Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CABANA LUI CEAUSESCU, CÎSTIGATĂ DE CĂLUGĂRI

CABANA LUI CEAUSESCU, CÎSTIGATĂ DE CĂLUGĂRI

• o instantă a Judecătoriei Brasov a dat cîstig de cauză Mitropoliei Moldovei în procesul cu Directia Silvică pentru cabana Nemtisor • juristii Silvicului au făcut recurs la Tribunalul Brasov • dacă aceasă cale de atac va fi respinsă, călugării vor primi toate imobilele care se află pe suprafata de 4. 478 de hectare de pădure ce a fost retrocedată Mănăstirii Neamt •

În războiul din instantă, dintre Mănăstirea Neamt, prin Mitropolia Moldovei si Directia Silvică Piatra Neamt, privind imobilele situate pe o suprafată de teren ce a fost revendicată si cîstigată de călugări, s-a consumat un nou episod. De această dată la Judecătoria Brasov, unde a avut cîstig de cauză mănăstirea. Astfel, instanta a respins suspendarea executării silite privind retrocedarea bunurilor imobile de pe respectiva suprafată de teren. Este vorba de sase depozite intermediare de exploatare, cabana Nemtisor - fosta casă de protocol a dictatorului Nicolae Ceausescu, sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, cinci imobile - canton Secu, cabana Huma, cabanele Icoana si Măngălărie, sediu brigadă silvică, plus drumuri forestiere, teren recoltat fîn si două helestee. Pentru retrocedarea acestor imobile, Mănăstirea Neamt detinea o solutie favorabilă emisă de Judecătoria Tîrgu Neamt. Juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a încercat să pună în executare sentinta, însă juristii silvicultorilor au cerut suspendarea ei. Asa se face că procesul a fost strămutat la Judecătoria Brasov unde călugării au avut cîstig de cauză. Trebuie precizat că avocatii Directiei Silvice au atacat decizia cu recurs la Tribunalul Brasov, procesul fiind la al treilea termen de judecată.
Si această decizie a instantei i-a nemultumit pe silvicultori. Acestia nu înteleg cum de s-a ajuns la această sentintă din moment ce procurorii au stabilit că părintele jurist a falsificat lista ce a dus la retrocedarea sediului Ocolului Silvic Tîrgu Neamt si a celorlalte clădiri.

Cîstig pe toată linia la instante

Cu sigurantă, războiul din instantă dintre cele două institutii, este departe de a fi finalizat, mai ales că avocatii contestă acum inclusiv modul în care au fost retrocedate pădurile către Biserică.
De altfel, o analiză atentă a retrocedărilor terenurilor către mănăstirile din Neamt, arată că majoritatea acestora s-au făcut cu ajutorul instantelor de judecată. Majoritatea cererilor de reîmproprietărire ale institutiilor bisericesti din Neamt au fost respinse de Comisia Judeteană de Fond Funciar si de comisiile comunale. În această situatie, juristii Mitropoliei s-au adresat instantelor de judecată si au avut cîstig de cauză. Multe dintre aceste decizii sînt contestate si acum de către silvicultori. Cea mai criticată apartine Tribunalului Cluj si datează din anul 2002. Este vorba de Decizia civilă 1380/A/2002, care stipula retrocedarea a 6.117 hectare de pădure către unitătile bisericesti. „Actele depuse pentru dovedirea proprietătii sînt copii ale Decretelor Regale de Înzestrare, publicate în Monitoarele Oficiale din 1935, 1938, acte în care nu este specificată proprietatea, ci folosinta si înzestrarea unor mănăstiri, totalizînd 11.000 de hectare, cît era fondul bisericesc în anul 1945. Completul de judecată de la Tribunalul Cluj a interpretat în mod eronat Legea 1/2000, în sensul că a dispus constituirea dreptului de proprietate tuturor institutiilor de cult constituite pînă la data de 1 ianuarie 1990, în limita a 30 de hectare din fondul bisericesc existent la data nationalizării acestor suprafete de către regimul comunist, institutii care nu au avut vreodată în proprietate sau folosintă suprafete cu vegetatie forestieră. Singurele institutii îndreptătite să primească în proprietate 30 de hectare de pădure erau cele nominalizate în decretele regale din 1935 si 1938, respectiv mănăstirile Agapia, Văratec, Bistrita, Horaita, Durău, Pîngărati si Neamt Secu“, spun juristii Directiei Silvice Neamt. Cu toate acestea, Tribunalul Cluj, a admis teoria conform căreia dreptul de folosintă este unul si acelasi lucru cu proprietatea, lucru ce a ajutat foarte mult Mitropolia Moldovei si Bucovinei în procesele ce au urmat.

Articol afisat de 1617 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective