Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Martie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Înalt Prea Fericitii politicii

Înalt Prea Sfintitul Teofan este noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, izbîndă electorală dobîndită în urma unor războaie ale bărbilor ortodoxe considerate conservatoare, împotriva bărbilor ortodoxe catalogate de analistii bisericii drept reformatoare. Sfintiile lor, sub privirea indiferent-îngăduitoare a Celui de Sus, polemizează din amvon, îsi exhibă calităti teologice si mînuiesc floreta dreptei credinte. Arghezi scria cîndva că un scaun de înalt ierarh se obtine nu o dată cu păruieli si scărmănat bărbi, cu cîrje teologale întrebuintate ca măciuci. Scăfîrlia inamicului religios, doritor de dregătorie nu în cer, ci pe pămînt, întîmplător rîvnită si de un alt slujbas cu cădelnită, trebuie musai turtită. Mă rog, războaiele din ierarhiile ortodoxiei române s-au isprăvit pentru această legislatură fără mari vărsări de sînge. Surprinzătoare pentru unii a fost doar victoria Înalt Prea Sfintitului Teofan, exponent al conservatorilor bisericii, un fel de Ion Iliescu al politicienilor cu sutană.
Ce se petrece în politica mirenilor? Aici bătăliile, purtate la foc mic, abia acum devin vîlvătaie si pîrjol. Legea votului uninominal, născută cu forcepsul, scrîsnită si beteagă, strică socoteli si obligă la strategii neîncercate. Înalt Prea Fericitul Băsescu, un fel de Daniel cu chelie si fără barbă, tronînd din Patriarhia Cotrocenilor, cu un ochi spre adversarii politici si cu celălalt, mai blajin, spre Elena Udrea (reprezentantă a Neprihănitelor), pregăteste lovituri mari si pîndeste, ca de obicei, greselile si păcatele arhiereilor risipiti nătîng în mai multe partide. Drept si cucernic ar fi fost ca toti să se închine aceleiasi doctrine, cea îmbrătisată de Părintele Tătuc. În netrebnicia lor, însă, unii sînt liberali, altii social-democrati, cei mai multi risipiti în negura îndoielii. De altfel, nici Tatăl de la Cotroceni nu dă o pildă limpede. Corul lui de enoriasi, adunati de-a valma în secta PD-L, poartă azi un nume si mîine altul, se închină săptămîna asta unei doctrine pentru a o zvîrli săptămîna cealaltă. În ce să mai crezi?
Uninominalul, zice-se, va repropulsa, cel putin în ierarhiile locale, asa-zisii baroni, un fel de episcopi si mitropoliti tronînd peste sufletele epuizate ale enoriasilor adunati buluc în colegii. Ce-s colegiile? Un fel de circumscriptii rebotezate. Cei mari rămîn mari. Reformarea din temelii a clasei politice va însemna Vanghelie si Oprescu la Bucuresti, Berceanu la Craiova, Fenechiu la Iasi, Frunzăverde la Caras Severin, Oprisan în Vrancea. Toti acesti Înat Prea Sfintiti ne sînt cunoscuti din rugăciuni vechi si mătănii întrebuintate în cererile de iertare a păcatelor făptuite în 18 ani de la întîmplarea mai putin crestinească al ciuruirii cu gloante a Odiosului si Odioasei în zi de Crăciun. Pentru a nu vorbi cu păcat, uninominalul va mai primeni pe ici pe colo clasa politică, promovînd lîngă Dumnezeu figuri noi de îngeri si sfinti. O jună evlavioasă este chiar fiica Împăratului, pe numele ei de călugărită, Elena Băsescu. Ea îsi schimbă zilnic, de mai multe ori, toalele, epuizînd toate casele de modă ale lumii doar, doar o nimeri haina smereniei. Pînă la vîrsta de 26 de ani, n-a nimerit-o. Angelica jună îsi va dovedi harul politicesc abia spre coada anului cînd va candida pentru Parlament. Tot un reprezentant al clasei politice înnoite este si Victor Ponta. El se dă june de vreo două decenii si ceva. Confratele lui de Parlament, Cristian Boureanu, cu o pungă doldora de galbeni (cum Dumnezeu s-o fi îmbogătit în asa hal flăcăiasul ăsta nu pricep fiindcă a bîntuit mereu prin televiziuni si forul legiuitor?), e si el o sperantă a clasei politice primenite si scrobite în masina de spălat a uninominalului. Fete luminate cu totul proaspete - ioc! Nu tu o prospătură, nu tu o Fecioară Născătoare. Popii si preotesele, iesiti la bătaie, sînt hîrsiti în intrigării si dat la geoale pe dedesubt. În consecintă, se pronuntă analistii politicii bisericesti, mîine fată de azi nu va aduce decît surpriza unui haos generalizat. Alesii, care-si vor întrebuinta vîrtos mecla si buzunarul personal, nu se vor mai supune cu una cu două sefilor de partid, iar religia bunului plac se va întrona. Doar Împăratul, cel din jiltul Cotrocenilor, îsi va consolida autoritatea peste armii îngeresti care se vor decima singure, stăpînite usor cu vorba si parul. Dictatura lui Dumnezeu e veche de două mii si ceva de ani.

Articol afisat de 763 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective