Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Comoara lui Sadoveanu“, în atentia politistilor

„Comoara lui Sadoveanu“, în atentia politistilor

• politistii s-au autosesizat în urma articolului din „Monitorul“, cu privire la lipsa pazei de la Muzeul „Mihail Sadoveanu“ si Casa memorialã „Visarion Puiu“ • lucrãtorii de la Compartimentul de protectie a patrimoniului national doresc ca împreunã cu reprezentantii de la „Culturã“ sã rezolve situatia • directorul Alui Gheorghe afirmã cã acei de la mãnãstire trebuie sã asigure paza bunurilor de patrimoniu •

Raidul reporterilor de la cotidianul „Monitorul“ la Casa Memorialã „Visarion Puiu“ si Muzeul „Mihail Sadoveanu“, de lîngã Mãnãstirea Neamt, de acum cîteva sãptãmîni, nu a rãmas fãrã ecou. Cele constatate de ziaristi, si anume cã obiectivele culturale beneficiazã de o pazã precarã, nu i-au lãsat indiferenti pe lucrãtorii de la Compartimentul de protectie a patrimoniului national din cadrul Politiei Neamt. Oamenii legii s-au autosesizat si încearcã sã remedieze situatia cu ajutorul Directiei Judetene de Culturã. „Am solicitat, prin intermediul unei adrese, o pãrere celor de la Directia pentru Culturã, Culte si Patrimoniu National, pentru a rezolva acest caz. Pe noi ne intereseazã siguranta tuturor bunurilor ce se aflã acolo. Cei care detin acest muzeu au obligatia sã asigure paza bunurilor. ÃŽn caz contrar riscã sã fie amendati. Noi sperãm sã rezolvãm aceastã situatie, iar bunurile din acel muzeu sã fie în sigurantã“, a declarat inspectorul Vitalie Josanu din cadrul Compartimentului de protectie a patrimoniului national.
Scriiorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Directiei pentru Culturã, Culte si patrimoniu National, a declarat cã de ceea ce se întîmplã la Muzeul Mihai Sadoveanu, direct rãspunzãtor este administratorul, adicã Mãnãstirea Neamt. „Muzeul apartine Mãnãstirii Neamt, totalmente. Noi nu avem nici o atributie asupra respectivului obiectiv, supravegherea lui fiind în sarcina administratorului. Cei care administreazã muzeul au obligatia de a asigura paza. Noi nu am primit nici o adresã de la Politie, prin care sã ni se solicite sã ne implicãm în aceast problemã. Poate încã nu a ajuns corespondenta la destinatie, ceea ce înseamnã cã urmeazã sã primim o astfel de adresã“, a declarat directorul Adrian Alui Gheorghe.
Reamintim cã o anchetã jurnalisticã efectuatã de cãtre reporterii de la „Monitorul“ la Casa Memorialã „Visarion Puiu“ si Muzeul „Mihail Sadoveanu“ a scos la ivealã un aspect deosebit de grav. Si anume cã sute de obiecte de o valoare inestimabilã pot fi sustrase fãrã eforturi prea mari din incinta celor douã obiective culturale. Ziaristii au pãtruns în incinta clãdirii fãrã sã fie deranjati de nimeni si de nimic, iar aproximativ o jumãtate de orã s-au plimbat nestingheriti prin muzeu. Concluzia a fost clarã: hotii ar fi putut sustrage lejer obiecte de valoare, respectiv picturi, sculpturi, icoane din secolul al XVIII-lea, cãrti de valoare, etc, mai ales cã nu este nici un sistem de alarmã, iar gratiile lipsesc de la ferestre. Nederanjati, hotii ar fi putut sã le sustragã fãrã sã le stea cineva în cale. Reporterii de la „Monitorul“ au avut destul timp la dispozitie sã facã poze cu o pãlãrie lui Mihail Sadoveanu sau sã încerce pianul care a apartinut scriitorului.

Articol afisat de 1766 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU; S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective