actiuni este de a monitoriza si eradica pesta porcinã • dar si eliminarea de pe piatã a abatoarelor care taie ilegal • Nemtenii vor putea achizitiona de pe piatã, în curînd, numai produse din carne care au o marcã specialã de identificare a producãtorului. Potrivit unui proiect promovat de cãtre Autoritatea Nationalã Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru asta vor exista zece stampile de diferite forme care vor fi utilizate în functie de tipul unitãtii de procesare, precum si în functie de tipul de produs din carne. Scopul declarat al acestei actiuni îl reprezintã monitorizarea si eradicarea pestei porcine. Pe de altã parte, acest proiect este binevenit pentru sectorul de abatorizare si industria alimentarã, întrucît se va putea sti cu exactitate de unde provine carnea, iar în acest fel vor fi scoase de pe piatã abatoarele care taie ilegal. Astfel, ASVSA a propus ca pentru o perioadã de timp sã fie folosite stampile ovale, rotunde, hexagonale si pentagonale, dupã care vor fi folosite doar douã tipuri de mãrci. Proiectul prevede cã pentru carnea obtinutã de la porcii din fermele mari, vaccinati cu marker, dar si din gospodãriile unde se foloseste vaccinul viu atenuat conventional, se va folosi o stampilã hexagonalã. Actul normativ obligã aplicarea acestor stampile si în cazul porcilor sacrificati în ferme mai mici, crescãtorii fiind nevoiti sã foloseascã mãrcile speciale de sãnãtate. De asemenea, carnea provenitã de la animalele sacrificate de necesitate va avea o marcã specialã de sãnãtate. Carnea de oaie, vitã, porc, pasãre va putea fi vîndutã numai dacã este însotitã de certificatul de sãnãtate publicã-veterinarã, precum si de marca de sãnãtate sau identificare. Certificatul va fi eliberat de cãtre medicul veterinar, în timp ce procesatorii sînt obligati sã îsi confectioneze aceste mãrci. ÃŽn cazul pachetelor de carne tocatã, transatã sau în cazul organelor de animale, marca va fi pusã pe o etichetã astfel încît sã fie distrusã în momentul deschiderii. Carnea confiscatã de autoritãti va avea o marcã triunghiularã, cu dimensiuni cuprinse între 3,5 si 6,5 centimetri, aceasta fiind aplicatã pe carcasã. END
|