Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SI BLOCURILE EXPLODEAZĂ

SI BLOCURILE EXPLODEAZĂ

• un etaj al blocului 15B din Cartierul Muncitoresc - Roman a sărit în aer • un locatar a pornit centrala cu defectiuni si gazele acumulate au explodat, se pare, cînd a vrut să aprindă lumina • incidentul s-a petrecut joi, la ora 2 • o garsonieră a fost distrusă în totalitate, 10 au structura de rezistentă afectată si 24 sînt avariate • pagubele sînt în curs de evaluare • vezi videoO explozie asurzitoare si un suflu nemaivăzut în Neamt, cel putin în ultimii ani, a sculat în picioare, în creierii noptii de miercuri spre joi, 14 spre 15 octombrie, un cartier din municipiul Roman. Locuintele de pe palierul etajului III al blocului 15B, de pe Aleea Revolutiei, în Cartierul Muncitoresc, au sărit în aer, pe fondul unei acumulări de gaz metan. Catastrofa s-a produs în garsoniera proprietatea lui Gheorghe Voicu, unde domicilia fiul acestuia, Ioan, alături de sotie si copilul de sase ani. În momentul deflagratiei, în casă era doar bărbatul în vîrstă de 26 de ani, consoarta si odrasla fiindu-i plecate la rude, de cu seară. Cauza, se pare, ar fi o însemnată scăpare de gaze de la centrala murală, însă împrejurările care au dus la producerea unei scîntei nu sînt clare. Victima a supravietuit, dar a ajuns la spital în stare gravă. De altfel toată zona arăta, în doar cîteva secunde, ca un teatru de război, cu zeci de geamuri sparte, bucăti de mobilă, haine sau alte bunuri de prin casele oamenilor zburînd peste tot. Bucătile de tencuială sau tocurile ferestrelor s-au transformat în veritabile proiectile, care au ajuns la zeci de metri distantă. Au fost sparte geamuri inclusiv din imobilele învecinate, primul gînd al celor de fată fiind acela că vor fi martorii unui carnagiu. Oamenii din zonă au crezut, în primă instantă, că este vorba despre un cutremur, iar cei care stăteau foarte aproape de garsoniera de unde s-a declansat nenorocirea au crezut că se prăbuseste blocul cu tot cu ei. Mărturisirile locuitorilor din blocul nr. 15 B., unul de garsoniere, în care îsi duc zilele, de regulă, cetăteni fără prea multe posibilităti materiale, sînt zguduitoare. Bărbati în toată firea nu-si puteau stăpîni lacrimile, văzînd nenorocirea si realizînd că vietile lor si ale familiilor au atîrnat doar de un fir de ată. Socul i-a tinut treji pe locatarii Cartierului Muncitoresc toată noaptea, oamenii temîndu-se că imobilul se va prăbusi. Frica lor a fost total justificată, mai ales că o parte a peretilor exteriori, construiti din plăci de fier-beton, au căscat „falii“ mari pe fatadă.

Ca-n iad!

Ieri, 15 octombrie, de la primele ore ale diminetii, în ciuda eforturilor celor de la firma Rossal să facă curătenie, măcar în ceea ce priveste adunarea cioburilor si a bunurilor aruncate de suflu, zona Cartierului Muncitoresc, de altfel în genere una mai „insalubră“, arăta în continuare ca un teatru de război. Romascanii au făcut din acest loc un veritabil punct de pelerinaj, toate privirile fiind atintite în sus, către etajul unde a avut loc deflagratia. Locatarii îsi spărgeau resturile de geamuri, pentru ca să le înlocuiască, mai ales că si vremea a fost foarte rece, fiecare încercînd să îsi evalueze pagubele. Toti îsi făceau cruce si, cum pericolul nu mai era imediat, au început să se facă si „scenariile“, ca la fiecare catastrofă. În interiorul imobilului, păzit la intrare de mai multi lucrători ai Politiei, atmosfera era si mai sumbră. Majoritatea celor cărora explozia nu le-a distrus prea multe lucruri au plecat pe la rude, în imobil perindîndu-se autorităti locale, pompieri, politisti si lucrători de la E.On. La etajul III, în partea dreaptă de pe casa scării, era cu adevărat jale. Pînă si instalatiile de gaz au fost strîmbate de explozie, precum si cutiile firmei de cablu, de geamuri sau usi neputînd fi pusă problema. Au fost aruncate din tîtîni pînă si usile metalice, situate la o distantă considerabilă de garsoniera cu pricina. „Am zis că o să cadă blocul cu noi. Nu vă puteti imagina ce bubuitură puternică a fost. A venit suflul care ne-a făcut, efectiv, să fim aruncati în aer cu tot cu paturi. Nu ne-am putut da seama multă vreme ce s-a întîmplat, dar după explozie s-a produs un incendiu si, cu chiu cu vai am iesit în fata blocului, cu hainele de pe noi. Acum, ce ne vom face, unde ne ducem dacă garsonierele sînt «praf»?“, a spus romascanul Gheorghe Enariu. Vecinele acestuia erau, de asemenea, în stare de soc, încercînd, cu disperare, să vadă ce bunuri mai au întregi. „Nu stim ce să facem, am ajuns la disperare, după o noapte în care nu am închis un ochi. Autoritătile trebuie să ne ajute cumva pentru că, pînă la urmă, nu avem nici o vină. Tare ne este teamă că o să cadă blocul. După cum a rămas, putin înclinat, cred că dacă nu ar fi blocul învecinat, alipit, partea asta s-ar prăbusi“, a mentionat Elena Iancu.

Alertă maximă

Autoritătile au confirmat că este un caz nemaiîntîlnit si o situatie de urgentă care trebuie tratată în cel mai responsabil mod. Dorel Năstasă, seful Serviciului voluntar pentru situatii de urgentă de la Primăria Roman, a declarat că s-a deplasat la locul exploziei, împreună cu secretarul Gheorghe Carnariu. „Am făcut o primă evaluare a situatiei de urgentă, împreună cu E.On Gaz, E.On Electrica si Acvaserv. Toate echipele s-au prezentat la fata locului într-un timp record. Am solicitat doi gardieni de la Politia Comunitară, trei politisti comunitari, am asigurat paza imobilului respectiv, astfel încît să nu se producă învălmăseală si panică în rîndul populatiei afectate. Am făcut inventarierea locuintelor afectate si, la o primă evaluare, am constatat că 10 garsoniere vor trebui evacuate si va trebui să acordăm locatarilor conditiile necesare pentru supravietuire. Din cele 10 locuinte vor fi evacuate aproximativ 20 de persoane. Celelalte 24 garsoniere sînt avariate, însă pot fi ocupate si va trebui să le asigurăm geamuri, usi si alte reparatii, în perioada următoare. Deocamdată nu a fost stabilit spatiul locativ în care se vor muta locatarii evacuati“, a declarat Dorel Năstasă. Nu este exclus ca sinistratii să fie mutati în spatii care sînt arondate unor institutii de învătămînt. Nu au rămas impasibili nici furnizorii de gaz, care au avut, ieri, mai multe echipe la fata locului. Prin vocea purtătorului de cuvînt, Corneliu Zait, s-a anuntat că a fost întreruptă alimentarea cu gaze naturale la toate apartamentele din imobilul respectiv. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că explozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze în apartamentul 76, provocată de utilizarea unei centrale termice ce prezenta defectiuni în functionare. Primarul Laurentiu Dan Leoreanu a fost prezent la investigarea cauzelor si consecintelor sinistrului, comunicînd primele măsuri care vor fi luate pentru sinistrati si clădirile avariate. „Se pare că un cetătean aflat în stare de ebrietate s-a certat cu sotia, care si-a luat copilul si a plecat de acasă. Rămas singur, bărbatul s-a hotărît să dea drumul la centrală, netinînd seamă de avertismentul unui specialist, care îi spusese că este defectă si că nu trebuia să o folosească. Am luat măsuri de a asigura paza si ordinea în zonă deoarece oamenii si-au părăsit de teamă locuintele. A fost chemat Inspectoratul de Stat în Constructii ca să facă o evaluare a clădirii pentru a da răspuns la întrebarea dacă nu cumva este în pericol de a se dărîma, cît si pentru a oferi solutii, în cazul în care specialistii consideră că se poate repara. De asemenea, discut cu domnul prefect Mihai Archip despre posibilitatea de ajutorare a acestor familii prin accesarea fondurilor de rezervă a guvernului. Deocamdată, ne vom ocupa de cazarea temporară a persoanelor sinistrate, urmînd ca, în următoarele zile, să găsim solutii si pentru acest lucru“, a declarat Laurentiu Leoreanu.

Suferă din greu

Ioan Voicu, din cauza căruia a avut loc totul, a fost internat initial în Sectia chirurgie de la Spitalul Roman, cu arsuri de gradul II-III pe 40-50% din suprafata corpului. „Bărbatul a fost adus la Serviciul de Urgentă pe la ora două noaptea. Victima era stabilă hemodinamic la internare, însă a venit în soc psiho-emotional. Acesta a suferit arsuri de gradul I-II pe corp si de gradul III doar la palme si degete. Bărbatul era logoreic si, în mod evident, foarte speriat. A rămas o noapte sub supraveghere si îngrijiri în Sectia chirurgie, joi dimineată, 15 octombrie, fiind transportat la Sectia de Arsi din cadrul Spitalului Judetean Piatra Neamt. Bărbatul are sanse de supravietuire, pronosticul este bun dacă nu survin alte complicatii“, a declarat doctor Maria Tălmăcel. Si pompierii militari încearcă, în prezent, să stabilească împrejurările în care a avut loc deflagratia. „
Incidentul a avut loc din cauza unei acumulări de gaze de la folosirii necorespunzătoare a centralei termice murale de apartament, coroborată cu etanseitatea ferestrelor termopan si a usii metalice cu garnitură, care n-au permis evacuarea gazelor. Suflul a fost atît de puternic încît a distrus toate usile si geamurile de la cele 20 de apartamente de pe palier, distrugerile fiind graduale, pe moment ce ne depărtăm de garsoniera respectivă. Astfel, la primele patru garsoniere de pe partea celei arse cît si cele de vizavi au fost distrusi chiar peretii interiori din plăci BCA. În urma incendiului au fost distruse toate bunurile personale de uz casnic a familiei respective. În cursul diminetii s-a constituit o comisie de analiză formată din reprezentanti ai Inspectiei Judetene în constructii, ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentă, din partea Consiliului Local care vor analiza pagubele produse în urma exploziei. Inspectia de stat în constructii va stabili gradul în care a fost avariată rezistenta acelei constructii. La o primă evaluare însă, nu cred că e pusă în pericol structura de rezistentă a acestei clădiri. Consider că, acel minuscul detector de gaz, ar trebui să existe în fiecare apartament, în prezent, aceste dispozitive fiind obligatorii la montarea centralelor“, a declarat locotenent colonel Ionel Pîrvu, inspector sef adjunct în cadrul ISU Neamt.

Prefectura a cerut ajutor de la Guvern

Prefectul judetului, Mihai Archip, s-a deplasat la prima oră a diminetii în municipiul Roman pentru a vedea situatia creată de explozie si să afle cum pot veni autoritătile în sprijinul sinistratilor. „Specialistii aflati la fata locului au realizat o primă evaluare a pagubelor, constatînd că o garsonieră a fost distrusă în totalitate, 10 au structura de rezistentă afectată, 24 sînt avariate, avînd distrusă tîmplăria, obiectele electrocasnice si o parte din mobilier, iar un autoturism din parcare a fost avariat. Trebuie luate o serie de măsuri urgente pentru a veni în sprijinul acestor oameni. În primul rînd trebuie făcută o inventariere corectă a bunurilor materiale afectate, de către o comisie care deja se află în activitate. Apoi se face o evaluare a constructiilor avariate si se va efectua o expertiză tehnică de către un expert autorizat. Institutia prefectului a initiat chiar în cursul zilei de 15 octombrie, un proiect de hotărîre de Guvern prin care am cerut sprijin financiar din Fondul de interventie, pentru ajutorarea acestor cetăteni. Dacă se constată că nu mai sînt conditii de locuit în aceste apartamente trebuie găsite si solutii de cazare a celor afectati“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Vezi video:Articol afisat de 2438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU, V. MUSAT, L. BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective