Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

HAOS ÎN EDUCATIE

• azi va fi cea mai haotică zi din istoria educatiei • dascălii sînt în grevă, ministerul asigură desfăsurarea tezelor cu subiecte unice, iar pe elevi nu are cine îi supraveghea • conducerea sindicatului nemtean îi consideră pe dascălii care nu vor participa la grevă, „profitori“ • ce vor păti elevii din clasele a VII-a si a VIII-a, se va vedea azi •

Educatia românească va marca astăzi o zi istorică, datorită deciziei majoritătii dascălilor de a face grevă exact în aceeasi zi în care ar trebui să aibă loc teza cu subiecte unice la limba si literatura română, pe care o sustin elevii din clasele a VII-a si a VIII-a. Decizia sindicalistilor este definitivă si irevocabilă, în ciuda negocierilor pe care ieri la prînz, liderii lor le purtau cu conducerea Ministerului Educatiei, Cercetării si Inovării. Conform programului de proteste, greva va avea loc azi, 5 mai, pe 13 si pe 28 mai, în zilele în care ar trebui să aibă loc aceste evaluări, pe baza cărora elevii care termină gimnaziul participă la admiterea computerizată.

Pretentiile sindicatului

Conducerea Federatiei Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt a stabilit niste reguli pe care cei care vor face astăzi grevă le vor avea de respectat. Protestul va începe de la prima oră de curs si va continua pe toată durata activitătilor didactice. În fiecare scoală se va constitui comitetul de grevă, care va urmări corecta desfăsurare a actiunii de protest. Greva va fi anuntată în fiecare scoală prin anunturi postate la intrare. Elevii prezenti la ore vor fi supravegheati, fără a fi implicati în activităti didactice. În condicele din judet se va scrie „grevă“. Personalul nedidactic nu intră în grevă decît dacă vrea neapărat acest lucru. E vorba despre bucătărese, de exemplu, care trebuie să asigure hrana pentru elevii internisti. Nimeni nu poate fi constrîns să participe la protest. Sindicalistii atrag atentia asupra eventualei raportări despre participarea la grevă, pe care ar putea s-o ceară ISJ. „Procentul de participare la grevă se va calcula prin raportarea numărului de cadre didactice care fac efectiv grevă, la numărul total de cadre care au ore în ziua respectivă. Din păcate au apărut si diversiuni. Avem informatii că directori de scoli din Piatra Neamt anuntă că au informatii telefonice că pe 5 mai se va sustine teza cu subiect unic si că scolile pietrene nu participă la grevă. Este complet fals. Cine se pretează la o astfel de actiune este nu doar împotriva sindicalistilor, ci si a educatiei. Niciodată nu am avut atîtea motive de nemultumire. Vrem să stie toată lumea că nu salariile, ci cadrul legal si finalitătile care se urmăresc de la acest sistem ne fac pe noi să protestăm. Sîntem hotărîti să ducem actiunea de protest pînă la capăt“, a declarat Gabriela Grigore secretar general al FSLI Neamt.
Gabriel Ploscă, presedintele sindicalistilor din judet, a adăugat: „În educatie nu există o strategie. Negocierile cu partea politică vor continua si pe perioada grevelor. Îi îndemnăm pe colegi la solidaritate. Dacă vom pierde această bătălie, nu ne vom mai ridica din genunchi. Noi acum reluăm un conflict de muncă pe care l-am întrerupt în noiembrie 2008. Stim că sînt mici sansele de aplicare a Legii 221/2008 privind cresterile salariale prevăzute legal, dar acum, acest lucru a trecut pe un alt plan. Sîntem nemultumiti pentru că s-a făcut o rectificare bugetară negativă pentru educatie si dascălilor nu li se asigură salariile pe noiembrie si decembrie. De asemenea, nu vor continua investitiile în educatie. Prin legea salarizării unice, toti am sperat că se va face ordine în domeniul bugetar. Dar Guvernul Boc îngheată salariile mari si pe cele mici. Ni s-a luat premiul de 2%, nu se mai plătesc orele suplimentare si nici plata la cumul. Si asta, în ciuda asigurărilor date de ministrul Andronescu“, a declarat Gabriel Ploscă.

„Mai este sistemul de educatie o prioritate natională?“

Sindicalistii le dau o veste proastă colegilor din sistem, care îsi desfăsoară activitatea în alte localităti, decît cele de domiciliu. Acestia au sanse mari de a nu mai beneficia de decontarea cheltuielilor de transport. „Există tensiune si nemultumire în rîndul cadrelor didactice. Actiunile noastre afectează si elevii, si părintii. Noi nu dorim o rezolvare a situatiei pe un termen scurt. Vizăm modificări pe termen lung. Vrem să aflăm răspuns la întrebarea: Mai este sistemul de educatie o prioritate natională? Sau va deveni una locală, prin descentralizare? Nu vom înceta actiunile revendicative pînă cînd nu vom avea un dialog activ si real cu cei care iau decizii pe termen lung. Greva este legală. E un conflict de interese care a fost notificat către minister, ISJ si unităti scolare. Peste 65% din membri de sindicat din Neamt, adică 5.228 de persoane, au aderat la această măsură de protest“, a mai spus Gabriela Grigore. Sindicalistii au ales intentionat cele trei zile de grevă, aceleasi cu tezele cu subiecte unice si sustin că dacă MECI va reprograma evaluările, vor face protest si atunci, urmărind ca actiunea lor să aibă impact maxim. Dascălii care nu vor sta azi „în repaos“ au fost numiti de către sindicalisti „spărgători de grevă“ si „profitori“, în sensul că ei vor beneficia de salariile integrale, dar în cazul în care greva va avea efectele scontate, vor beneficia si ei de ele, la fel ca toată lumea.

La ISJ lucrurile sînt neschimbate

Greva dascălilor nu este atît de simplă pe cît se pare, pentru că ea nu se va reduce doar la o zi liberă a elevilor, ci, practic se va desfăsura teza cu subiect unic, ca si cum nu ar fi răzmerită în sistem. MECI va transmite subiectele pentru teză, iar ISJ le va prelua, pentru a le da mai departe în scoli. „Subiectele la teză trebuie să fie unice. Deci toti elevii trebuie să fie evaluati cu aceelasi subiecte. Evaluarea tezelor de către profesorul de la clasă se va face miercuri, cînd nu mai e grevă. Problema e la supraveghere. Cine va asigura supravegherea? Asta se face nu cu personal de specialitate. Contează să fie cadre didactice în scoli, care să nu fi aderat la grevă. Dar cine va coordona desfăsurarea tezelor? Va fi personal sau nu? ISJ are acces la formatul electronic pentru preluarea subiectelor si transmiterea în scoli. Presupunem că se rezolvă treaba în clasă. Dar cine ia tezele si le duce la centrele de evalare? Si, acolo, va exista cineva în măsură să le preia? Se va vedea asta marti, 5 mai. Mesajul nostru, al ISJ, este că marti se sustin tezele cu subiecte unice în judetul Neamt. Absentii vor fi evaluati într-o perioadă specială“, a declarat profesorul Grigorută Oniciuc, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt. Teoretic, azi, în Neamt, 11.522 de elevi - 5.677 din clasa a VII-a si 5.845 din clasa a VIII-a ar trebui să dea teza la română.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de gyovy la data 05.05.2009 08:34
Bravo!
Trebuie sa le arate cineva animalelor astea care ne "conduc",faptul ca mai exista cineva in stare sa li se opuna.Important e sa nu se intample la fel ca in multe alte cazuri cand protestele au fost intrerupte.Noi de ce suntem pedepsiti cand nu respectam legi? Ei de ce nu respecta nici o lege?Trebuie mers pana la capat de data asta.Ei stiu prea bine ca nu-i mai inghite deloc populatia,dar se incapataneaza sa creada ca le va merge iar cu mita,spaga,manipulare,etc. si vor ramane tintuiti acolo.Cu cat se incapataneaza mai mult,cu atat sunt detestati mai mult.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective