Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Case noi, în rate, pentru etnicii tigani din Vînãtori-Neamt

• fundatiile Soros si Habitat pentru Umanitate România lanseazã astãzi, la Vînãtori-Neamt, proiectul „O casã, un viitor!“, derulat în parteneriat cu Primãria Vînãtori si cu sprijinul Fundatiei Vodafone • se lucreazã în prezent la cinci case si se doreste ca pînã în 2011 sã fie construite sau renovate alte 19 imobile • etnicii trebuie sã participe la lucrãrile de construire a propriei case si sã-i ajute si pe ceilalti beneficiari • o casã costã circa 15.000 de euro, bani pe care beneficiarii trebuie sã-i plãteascã în rate lunare pe durata a maximum 20 de ani •

Comunitatea de rromi din Vînãtori-Neamt a intrat în atentia unor organizatii neguvernamentale care si-au propus sã le construiascã etnicilor locuinte decente în locul bordeielor insalubre din chirpici. Este vorba despre un proiect de dezvoltare comunitarã intitulat „O casã, un viitor!“, care va fi lansat astãzi, la sediul administratiei Parcului National Vînãtori-Neamt, de cãtre reprezentantii fundatiilor Soros si Habitat pentru Umanitate (HFH) România, proiectul fiind derulat în parteneriat cu Primãria Vînãtori si cu sprijinul Fundatiei Vodafone România. Initiatorii îsi propun dezvoltarea locuirii decente în rîndul comunitãtii de etnici din comuna Vînãtori-Neamt, si vor ca proiectul sã fie un model pentru alte institutii interesate de rezolvarea problemei locuirii în conditii precare. La Vînãtori Neamt sînt în curs de construire 5 case si se doreste ca ele sã fie gata pînã la sfîrsitul lunii noiembrie 2009, pentru ca beneficiarii sã se poatã muta înainte de venirea iernii. Proiectul se va derula pînã în 2011, avînd prevãzutã construirea si renovarea a încã 19 case pentru tiganii de pe malul Ozanei, unde locuiesc în total cam 27 de familii. Un alt obiectiv constã în calificarea a 15 persoane în meserii legate de domeniul constructiilor. Acestia vor cãpãta deprinderile necesare contribuind la ridicarea propriei case, precum si prin munca de voluntariat la casele celorlalti beneficiari. O familie trebuie sã presteze circa 500 de ore de muncã, aceasta a fost una din conditiile impuse de organizatiile neguvernamentale, care îsi asigurã astfel si o parte din forta de muncã necesarã. Conteazã si venitul familial, fiindcã locuintele nu sînt oferite gratuit.

Rate de un milion vechi pe lunã

O casã poate costa circa 15 000 de euro si locatarii vor avea de plãtit rate lunare, de circa un milion de lei vechi, timp de maximum 20 de ani, a declarat Petruta Pãcuraru, coordonator comunicare din partea fundatiei Habitat pentru Umanitate România. Beneficiarii primelor cinci case lucreazã cu ziua, sau se ocupã cu vînzarea fierului vechi, asa cã s-a considerat cã ar avea de unde plãti ratele, dar se va încerca în perioada urmãtoare gãsirea unor locuri de muncã stabile. Petruta Pãcuraru a declarat cã primele cinci case construite au fost deja acoperite, iar astãzi, dupã lansarea proiectului, participantii la eveniment vor face muncã de voluntariat pe santierul „Habitat“. Chiar dacã majoritatea sînt obisnuiti mai mult cu munca de birou, vor îmbrãca salopete si vor trece la treabã sub coordonarea mesterilor, avînd planificatã izolarea locuintelor la interior si exterior.
Fundatia Soros este de mai multã vreme interesatã de comunitatea de rromi din Vînãtori, asa s-a ajuns la derularea proiectului în zonã. La dezbaterile de astãzi, ocazionate de lansarea proiectului, vor fi luate în discutie cîteva subiecte legate de membrii acestei comunitãti. Mona Prisãcariu, de la Fundatia Soros România, va vorbi despre „Locuirea sãrãcãcioasã în comunitãtile de romi, motiv de discriminare si excludere socialã“. Mihai Grigorean va aduce în atentie „Abordarea HFH România - Asigurarea conditiilor corespunzãtoare de locuire pentru romii din Vînãtori Neamt“, iar reprezentantii autoritãtilor locale vor discuta despre dezvoltarea socio-economicã a comunitãtii de romi.

Articol afisat de 1545 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective