Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

HAOS ÃŽN EDUCATIE

• azi va fi cea mai haoticã zi din istoria educatiei • dascãlii sînt în grevã, ministerul asigurã desfãsurarea tezelor cu subiecte unice, iar pe elevi nu are cine îi supraveghea • conducerea sindicatului nemtean îi considerã pe dascãlii care nu vor participa la grevã, „profitori“ • ce vor pãti elevii din clasele a VII-a si a VIII-a, se va vedea azi •

Educatia româneascã va marca astãzi o zi istoricã, datoritã deciziei majoritãtii dascãlilor de a face grevã exact în aceeasi zi în care ar trebui sã aibã loc teza cu subiecte unice la limba si literatura românã, pe care o sustin elevii din clasele a VII-a si a VIII-a. Decizia sindicalistilor este definitivã si irevocabilã, în ciuda negocierilor pe care ieri la prînz, liderii lor le purtau cu conducerea Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii. Conform programului de proteste, greva va avea loc azi, 5 mai, pe 13 si pe 28 mai, în zilele în care ar trebui sã aibã loc aceste evaluãri, pe baza cãrora elevii care terminã gimnaziul participã la admiterea computerizatã.

Pretentiile sindicatului

Conducerea Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt a stabilit niste reguli pe care cei care vor face astãzi grevã le vor avea de respectat. Protestul va începe de la prima orã de curs si va continua pe toatã durata activitãtilor didactice. ÃŽn fiecare scoalã se va constitui comitetul de grevã, care va urmãri corecta desfãsurare a actiunii de protest. Greva va fi anuntatã în fiecare scoalã prin anunturi postate la intrare. Elevii prezenti la ore vor fi supravegheati, fãrã a fi implicati în activitãti didactice. ÃŽn condicele din judet se va scrie „grevã“. Personalul nedidactic nu intrã în grevã decît dacã vrea neapãrat acest lucru. E vorba despre bucãtãrese, de exemplu, care trebuie sã asigure hrana pentru elevii internisti. Nimeni nu poate fi constrîns sã participe la protest. Sindicalistii atrag atentia asupra eventualei raportãri despre participarea la grevã, pe care ar putea s-o cearã ISJ. „Procentul de participare la grevã se va calcula prin raportarea numãrului de cadre didactice care fac efectiv grevã, la numãrul total de cadre care au ore în ziua respectivã. Din pãcate au apãrut si diversiuni. Avem informatii cã directori de scoli din Piatra Neamt anuntã cã au informatii telefonice cã pe 5 mai se va sustine teza cu subiect unic si cã scolile pietrene nu participã la grevã. Este complet fals. Cine se preteazã la o astfel de actiune este nu doar împotriva sindicalistilor, ci si a educatiei. Niciodatã nu am avut atîtea motive de nemultumire. Vrem sã stie toatã lumea cã nu salariile, ci cadrul legal si finalitãtile care se urmãresc de la acest sistem ne fac pe noi sã protestãm. Sîntem hotãrîti sã ducem actiunea de protest pînã la capãt“, a declarat Gabriela Grigore secretar general al FSLI Neamt.
Gabriel Ploscã, presedintele sindicalistilor din judet, a adãugat: „ÃŽn educatie nu existã o strategie. Negocierile cu partea politicã vor continua si pe perioada grevelor. ÃŽi îndemnãm pe colegi la solidaritate. Dacã vom pierde aceastã bãtãlie, nu ne vom mai ridica din genunchi. Noi acum reluãm un conflict de muncã pe care l-am întrerupt în noiembrie 2008. Stim cã sînt mici sansele de aplicare a Legii 221/2008 privind cresterile salariale prevãzute legal, dar acum, acest lucru a trecut pe un alt plan. Sîntem nemultumiti pentru cã s-a fãcut o rectificare bugetarã negativã pentru educatie si dascãlilor nu li se asigurã salariile pe noiembrie si decembrie. De asemenea, nu vor continua investitiile în educatie. Prin legea salarizãrii unice, toti am sperat cã se va face ordine în domeniul bugetar. Dar Guvernul Boc îngheatã salariile mari si pe cele mici. Ni s-a luat premiul de 2%, nu se mai plãtesc orele suplimentare si nici plata la cumul. Si asta, în ciuda asigurãrilor date de ministrul Andronescu“, a declarat Gabriel Ploscã.

„Mai este sistemul de educatie o prioritate nationalã?“

Sindicalistii le dau o veste proastã colegilor din sistem, care îsi desfãsoarã activitatea în alte localitãti, decît cele de domiciliu. Acestia au sanse mari de a nu mai beneficia de decontarea cheltuielilor de transport. „Existã tensiune si nemultumire în rîndul cadrelor didactice. Actiunile noastre afecteazã si elevii, si pãrintii. Noi nu dorim o rezolvare a situatiei pe un termen scurt. Vizãm modificãri pe termen lung. Vrem sã aflãm rãspuns la întrebarea: Mai este sistemul de educatie o prioritate nationalã? Sau va deveni una localã, prin descentralizare? Nu vom înceta actiunile revendicative pînã cînd nu vom avea un dialog activ si real cu cei care iau decizii pe termen lung. Greva este legalã. E un conflict de interese care a fost notificat cãtre minister, ISJ si unitãti scolare. Peste 65% din membri de sindicat din Neamt, adicã 5.228 de persoane, au aderat la aceastã mãsurã de protest“, a mai spus Gabriela Grigore. Sindicalistii au ales intentionat cele trei zile de grevã, aceleasi cu tezele cu subiecte unice si sustin cã dacã MECI va reprograma evaluãrile, vor face protest si atunci, urmãrind ca actiunea lor sã aibã impact maxim. Dascãlii care nu vor sta azi „în repaos“ au fost numiti de cãtre sindicalisti „spãrgãtori de grevã“ si „profitori“, în sensul cã ei vor beneficia de salariile integrale, dar în cazul în care greva va avea efectele scontate, vor beneficia si ei de ele, la fel ca toatã lumea.

La ISJ lucrurile sînt neschimbate

Greva dascãlilor nu este atît de simplã pe cît se pare, pentru cã ea nu se va reduce doar la o zi liberã a elevilor, ci, practic se va desfãsura teza cu subiect unic, ca si cum nu ar fi rãzmeritã în sistem. MECI va transmite subiectele pentru tezã, iar ISJ le va prelua, pentru a le da mai departe în scoli. „Subiectele la tezã trebuie sã fie unice. Deci toti elevii trebuie sã fie evaluati cu aceelasi subiecte. Evaluarea tezelor de cãtre profesorul de la clasã se va face miercuri, cînd nu mai e grevã. Problema e la supraveghere. Cine va asigura supravegherea? Asta se face nu cu personal de specialitate. Conteazã sã fie cadre didactice în scoli, care sã nu fi aderat la grevã. Dar cine va coordona desfãsurarea tezelor? Va fi personal sau nu? ISJ are acces la formatul electronic pentru preluarea subiectelor si transmiterea în scoli. Presupunem cã se rezolvã treaba în clasã. Dar cine ia tezele si le duce la centrele de evalare? Si, acolo, va exista cineva în mãsurã sã le preia? Se va vedea asta marti, 5 mai. Mesajul nostru, al ISJ, este cã marti se sustin tezele cu subiecte unice în judetul Neamt. Absentii vor fi evaluati într-o perioadã specialã“, a declarat profesorul Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt. Teoretic, azi, în Neamt, 11.522 de elevi - 5.677 din clasa a VII-a si 5.845 din clasa a VIII-a ar trebui sã dea teza la românã.

Articol afisat de 1765 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 05.05.2009 07:34
Bravo!
Trebuie sa le arate cineva animalelor astea care ne "conduc",faptul ca mai exista cineva in stare sa li se opuna.Important e sa nu se intample la fel ca in multe alte cazuri cand protestele au fost intrerupte.Noi de ce suntem pedepsiti cand nu respectam legi? Ei de ce nu respecta nici o lege?Trebuie mers pana la capat de data asta.Ei stiu prea bine ca nu-i mai inghite deloc populatia,dar se incapataneaza sa creada ca le va merge iar cu mita,spaga,manipulare,etc. si vor ramane tintuiti acolo.Cu cat se incapataneaza mai mult,cu atat sunt detestati mai mult.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective