Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un medic acuzã alti medici de moartea mamei

Un medic acuzã alti medici de moartea mamei

• fiul unei paciente decedate acuzã cadrele medicale de la Spitalul Roznov de culpã medicalã, comportament nedeontologic si lipsit de eticã • acesta sustine cã mama sa nu a beneficiat de manevre de resuscitare care sã o salveze • mai mult decît atît, fiul îndoliat sustine cã dupã înregistrarea decesului, corpul neînsufletit a fost abandonat într-un WC • toate aceste acuze au fost strînse într-un memoriu trimis în exclusivitate conducerii Ministerului Sãnãtãtii • reprezentantii ASP Neamt au aflat despre aceste grave acuze de la ministrul secretar de stat Raed Arafat • în semn de protest, directorul Petrovici a demisionat •

Lumea medicalã din Neamt este zdruncinatã de un scandal de proportii, cu acuzatii de malpraxis, culpã medicalã, eticã si deontologie preofesionalã, iscat de decesul unei paciente în vîrstã de 63 de ani, înregistrat la Spitalul Orãsenesc Roznov. Colegiul Medicilor si Autoritatea de Sãnãtate Publicã efectueazã anchete în acest caz pentru a se pronunta cu privire la vinovãtia sau nevinovãtia cadrelor medicale implicate, la respectarea sau nerespectarea unor elementare norme de eticã profesionalã.
Mai mult decît atît, în elucidarea acestui caz sînt implicate autoritãti din Neamt si Ministerul Sãnãtãtii, primul care a fost sesizat cu privire la decesul cu pricina, de cãtre fiul defunctei, psiholog Romeo Panaitescu. În memoriul înaintat ministerului, acesta acuzã cadrele medicale de la Urgenta Spitalului Roznov cã nu au aplicat întocmai protocolul de resuscitare, criticã lipsa de dotare si de personal din acel sector al unitãtii si se aratã oripilat de faptul cã, dupã deces, corpul neînsufletit al mamei sale a fost abandonat într-o camerã cu aspect de toaletã. Profesoara Lucia Panaitescu a murit în dimineata zilei de 26 septembrie, la Urgenta Spitalului Roznov, în urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul unui edem pulmonar acut. Conform declaratiilor fiului defunctei, pacientei i s-a fãcut rãu în timp ce se afla prin oras, în jurul orei 9. Foarte speriatã, femeia care se stia hipertensivã si fãcea tratament pentru asta, a apelat la bunãvointa unui cunoscut pe care l-a rugat sã o ducã cu masina la dispensar, la medicul de familie. Chematã de urgentã la masinã, doctorita Toc a vãzut cã pacienta a suferit o gravã crizã pulmonarã si pe motiv cã nu avea cum sã îi acorde ajutorul necesar la cabinet, a însotit-o pe aceasta la Spitalul Roznov. Pacienta a fost transportatã la Camera de Primire Urgente, unde, dupã ce i s-au aplicat manevre de resuscitare, a decedat.

„Am simtit nevoia sã trag un semnal de alarmã direct cãtre minister“

La mai putin de o orã dupã producerea tragediei, fiul defunctei a ajuns la spital si dupã cum sustine, a avut un soc. „Am avut impresia cã mã aflu pe front, în plin rãzboi. Dupã ce mi s-a spus cã mama a murit, am fost condus într-o camerã unde se afla un WC. Corpul, neacoperit cu vreun cearsaf, se afla pe o targã kaki. Hainele cu care era îmbrãcatã erau rãvãsite, iar aspectul general era de corp aruncat la groapa comunã. Am întrebat de ce a fost dusã în acea încãpere, iar asistentele sI infirmierele mi-au rãspuns foarte deranjate cã «doar nu era s-o lãsãm în pat». Fãcînd niste investigatii sumare, am aflat cã s-a sunat la 112 prea tîrziu si în ciuda faptului cã o autosanitarã cu echipaj de urgentã de la Ambulanta Piatra Neamt a ajuns în 12 minute, decesul se înregistrase de mai bine de un sfert de orã. Am mai auzit cã în momentul în care mama a ajuns în acel loc, numit Camerã de Primire Urgente, acolo nu era nici un medic, pe motivul cã doctorul care lucreazã acolo se afla în concediu de odihnã. A fost chemat de prin spital, din altã sectie, doctorul Lupascu, care este internist, nu medic de urgentã. Nu sînt foarte convins cã s-a fãcut resuscitarea conform protocoalelor specifice, întrucît am auzit la un moment dat cã nu i s-au aplicat electrozii pe corp. Oripilat de toate acestea, de lipsa de dotare a acelui sector care numai a Camerã de Primire Urgente nu aratã si de comportamentul cadrelor medicale, am simtit nevoia sã trag un semnal de alarmã direct cãtre Ministerul Sãnãtãtii. Nu am trimis memoriul cãtre nici o institutie din Neamt, ca sã fiu sigur cã nu va fi uitat undeva într-un sertar“, a declarat Romeo Panaitescu.

Acuze...

Toate acuzele cuprinse în memoriu au fost fãcute publice în videoconferinta de luni, 6 octombrie, de cãtre doctorul Raed Arafat, ministru secretar de stat în ministrerul de resort, fãrã ca înainte sã fi fost înstiintatã Autoritatea de Sãnãtate Publicã (ASP) si nici Colegiul Medicilor. Imediat dupã videoconferintã, medicul Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt l-a contactat pe psihologul Romeo Panaitescu si l-a rugat sã depunã memorial cu pricina la sediul institutiei pe care o reprezintã. Dupã ce a intrat în posesia petitiei respective, dr. Marcoci a sesizat Colegiul Medicilor Neamt, Consiliul de Eticã, Ordinul Asistentilor si Moaselor din judet, fiecare dintre aceste organisme demarînd propria anchetã. „ÃŽn momentul de fatã nu pot sã spun mai nimic despre acest caz, deoarece ancheta se aflã la început. Au fost desemnate Comisia de Disciplinã, respectiv, aceea de jurisdictie profesionalã. Tin însã sã mentionez cã nu sînt de acord cu faptul cã ministrul secretar de stat Raed Arafat nu a repectat prevederile Constitutiei si a fãcut public acest caz fãrã a tine cont de prezumtia de nevinovãtie a cadrelor medicale, pe care le-a împroscat cu noroi“, a precizat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt. Tot în semn de protest fatã de modul cum a procedat ministrul secretar de stat, doctorul Cristian Petrovici, a demisionat din functia de director interimar al Spitalului Roznov. „Tinînd cont de toate acuzatiile grave care se aduc personalului din acest spital si de felul cum a procedat doctorul Raed Arafat, am considerat cã se impune sã recurg la demisia de onoare. Aparatele noastre au înregistrat integral manevrele de resuscitare efectuate, doctorul Lupascu a ajuns la Urgente în 2 minute, iar dupã pãrerea mea nu este vorba despre culpã medicalã. Corpul neînsufletit nu a fost abandonat într-un WC. Este vorba despre o camerã de deparazitare, aflatã în curs de amenajare. Cît despre competenta în urgente a medicilor si asistentilor de la Spitalul Roznov, vreau sã precizez cã pe banii mei i-am trimis pe oamenii acestia la cursuri de specialitate“, a declarat doctorul Cristian Petrovici.

Articol afisat de 3674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 11.10.2008 02:42
Raed Arafat este mai avid de publicitate decat o starleta
si ma mir cum s-a descurcat poporul roman inainte de a veni 'mnealui din Palestina ca sa faca ordine la romanica.
Doctorita Toc este un medic exceptional, foarte iubita de pacientii ei, iar memoriul scris de catre acest psiholog pare mai mult literatura decat efectul firesc al durerii pierderii mamei.
Foarte corecta este pozitia doctorului Iosif Köszeghi.
Ad�ugat de gyovy la data 12.10.2008 10:26
hai tzepelica! las-o ca nu ai dreptate!
O fi poate putin exagerata aceasta reclamatie,dar sa stii ca numai la judetean urgentele stau bine. In rest e jale. Si la spitalul ala comunal si nu orasenesc (pt ca Roznov numai oras nu e), e nenorocire. La fel in toate comunele in care salvarea ajunge intr-un timp ceva mai lung,poti sa mori cu zile. Iar koszeghi asta sa nu o mai faca pr lupul moralist, ca numai el stie ca si-a nrnorocit si prieteni datorita incompetentei sale.Este chiar un patron din oras care prieten fiindu-i s-a lasat pe mana sa si l-a nenorocit pe viata, la o operatie de stomac.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective