Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Pãmîntul nu are culoare politicã“

• interviu cu deputatul de Neamt, Culitã Tãrîtã, fost presedinte al holdingului TCE 3 Brazi • „Cred cã în agriculturã este nevoie cu adevãrat de programe care sã sprijine fermierii, sã-i ajute, pentru care sã-si dea mîna toate partidele politice, asociatiile profesionale, dar si societatea civilã“, sustine parlamentarul nemtean •



Reporter: Ce a însemnat pentru TCE 3 Brazi prezenta presedintelui Traian Bãsecu în exploatatia agricolã din Insula Mare a Brãilei?
Culitã Tãrîtã: Vizita presedintelui Traian Bãsescu la Ziua Cîmpului, manifestare organizatã de TCE 3 Brazi în Insula Mare a Brãilei, pe 5 iunie, este recunoasterea fãrã echivoc a muncii depuse de toatã lumea din firmã, de fiecare om în parte, de la portar pînã la directorul general. Fiecare are rolul lui, dar efortul tuturor, împletit, a dus la rezultatele pe care le avem astãzi în cea mai mare exploatatie agricolã din Europa. De asemenea, la simpozionul pe teme de agriculturã a fost toatã floarea stiintei românesti, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a Academiei Române, Cristian Hera, dar si din toatã lumea si mã refer aici la prezenta marilor concerne internationale, producãtori de masini si utilaje agricole, producãtori de material biologic, seminte sau îngrãsãminte. Ne-au onorat invitatia reprezentanti de renume din Germania, Statele Unite ale Americii, Italia, Franta, la care s-au adãugat toate organizatiile sindicale si profesionale din România, membri ai comisiei pentru agriculturã din Parlamentul României, dar si reprezentanti din tot spectrul politic, ceea ce înseamnã cã pãmîntul nu are culoare politicã. Consider cã toti avem datoria moralã de a scoate agricultura din necaz, iar în acest domeniu trebuie sã fie o gîndire coerentã.
Rep: ÃŽn ce sens?
C.T: Din patru în patru ani vine un ministru, mai bun sau nu decît celãlalt si face programe de dezvoltare a agriculturii. Dupã patru ani vine altul si o ia de la capãt, cu un alt program. Totul se rupe si nu are continuitate. Cred cã în acest domeniu este nevoie cu adevãrat de programe care sã sprijine fermierii, sã-i ajute, pentru care sã-si dea mîna toate partidele politice, asociatiile profesionale, dar si societatea civilã. Toti factorii de rãspundere si care au un cuvînt de spus trebuie sã ridice agricultura la rangul pe care îl meritã.

„Pãmîntul care nu este lucrat se îmbolnãveste“

Rep: Agricultura este un sector riscant. Investesti si te poti trezi cã ai aruncat banii, iar în cazul creditelor bãncile nu iartã...
C.T: Presedintele Traian Bãsescu a vorbit despre dezamãgirea fatã de sistemul bancar, nu numai fatã de domeniul agricol, ci referindu-se la întreg spectrul economic. A venit în Insulã, a vãzut cum se munceste aici si ce rezultate se pot obtine în agriculturã, iar la final a declarat cã este garant al celor care muncesc aici. TCE 3 Brazi confirmã efortul depus de toti cei care muncesc aici. Cu aceleasi resurse se putea investi în alte domenii, de unde se putea obtine cu mult mai mult decît se obtine în agriculturã. Am mai spus si mã repet cã este normal sã acorzi pãmîntului o atentie deosebitã indiferent la ce scarã se vorbeste. Adicã nu conteazã dacã esti un mic fermier, ai un hectar-douã de teren, sau ai zeci de hectare, pãmîntul trebuie muncit si nu trebuie lãsat pîrloagã sub nici o formã. Sînt persoane în vîrstã, care detin suprafete mai mici, dar chiar si asa acestea nu trebuie lãsate la voia întîmplãrii. Se pot da în asociatii, sã-l lucreze altcineva, numai sã nu stea nelucrat pentru cã asa pãmîntul se îmbolnãveste. Si nu e vorba numai de bucata unui om, de acolo se îmbolnãvesc si parcelele vecine si tot asa. Este vorba de neglijentã crasã, care lasã urme, si din pãcate nu numai la cei care nu se îngrijesc de pãmînt, ci la toatã lumea. Dacã am vorbi numai de persoane în vîrstã tot ar fi ceva, dar este vorba si de foarte multi tineri, care nu sînt interesati de acest domeniu în nici un fel. În concluzie cei care detin terenuri pe care le lasã în nelucrare, au pãmînt pe care nu-l muncesc dar nici nu-l dau altcuiva, ar trebui sanctionati.
Rep: Care sînt cele mai mari greutãti cu care se confruntã un fermier?
C.T: Chiar presedintele Traian Bãsescu a punctat foarte bine cele mai mari probleme de acest fel. În primul rînd este vorba de plantele modificate genetic, acesta este cea mai mare problemã cu care ne confruntãm nu numai noi, ci toti fermierii de pretutindeni. În altã ordine de idei, cel mai mare necaz de la noi, din România, si principalul obiectiv care trebuie urmãrit este punerea la punct a sistemului de irigatii. Aceasta este problema-problemelor mai ales în acestã perioadã de timp cînd sînt schimbãri climatice majore. Dacã nu vom pune la punct acest sistem, dacã nu vom duce apa la rãdãcina plantelor, nu vom putea face nimic. Deja timpul este trecut, dar cu ceva efort, cu perdele de protectie si reproiectarea sistemului de irigatii, iesim la liman.

Articol afisat de 1105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective