Atentie la antigel!
• Protectia Consumatorilor a dat amenzi de 2.000 de lei, 13 avertismente si a scos din raft 700 de litri de antigel si lichid de spãlat parbrize • A venit frigul, vine imediat si iarna, iar soferii nemteni încep sã se gîndeascã sã-si pregãteascã masinile pentru ger. Problema lor este cã nu prea au cu ce. Antigelul din magazinele de profil este de proastã calitate. Asta au descoperit inspectorii de la Protectia Consumatorilor, umblînd si verificînd zilele trecute mai multi negustori din domeniu. Au fost controlate peste zece unitãti de distributie, magazine specializate si statii peco, iar 7 din ele au fost gãsite pe lîngã lege. Mari probleme au fost gãsite pe etichete: datele nu erau clare, literele mici, ilizibile. Traducerea în limba românã de pe timbrele autoadezive a fost aplicatã peste marcarea originalã si astfel ambele deveneau greu de citit. La concentratele de antigel, etichetele nu contineau numãrul lotului si nici nu prezentau informatii privind riscurile la care se expun oamenii cînd pun mîna pe sticlã si manevreazã lichidul. De regulã se înscriu niste fraze specifice, fie pentru produse periculoase, fie pur si simplu recomandãri la prudentã. „S-a constatat cã fie sînt ilizibile, fie incomplete, fie sînt neclasificate. Totodatã, lipseau însemnele tactile de avertizare a pericolului de pe ambalaj. Sau erau aplicate sub eticheta de marcaj printr-o etichetã autocolantã. Recipientele nu au fost prevãzute din fabricatie cu aceste însemne“, a declarat Nicoleta Nica, purtãtorul de cuvînt al OJPC Neamt. O altã problemã a negustorilor a fost afisarea preturilor, în sensul cã foarte multi au uitat sã facã asta.
Periplul OJPC Neamt s-a lãsat cu douã amenzi însumînd 2.000 de lei si cu 13 avertismente. Inspectorii au scos din raft si 697 de litri de antigel si lichid de spãlat parbrize, marfã ce valoreazã încã vreo 2.000 de lei. „Recomandãm consumatorilor sã citeascã atent etichetele produselor atunci cînd doresc sã achizitioneze lichid de spãlare parbrize si antigel, în special, sã urmãreascã punctul de congelare, informatii foarte importante pentru sezonul rece“, a încheiat Nicoleta Nica.
|