Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Criza produce noi si noi someri

• luna mai aduce încã 400 de someri • cei mai multi pleacã de la fostul Azochim • firma disponibilizeazã 328 de salariati, iar alti 216 ies la pensie • alte firme renuntã la 64 de angajati • din noiembrie pînã acum 1.537 de nemteni au devenit someri •

Criza economicã a afectat deja cam toate sectoarele de activitate din Neamt, iar pentru luna mai 8 societãti comerciale au anuntat disponibilizarea unui numãr de circa 400 de salariati. Acestea sînt nevoite sã-si restrîngã activitatea si au raportat încã de luna trecutã la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt faptul cã vor renunta la o parte din salariati. „Grosul“ celor care vor rãmîne fãrã un venit sigur vine de la fostul Azochim. Firma a raportat faptul cã pe parcursul lunii mai 2009 va disponibiliza un numãr de 328 de salariati din totalul de 704. Simultan, Ga Pro Co Chemicals, asa cum se numeste firma de circa doi ani, mai pierde încã 218 salariati, deoarece în mai îsi vor deschide drepturile de pensie. Asa cã societatea va mai rãmîne doar cu 94 de salariati.
Gheorghe Mosu, liderul sindicatului Azochim a declarat cã existã sanse de repornire a combinatului în toamnã. De asemenea, cei care au plecat de acasã vor încasa, asa cum prevede contractul colectiv de muncã, un salariu mediu brut pe combinat, adicã o sumã de aproximativ 10 milioane de lei vechi. Banii nu au ajuns în buzunarul oamenilor, patronatul spunînd cã va face plãtile în momentul în care va mai vinde marfa pe care o are pe stoc. „Au mai rãmas 94 de salariati care vor fi plãtiti la 75%. Ei vor asigura paza combinatului, vor ajuta la încãrcarea îngrãsãmîntului. Ceilalti au plecat în somaj sau la pensie. Noi sperãm cã peste 3 luni, sau cel tîrziu în toamnã, sã fie aprobatã acea subventie pentru agricultori si sã repornim combinatul“, a declarat Gheorghe Mosu.
Tot în aceastã lunã alte 7 firme din divese domenii de activitate renuntã la 64 de salariati. Cifra în sine nu reprezintã foarte mult, dar în cazuri concrete este enorm. La Cetatea Tîrgul Neamt vor fi disponibilizati 10 din totalul de 30 de salariati, ceea ce reprezintã fix o treime. O altã firmã renuntã la 8 din cei 10 salariati pe care-i are în total. Societãtile care anuntã reducerea numãrului de salariati sînt în principal din constructii, confectii metalice, confectii sau comert. „Desi sîntem abia la începutul lunii sînt firme care au anuntat deja disponibilizãri. Acestea au ca obiect de activitate confectiile sau constructiile, domenii în care alti agenti economici anuntã locuri de muncã vacante“, a declarat Elena Chirilã, purtãtor de cuvînt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt. Este posibil ca o parte din cei care îsi pierd slujba în aceastã lunã sã fie absorbiti de firmele care sînt în cãutare de personal, astfel încît efectele negative sã nu mai fie atît de dur resimtite. Toti cei care vor fi disponibilizati beneficiazã de indemnizatie de la stat, dacã au lucrat cel putin un an. Alti 58 de nemteni si-au pierdut locul de muncã, în aceleasi conditii, în aprilie 2009. Firmele au început sã renunte la personal încã de la finele anului trecut, dar avînd în vedere perioada sãrbãtorilor de iarnã multe au preferat sã dea afarã din 2009. ÃŽn perioada noiembrie 2008 - mai 2009, 85 de agenti economici care aveau circa 6.500 de salariati au renuntat la un sfert, respectiv la 1.537 de persoane.

Articol afisat de 1707 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU; D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective